Некатегоризовано

Porast napada sa naprednim pretnjama u 2024. godini

Summary

Prema izveštaju kompanije za kibernetičku bezbednost Kaspersky, u 2024. godini se očekuje da će kriminalci koji stoje iza naprednih pretnji predstaviti nove eksploatacije na mobilnim uređajima, nosivim elektronikama i pametnim uređajima, koristeći ih za formiranje bot mreža, unapređivanje metoda napada […]

Porast napada sa naprednim pretnjama u 2024. godini

Prema izveštaju kompanije za kibernetičku bezbednost Kaspersky, u 2024. godini se očekuje da će kriminalci koji stoje iza naprednih pretnji predstaviti nove eksploatacije na mobilnim uređajima, nosivim elektronikama i pametnim uređajima, koristeći ih za formiranje bot mreža, unapređivanje metoda napada na lanac snabdevanja i upotrebu veštačke inteligencije za efikasnije ciljano pecanje, poznato kao „spear-phishing“.

Ove napredne pretnje se očekuje da će intenzivirati motivisane političke napade i kibernetički kriminal, ističe se u izveštaju. Upotreba veštačke inteligencije u napadima omogućiće napadačima da stvaraju lažne poruke za ciljano pecanje na efikasniji način, čak i do te mere da mogu imitirati specifične osobe sa kojima je žrtva povezana. Napadači će takođe proširiti svoje nadzorne aktivnosti, ciljajući potrošačke uređaje kroz ranjivosti i tajno isporučivanje eksploatacija.

U izveštaju se naglašava da preduzeća moraju biti oprezna kada su u pitanju ranjivosti u široko korišćenom softveru i aparatima. Visokorizične ranjivosti se ponekad nedovoljno istražuju i popravljaju, što može dovesti do pojave novih, velikih i skrivenih bot mreža sposobnih za ciljane napade.

Kaspersky Security Bulletin predviđa povećanje broja kibernetičkih napada koje podržavaju države u narednoj godini, usled povećanja geopolitičkih tenzija. Ovi napadi će najverovatnije rezultirati krađom podataka, šifrovanjem, uništavanjem IT infrastrukture, špijunažom i kibernetičkim sabotiranjem.

Pored toga, očekuje se i porast trenda hakcivizma, kako destruktivnog tako i onog koji ima za cilj širenje lažnih informacija. Ovo može dovesti do nepotrebnih istraga i prenapregnutosti analitičara centara za bezbednost i istraživača kibernetičke bezbednosti.

Pored glavnih predviđanja, izveštaj takođe ukazuje na neke druge napredne pretnje u 2024. godini. To uključuje očekivanje da će napadi na lanac snabdevanja postati veoma popularni u vidu usluga, kao i porast grupa koje pružaju usluge hakovanja po nalogu. Takođe se primećuje trend povećanja napada na Windows jezgro operativnog sistema i ranjivosti u sistemima za upravljanje datotekama koji mogu dovesti do finansijskih gubitaka i operativnih smetnji.

Ukupno gledano, izveštaj Kaspersky kompanije ukazuje na raznovrsne i rastuće pretnje u svetu kibernetičke bezbednosti u narednoj godini. Preduzeća i pojedinci trebaju biti stalno obazrivi i preduzeti adekvatne mere kako bi zaštitili svoje podatke i infrastrukturu od ovih naprednih pretnji.

Često postavljana pitanja:

Šta su napredne pretnje?

Napredne pretnje su sofisticirani kibernetički napadi koji koriste kompleksne metode i alate kako bi ciljali specifične mete, kao što su velike kompanije ili državne institucije. Ovi napadi obično koriste više faza i kombinuju različite tehnike kako bi izbegli detekciju i ostvarili svoje ciljeve.

Šta je kibernetički hakcivizam?

Kibernetički hakcivizam je aktivnost u kojoj hakeri koriste svoje veštine za političke ili društvene svrhe. Ovo može uključivati hakovanje web stranica, širenje lažnih informacija ili rušenje online servisa u cilju privlačenja pažnje ili izražavanja političkog ili društvenog nezadovoljstva.

Šta su napadi na lanac snabdevanja?

Napadi na lanac snabdevanja su kibernetički napadi koji ciljaju na slabe tačke u lancu isporuke robe ili usluga. To može uključivati napade na manje kompanije ili dobavljače kako bi se proširio uticaj na veće organizacije koje su povezane sa njima. Ovi napadi često imaju za cilj krađu podataka ili narušavanje integriteta sistema.

Kako se zaštititi od naprednih pretnji?

Da biste se zaštitili od naprednih pretnji, trebali biste redovno ažurirati softver i aparate, koristiti snažne lozinke, upotrebljavati sigurnosne alate kao što su antivirusni programi i firewall-i, obučavati se o bezbednosti na internetu i biti oprezni prilikom otvaranja sumnjivih email poruka ili linkova.

Izvor: https://www.kaspersky.com/