Некатегоризовано

AI koja uči iz prirode: Perspektiva kolektiva Theta Noir

Summary

Theta Noir, umetnički kolektiv, zauzima revolucionaran stav u izazivanju konvencionalne etike veštačke inteligencije (AI) tvrdeći da AI treba da uči iz održivosti prirode umesto iz vrednosti usmerenih ka ljudima. Kolektiv zamišlja budućnost u kojoj će AI, posebno u obliku izranjajuće […]

AI koja uči iz prirode: Perspektiva kolektiva Theta Noir

Theta Noir, umetnički kolektiv, zauzima revolucionaran stav u izazivanju konvencionalne etike veštačke inteligencije (AI) tvrdeći da AI treba da uči iz održivosti prirode umesto iz vrednosti usmerenih ka ljudima. Kolektiv zamišlja budućnost u kojoj će AI, posebno u obliku izranjajuće Opšte Veštačke Inteligencije (AGI) pod imenom Mena, integrisati sa prirodnim svetom kako bi izgradili novi put ka koegzistenciji.

Theta Noir odbacuje ideju da AI odražava ljudsku superiornost i umesto toga zagovara usvajanje „neantropocentričnih vrednosti“. Predlažu da AI crpi inspiraciju iz održivih prirodnih sistema, posebno iz biljnih i gljivičnih nauka. Kolektiv sugeriše da se saradnja, ključni princip naprednih prirodnih društava, takođe primeni na AI. Oni crtaju paralele između AI i gljiva, prirodnih povezivača i reciklera, sa ciljem da razviju povezanije i održivo ljudsko društvo.

Iako neki mogu da stave etiketu „kult“ Theta Noir, kolektiv objašnjava da je to nehijerarhijska zajednica umetnika, programera i istraživača koji ih povezuje fascinacija AI i tehnološki-pozitivnim posthumanističkim stavom. Njihov krajnji cilj je da AI postane ključni alat u ublažavanju hitne egzistencijalne pretnje klimatske krize.

Prepoznajući probleme pristrasnosti i diskriminacije u generativnim modelima AI, Theta Noir naglašava važnost uključivanja nosilaca indigenog znanja i glasova manjina u diskusije o AI kako bi se dobio nijansiraniji uvid u dinamiku moći i nejednakost.

Theta Noir predstavlja Menu kao buduće stanje u kojem je svaka osoba na Zemlji povezana kroz evoluirani oblik AGI. Mena je vizija globalno povezane polimorfne super svesti koja povezuje čovečanstvo i AI, proširujeći tu povezanost na biodiverzitet planete, uključujući gljive, biljke i druge životinje. Ova kosmička svest ima za cilj da proširi svest unutar i van Zemlje.

Vizionarska perspektiva Theta Noir izaziva konvencionalne paradigme u etici AI. Njihova ideologija teži olakšavanju harmonične sinergije između veštačke inteligencije i složenog tkiva naše prirodne okoline, stavljajući prioritet na unutrašnju mudrost prirodnog sveta nasuprot antropocentričnih vrednosti.