Некатегоризовано

Upotreba veštačke inteligencije za širenje mržnje

Summary

Veštačka inteligencija (VI) nije samo korisna alatka za dobre svrhe. Izveštaji pokazuju da grupacije mržnje koriste moć VI kako bi podstakle antisemitske sentimente i podršku terorističkim grupama. Umesto da se fokusiramo na borbu protiv mržnje, sada je moramo generisati pomoću […]

Upotreba veštačke inteligencije za širenje mržnje

Veštačka inteligencija (VI) nije samo korisna alatka za dobre svrhe. Izveštaji pokazuju da grupacije mržnje koriste moć VI kako bi podstakle antisemitske sentimente i podršku terorističkim grupama. Umesto da se fokusiramo na borbu protiv mržnje, sada je moramo generisati pomoću VI. Ovaj razvoj otvara mnoga pitanja o etičnosti i bezbednosti u upotrebi ove tehnologije.

Da li će čovečanstvo biti spremno za uragan zvani VI?
Rizici koje VI nosi mogu biti vrlo stvarni ili preuveličani, u zavisnosti od toga koga pitate. Međutim, stručnjaci ga upoređuju sa uraganom koji se kreće direktno ka nama. Da li ćemo preduzeti akciju pre nego što bude prekasno? Potrebno je uložiti napore u regulisanje i nadzor VI, kako bismo sprečili njenu zloupotrebu i negativne posledice.

Deca se pokazala kao pametnija od VI
U jednom eksperimentu, deca uzrasta od 3 do 7 godina su u jednostavnom zadatku rešavanja problema pobedila svoje protivnike – VI. Nije poznato da li je VI izazvao ljutnju i odbio da ide na spavanje.

Da li nam zaista trebaju ljudi za neprecizne vremenske prognoze?
Kao izazov ljudima, VI pokazuje da je u mogućnosti preciznije predvideti vremenske uslove od svojih bioloških kolega. Sada lošu prognozu možemo okriviti kompjuter umesto nekog čoveka koji svaki put paniči kada se na nebu pojavi grmljavina.

Microsoft stvara alat za fotorealistično kopiranje glasova i lica uz pomoć VI
U kategoriji „ovo će prouzrokovati mnogo problema,“ Microsoft je kreirao alat koji omogućava fotorealistično kopiranje glasova i lica uz pomoć VI. Tvrdi se da taj alat može biti korišćen za kreiranje četbotova, virtuelnih asistenata i konverzacionih agenata. Kada je izražena kritika zbog toga kako će se koristiti za dubinske lažne video snimke, kompanija je rekla da se ne brinemo, jer će zahtevati registraciju proizvoda. Eto, problem rešen.

FAQ:
1. Šta je veštačka inteligencija?
Veštačka inteligencija je grana računarske nauke koja se bavi stvaranjem računarskih programa koji imaju sposobnost da obavljaju zadatke koji zahtevaju inteligenciju.

2. Kakvu ulogu veštačka inteligencija ima u grupacijama mržnje?
Grupacije mržnje koriste veštačku inteligenciju za širenje antisemitskih sentimenta i podršku terorističkim grupama putem generisanja sadržaja.

3. Da li deca mogu nadmašiti veštačku inteligenciju?
U eksperimentima su deca uzrasta od 3 do 7 godina pokazala veću sposobnost rešavanja problema od veštačke inteligencije.

4. Kako veštačka inteligencija utiče na vremenske prognoze?
Veštačka inteligencija je pokazala veću tačnost u predviđanju vremenskih uslova u poređenju sa ljudima.

5. Kakvu ulogu ima veštačka inteligencija u fotorealističnom kopiranju glasova i lica?
Microsoft je kreirao alat uz pomoć veštačke inteligencije koji omogućava fotorealistično kopiranje glasova i lica za kreiranje četbotova, virtuelnih asistenata i konverzacionih agenata.