Некатегоризовано

Novljanski startapi će dobiti snažan podsticaj od nove generacije AI infrastrukture

Summary

Novoj generaciji AI infrastrukture koja je na pomolu, evropski startapi dobijaju ogroman podsticaj, rekao je osnivač i CEO NVIDIA-e, Jensen Huang, u razgovoru sa zamenikom CEO-a grupe iliad, Aude Durand. Dve ključne stvari podstiču ovaj razvoj, objasnio je Huang na […]

Novljanski startapi će dobiti snažan podsticaj od nove generacije AI infrastrukture

Novoj generaciji AI infrastrukture koja je na pomolu, evropski startapi dobijaju ogroman podsticaj, rekao je osnivač i CEO NVIDIA-e, Jensen Huang, u razgovoru sa zamenikom CEO-a grupe iliad, Aude Durand. Dve ključne stvari podstiču ovaj razvoj, objasnio je Huang na događaju Scaleway’s ai-PULSE konferencije u Parizu, kojem je prisustvovalo više od 1.000 učesnika uživo.
Prva stvar je priznanje da svaka regija i svaka zemlja mora izgraditi svoj suvereni AI, rekao je Huang. Druga stvar je usvajanje AI tehnologije u različitim industrijama, kako se generativna AI širi širom sveta.
„Vrste otkrića koja vidimo u jeziku očekujem da ćemo videti i u digitalnoj biologiji, proizvodnji i robotici“, rekao je Huang, naglašavajući da to može stvoriti velike mogućnosti za Evropu sa svojom bogatom digitalnom biologijom i zdravstvenom industrijom.
Durand je započela razgovor pitanjem o učestalosti Vrenje AI ekosistema u Evropi, posebno u Francuskoj, gde je vlada investirala milione evra u istraživanje i razvoj AI.
„Hugh pohvalio je bogato iskustvo Francuske u oblasti AI i istakao da NVIDIA sarađuje sa 4.000 startapa u Evropi, od kojih je više od 400 samo u Francuskoj. Uzorci saradništva su companies Mistral, Qubit Pharmaceuticals and Poolside AI.
„Naravno, neophodno je imati infrastrukturu. Zbog toga je Scaleway izuzetno važan za napredak AI tehnologije u Francuskoj i širom Evrope“, rekao je Huang.
Huang je naglasio važnost podataka u regionalnom razvoju AI i primetio porast svesti kompanija o vrednosti obuke AI sa podacima specifičnim za određenu regiju. AI sistemi trebaju odražavati jedinstvene kulturološke i industrijske nijanse svake regije, što je pristup koji se sve više koristi u Evropi i šire.
Scaleway, dobitnik donacije od iliad Group, jednog od najvećih evropskih telekomunikacionih igrača, radi na pokretanju druge talasa AI u Evropi nudeći kredite za pristup svom AI superkompjuterskom klasteru koji se sastoji od 1.016 NVIDIA H100 Tensor Core GPU-ova.