Некатегоризовано

Većina poslovnih lidera veruje da će veštačka inteligencija transformisati finansije i računovodstvo

Summary

Prema nedavno objavljenom istraživanju, trećina poslovnih lidera smatra da će veštačka inteligencija (VI) „transformisati“ finansije i računovodstvo. Kompanija koja pruža softver za računovodstvo u oblaku, bluQube, sprovela je istraživanje među poslovnim liderima kako bi sagledala njihovo mišljenje o ovoj tehnologiji, […]

Većina poslovnih lidera veruje da će veštačka inteligencija transformisati finansije i računovodstvo

Prema nedavno objavljenom istraživanju, trećina poslovnih lidera smatra da će veštačka inteligencija (VI) „transformisati“ finansije i računovodstvo. Kompanija koja pruža softver za računovodstvo u oblaku, bluQube, sprovela je istraživanje među poslovnim liderima kako bi sagledala njihovo mišljenje o ovoj tehnologiji, koja je opisana kao neverovatna prilika ali i velika pretnja budućnosti društva.

Ispitanici smatraju da će VI omogućiti pojednostavljenje ili potpuno ukidanje repetitivnih i napornih zadataka, i da će im, zahvaljujući slobodnom vremenu koje VI oslobađa, omogućiti da razmišljaju strateški. Važno je napomenuti da skoro dve trećine ispitanika (63%) izjavljuje da bi imali poverenje u VI u finansijama i računovodstvu. Poverenje, kao i sprečavanje da VI ne perpetuira negativne stereotipe, predstavljaju jedne od najvažnijih izazova koje ova tehnologija postavlja.

Ovi rezultati pružaju uvid u razmišljanje visokih poslovnih lidera u trenutku kada se VI svuda pominje u vestima. Iako je ova tema trenutno veoma popularna, poslovni lideri često ne prihvaćaju nove tehnologije tako brzo kao mase. Uzmite kao primer blokčejn; prema odvojenim istraživanjima, prošle godine je više od petine poslovnih lidera smatralo da je to „samo pompa bez suštine“.

VI „stvara mogućnosti“ za nove radne uloge
Simon Kirsli, izvršni direktor kompanije bluQube, kaže: „Razgovori o VI tokom protekle godine uglavnom su se fokusirali na njenu mogućnost da transformiše poslove kakve ih danas poznajemo. Naša istraživanja ukazuju da mišljenja poslovnih lidera u računovodstvu i finansijama mogu biti uticajna njihovom trenutnom percepcijom sposobnosti VI.

„Na primer, oni koji smatraju da je VI samostalna tehnologija koja može da zameni ljudsku inteligenciju, često veruju da će VI smanjiti veštine ili zameniti finansijske profesionalce. Međutim, među 29% kompanija koje već koriste VI u finansijama, 67% prepoznaje njenu vrednost u filtriranju i analizi podataka, kao što su analiza revizije i izveštaji o troškovima.

„Iako će ovo nesumnjivo promeniti svakodnevnu ulogu finansijskih profesionalaca, jer VI ima sposobnost da minimizira rutinske zadatke i poboljša efikasnost, pozitivno je videti da veći broj ispitanika (28%) prepoznaje potencijal koji ovo stvara za nove tipove uloga.

„Kako VI nastavlja da se prilagođava i postaje sve važnija u računovodstvenoj profesiji u narednim godinama, važno je zapamtiti da promena prirode posla ne znači eliminaciju ljudske radne snage. Umesto toga, može omogućiti raznovrsniju karijeru koja osposobljava računovodje da pruže bolje finansijske uvide i dodaju više vrednosti organizacijama koje služe.“

Izvor: bluQube (URL)

FAQ:
1. Šta je veštačka inteligencija?
Veštačka inteligencija (VI) je grana računarske nauke koja se bavi razvojem algoritama i sistema koji imitiraju ljudsku inteligenciju i sposobnost razmišljanja.

2. Zašto je važno poverenje u VI?
Poverenje u veštačku inteligenciju je važno jer se od nje očekuje da preuzme odgovornost za određene zadatke i donošenje odluka. Bez poverenja, ljudi mogu biti skeptični prema efikasnosti i integritetu VI.

3. Kako veštačka inteligencija može promeniti radne uloge?
Veštačka inteligencija može promeniti radne uloge automatskim obavljanjem repetitivnih zadataka i omogućiti ljudima da se fokusiraju na kompleksne i kreativne zadatke. Takođe, mogu se pojaviti nove uloge koje su specifične za implementaciju veštačke inteligencije.