Некатегоризовано

AI Čipovi i Geopolitički Rizici: Upozorenje za Investitore

Summary

Osetanjujete povećanu napetost na berzi? Razlog za to može biti rastuća popularnost veštačke inteligencije (AI) i investiranje u AI čipove. Nvidia, kompanija koja je lider u proizvodnji ovih čipova, beleži snažan rast na berzi, ali postoje i ozbiljni geopolitički rizici […]

AI Čipovi i Geopolitički Rizici: Upozorenje za Investitore

Osetanjujete povećanu napetost na berzi? Razlog za to može biti rastuća popularnost veštačke inteligencije (AI) i investiranje u AI čipove. Nvidia, kompanija koja je lider u proizvodnji ovih čipova, beleži snažan rast na berzi, ali postoje i ozbiljni geopolitički rizici koji mogu uticati na industriju.

Jedan od tih rizika je izbori u Tajvanu koji su zakazani za januar sledeće godine. Tajvanski izbori će biti pažljivo praćeni jer su vezani za političke i geopoltičke odnose između Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Iako se ne očekuje da će ovi izbori biti katalizator za neku promenu u dugogodišnjoj kineskoj nameri da Tajvan bude deo matične zemlje, oni ukazuju na zavisnost sveta od nekoliko kompanija koje su ključne u proizvodnji AI čipova.

Činjenica je da smo postali zavisni od malog broja kompanija i to u kontekstu velike geopoltičke borbe između Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Izgubiti proizvodnju čipova ili biti izložen riziku od vojne intervencije bi moglo izazvati katastrofalne posledice za tržište čipova. Gubitak proizvodnje niže kategorije čipova bi imao negativan uticaj na svetsku ekonomiju, uključujući industriju automobila, građevinsku mehanizaciju, industrijske aplikacije i druge sektore.

Kako bi se izbeglo ovo veliko koncentraciono rizik, kompanije pokušavaju da diversifikuju svoje snabdevanje AI čipovima, kao što je to slučaj sa Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) koji gradi novu fabriku čipova u SAD. Bezbednosna odvraćanja i politička stabilnost takođe mogu pružiti zaštitu od ovih rizika.

Važno je napomenuti da je tehnologija postala političko pitanje i da se ne može razdvojiti od geopolitike. Investitori treba da budu svesni ovih rizika i da pažljivo razmotre ulaganja u industriju veštačke inteligencije.