Некатегоризовано

Novi alat za prepoznavanje ptica pomoću veštačke inteligencije pomaže ekolozima u praćenju retkih vrsta u prirodi

Summary

Razvijen je nov alat za duboko učenje veštačke inteligencije (VI) koji generiše živopisne ptiće pesme kako bi obučio alate za prepoznavanje ptica, pomoću kojih ekolozi mogu pratiti retke vrste u prirodi. Identifikacija čestih vrsta ptica putem pevanja nikada nije bila […]

Novi alat za prepoznavanje ptica pomoću veštačke inteligencije pomaže ekolozima u praćenju retkih vrsta u prirodi

Razvijen je nov alat za duboko učenje veštačke inteligencije (VI) koji generiše živopisne ptiće pesme kako bi obučio alate za prepoznavanje ptica, pomoću kojih ekolozi mogu pratiti retke vrste u prirodi.

Identifikacija čestih vrsta ptica putem pevanja nikada nije bila lakša, zahvaljujući brojnim mobilnim aplikacijama i softverima dostupnim kako ekolozima, tako i javnosti. Ali šta ako softver za prepoznavanje nikada nije čuo određenu pticu ili ima samo malu uzorku snimaka za referencu? Ovo je problem sa kojim se suočavaju ekolozi i zaštitari životne sredine koji prate neke od najređih ptica na svetu.
Da bi prevazišli ovaj problem, istraživači sa Univerziteta Moncton u Kanadi razvili su ECOGEN, alat prve vrste dubokog učenja veštačke inteligencije koji može generisati realistične zvuke ptica kako bi poboljšao uzorke nedovoljno predstavljenih vrsta. Ti zvukovi se zatim mogu koristiti za obuku alata za audio prepoznavanje koji se koriste u ekološkom praćenju, koji često sadrži nerazmerno više informacija o čestim vrstama.
Istraživači su otkrili da dodavanje veštačkih uzoraka pesama ptica generisanih pomoću ECOGEN-a pored alata za prepoznavanje pesama ptica poboljšava tačnost prepoznavanja pesama ptica u proseku za 12%. Rezultati su objavljeni u časopisu „Methods in Ecology and Evolution“.
Dr Nicolas Lecomte, jedan od glavnih istraživača, rekao je: „Zbog značajnih globalnih promena u populacijama životinja, postoji hitna potreba za automatizovanim alatima, kao što je akustičko praćenje, kako bi se pratila promena biodiverziteta. Međutim, VI modeli koji se koriste za prepoznavanje vrsta u akustičkom praćenju nemaju sveobuhvatne reference.
„Sa ECOGEN-om, možete prevazići ovu prazninu stvaranjem novih instanci zvukova ptica kako biste podržali VI modele. Ukratko, za vrste sa ograničenim divljim snimcima, poput retkih, neuhvatljivih ili osetljivih vrsta, možete proširiti vašu zvučnu biblioteku bez daljeg uznemiravanja životinja ili dodatnog terenskog rada.“

The original article: „15 November 2023“ (author: BES Press Office) The translation of the title is not provided, since it is required invalid HTML element

.

The new title: Novi način obuke alata za prepoznavanje ptica uz pomoć veštačke inteligencije (VI)

FAQ:
Q: Koja je svrha ECOGEN alata?
A: Svrha ECOGEN alata je generisanje realističnih pesama ptica kako bi pomogao u obuci alata za prepoznavanje ptica i time olakšao praćenje retkih vrsta.

Q: Koliko je tačan ECOGEN alat?
A: ECOGEN alat povećava tačnost prepoznavanja pesama ptica za prosečno 12%.

Q: Kako funkcioniše ECOGEN alat?
A: ECOGEN konvertuje stvarne snimke pesama ptica u spektrogram, vizuelnu reprezentaciju zvuka, a zatim generiše nove VI slike na osnovu tih spektrograma kako bi povećao skup podataka za retke vrste sa malo snimaka. Ti spektrogrami se potom konvertuju nazad u zvuk kako bi se obučili alati za prepoznavanje pesama ptica.

Sources:
https://besjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/2041-210X.14239