Некатегоризовано

Veštačka inteligencija pomaže filipinskim putnicima u planiranju putovanja

Summary

Sa ekspanzijom alata veštačke inteligencije, filipinski putnici poput 35-godišnje Ane Real sada prave planove putovanja kao nikada pre. Ana, koja je do sada posetila pet zemalja, lično koristi popularni veštački inteligentni chatbot ChatGPT kada planira itinerer za svoja putovanja. Ovu […]

Veštačka inteligencija pomaže filipinskim putnicima u planiranju putovanja

Sa ekspanzijom alata veštačke inteligencije, filipinski putnici poput 35-godišnje Ane Real sada prave planove putovanja kao nikada pre. Ana, koja je do sada posetila pet zemalja, lično koristi popularni veštački inteligentni chatbot ChatGPT kada planira itinerer za svoja putovanja. Ovu platformu je pronašla na internet zajednici za putovanja Hangout Buddies.

Za Anu, ChatGPT-ove preporuke za putovanje služe samo kao „okvir“ itinerera. „To je dobro mesto za početak, pogotovo ako nemate iskustva u putovanjima ili pravljenju itinerera“, rekla je Ana kombinujući engleski i filipinski jezik. „Ono je takođe reaktivno. Na primer, ako mi se ne dopada drugi dan predloženog itinerera za Singapur koji uključuje Universal Studios Singapore (USS), jednostavno ću odgovoriti ChatGPT-u tako što ću napisati ‘bez USS’. I rezultati će biti prilagođeni”, rekla je.

Slično Ani, 35-godišnji Ric, koji je do sada posetio 82 provincije Filipina i osam zemalja, takođe koristi ChatGPT u planiranju svojih putovanja od juna ove godine. „Imam predstojeće putovanje u Brunej i Kota Kinabalu ovog novembra i upotrebio sam ChatGPT da napravim itinerer koji uključuje prevoz, smeštaj, turističke lokacije i sve ostalo. Ako unesete sve tačne reči tokom pretrage, dobićete sve potrebne informacije. A za to je potrebno manje od jednog minuta. Zaista neverovatno“, rekao je Ric u onlajn intervjuu za Philstar.com.

Ric je rekao da je korišćenje ChatGPT-a poput beskonačnog toka informacija i mogućnosti. Međutim, podelio je da to takođe može biti njegova „propast“ zbog kredibilnosti rezultata. „Pokušao sam ga koristiti i za svoja druga predstojeća putovanja, kao i za svoja prethodna putovanja, ali je prikazao, mislim, možda 50% tačne i pouzdane rezultate“, rekao je.

Edel San, drugi putnik iz Manile koji je posetio osam azijskih zemalja, izjavila je da koristi još jednog chatbota sa veštačkom inteligencijom pod imenom Bard, koji je razvio Google. „Dosta sam čula o ChatGPT-u, ali ga nisam zapravo isprobala. Zatim se ovde pojavio Bard, pa sam ga koristila da tražim savete za putovanje u Kambodžu. Mislim da je potrebno postavljati konkretna pitanja kako biste dobili pravilan odgovor. Moje pitanje je bilo pomalo nejasno – ‘plan puta za Siem Reap’. Bard mi je dao trodnevni plan, što je bilo odlično“, rekla je.

Prema izveštaju privatne finansijske i investicijske savetodavne kompanije The Motley Fool, veštačka inteligencija se koristi za preporuke, rezervacije, prognoze, poboljšanja letova i itinere. Navedeno je da budući da je turistička industrija jedna od najvećih vertikala oglašavanja na Google pretrazi, mnogi koriste veštačku inteligenciju da bi pronašli preporuke. Chatbotovi i asistenti sa veštačkom inteligencijom sada se koriste od strane avio-kompanija i drugih putničkih kompanija kako bi pomogli putnicima na društvenim mrežama.

Turistički kongres Filipina, savetodavno telo privatnog sektora koje pomaže vladi u razvoju i sprovođenju turističkih politika, takođe je izjavio da njihova grupa, koja se sastoji od turističkih preduzeća, prihvata upotrebu veštačke inteligencije od strane samostalnih putnika. Bob Zozobrado, predsednik TCP-a, rekao je da, iako pozdravljaju upotrebu veštačke inteligencije, primete da ovi putnici i dalje traže usluge putničkih agencija.