Некатегоризовано

Uloga veštačke inteligencije u obrazovanju: Kako generativna AI može poboljšati proces učenja

Summary

Sa tehnologijom potpuno ukorenjenom u našem modernom životu i veštačkom inteligencijom koja izaziva strah i obećanje, stručnjaci su se pozabavili objašnjavanjem zašto je važno biti u toku sa današnjim razvojem. Oni su govorili o tome kako različiti alati veštačke inteligencije […]

Uloga veštačke inteligencije u obrazovanju: Kako generativna AI može poboljšati proces učenja

Sa tehnologijom potpuno ukorenjenom u našem modernom životu i veštačkom inteligencijom koja izaziva strah i obećanje, stručnjaci su se pozabavili objašnjavanjem zašto je važno biti u toku sa današnjim razvojem. Oni su govorili o tome kako različiti alati veštačke inteligencije mogu biti korisno korišćeni za dopunjavanje našeg rada, umesto da ih opovrgavaju, posebno u obrazovnom sektoru, gde odnos između fakulteta i studenata iznosi 1:26 (željeni odnos je 1:10), a kvalifikovanih nastavnika je malo. Naglašeno je da bi Indija trebala da postane globalno središte inovacija, a da za to visokoškolske institucije trebaju stvoriti pravi ekosistem i kretati se u skladu sa veštačkom inteligencijom. Dok je nacionalna politika veštačke inteligencije još uvek u fazi izrade, govornici su rekli da bi svaka institucija trebala imati svoje smernice za veštačku inteligenciju kao zaštitu. Govornici su o ovome govorili na vebinara na temu Generativna AI za visoko obrazovanje, koji je predstavio VIT (Vellore Institute of Technology) iz Čenaja, u okviru serije savetovanja o karijerama „The Hindu Education Plus“.

U svom izlaganju na temu „Kako generativna AI može pomoći u procesu podučavanja-učenja-ocenjivanja“, profesor VIT-a, L. Jeganathan, otklonio je brige u vezi sa tim kako GenAI preti uništavanju sposobnosti razmišljanja pojedinaca. S druge strane, on je rekao da tehnologija može pomoći u stvaranju kulture inovacija i kreativnosti. Objasnići alate veštačke inteligencije, poput chatGPT, BARD, Co-Pilot, Alphacode, rekao je da su oni efikasni u poboljšanju obrazovanja i procesa učenja. Na primer, mozak chatGPT-a je upravo internet, on stiče relevantne informacije, razume i predviđa na osnovu generisanih šablona iz postojećeg internet sadržaja. Govoreći o tome kako GenAI može poboljšati istraživačke veštine studenata visokog obrazovanja, profesor VIT-a G.Bharadawaja Kumar rekao je da alati veštačke inteligencije deluju kao omogućivači i katalizatori za iskorišćavanje potencijala studenata. „Ne treba se osećati onesposobljenim zbog tehnologije“, rekao je se odnoseći na etičke brige kao što su plagiranje i privatnost. „Svaki alat veštačke inteligencije je partner koji pomaže u učenju, pod uslovom da se sami regulišemo, kako ne bismo zloupotrebljavali rezultate ovih moćnih alata“, rekao je, deleći različite veze sa publikom koje služe kao efikasni istraživački alati. Proučavajući potencijal i izazove GenAI-a, Sundarsun Santhiappan, glavni naučni službenik kompanije BUDDI AI, rekao je da pedagogija obrazovanja mora da se transformiše od pitanja koja se baziraju na pamćenju na pitanja koja se baziraju na primeni, kako bi prevazišla strahove od toga da tehnologija zamenjuje poslove i ljude. On je rekao da je tempo razvoja GenAI-a veoma jak i pomaže u smanjenju vremena i rada potrebnog za razvoj softvera i aplikacija. „Upotreba veštačke inteligencije mora biti demokratizovana kako bi pomogla većem broju ljudi da se prilagode tehnologiji i optimizuju proces dubokog učenja“, rekao je.