Некатегоризовано

Valuta fokusirana na veštačku inteligenciju (AI) porasla tokom vikenda dok su razvoji ključnih AI kompanija izazvali euforiju u vezi dugoročnog rasta sektora novih tehnologija.

Summary

U nedelju je tehnološki preduzetnik Elon Musk izjavio da će deoničari X korporacije, koja drži košaricu kompanija, imati 25% udela u novom veštačkoj inteligenciji xAI. xAI je nedavno počeo da testira svoj chatbot Grok koji je već podstakao stotine replika […]

Valuta fokusirana na veštačku inteligenciju (AI) porasla tokom vikenda dok su razvoji ključnih AI kompanija izazvali euforiju u vezi dugoročnog rasta sektora novih tehnologija.

U nedelju je tehnološki preduzetnik Elon Musk izjavio da će deoničari X korporacije, koja drži košaricu kompanija, imati 25% udela u novom veštačkoj inteligenciji xAI. xAI je nedavno počeo da testira svoj chatbot Grok koji je već podstakao stotine replika tokena.

U međuvremenu, izveštaji o povratku Sema Altmana, osnivača razvojnog programa ChatGPT OpenAI, na bord nakon iznenadnog odlaska prošle nedelje, ojačali su optimistično raspoloženje za sektor tokena veštačke inteligencije. Uprkos korporativnoj drami, nejasno je da li će Altman se vratiti jer Bloomberg izveštava da je bivši izvršni direktor Twitcha Emmit Šir imenovan na vodeću funkciju kompanije.

TAO kompanije Bittensor porasla je za 4,2%, što dodaje na rast od 77% u protekloj nedelji. Tokeni Ocean Protocol’s OCEAN, Fetch AI’s FET i SingularityNet’s AGIX naglo su porasli i do 16% u poslednjih 24 sata, nadmašujući bitkoin i ostale glavne kriptovalute. Sektor je skočio gotovo 8%, vođen najvećim dobitcima za kripto trgovce.

Tokeni veštačke inteligencije naglo su porasli i do 41%, pri čemu su velike kapitalizacije porasle za 16% u poslednjih 24 sata. (CoinGecko)

Među malim kapitalizacijama, platforma za generisanje slika ImgnAI’s IMGNAI porasla je za 40%.

Tokeni veštačke inteligencije počeli su da dobijaju na značaju među posmatračima kripto tržišta krajem 2022. godine nakon javnog lansiranja chatbota ChatGPT i softvera za generisanje slika Dall-E. Oba programa su tradicionalni softver koji ne koristi kriptovalute ili blockchain, a lansirala ih je kompanija OpenAI.

Međutim, trgovci široko smatraju da je ovaj sektor velika priča mogućeg bikovskog perioda u narednim godinama, slično kao što su aplikacije za igrice i tokeni decentralizovane finansije (DeFi) bili nosioci većine povrata tokom bikovskog ciklusa tržišta od 2020. do 2022. godine.

Iako izveštaji sugerišu da se Altman, lice AI bum-a, neće vratiti u kompaniju, to nije uspelo da umanji zamah tokena veštačke inteligencije.

FAQ:

Q: Šta je veštačka inteligencija (AI)?
A: Veštačka inteligencija (AI) je grana računarske nauke koja se bavi razvojem računarskih sistema koji mogu izvršavati zadatke koji zahtevaju ljudsku inteligenciju.

Q: Koja je svrha AI tokena?
A: AI tokeni se koriste za finansiranje i trgovinu tehnološkim projektima koji se fokusiraju na razvoj veštačke inteligencije.

Sources:
– CoinGecko: www.coingecko.com