Некатегоризовано

Ekonomija budućnosti: Revolucija AI rešenja u finansijskom sektoru

Summary

Sponzorisano od strane Tiimely 21. novembar 2023. – 15:56   Banke, fintech kompanije i neki od najpoznatijih brendova u Australiji uveliko primenjuju AI tehnologiju radi revolucionizacije svoje korisničke podrške i ponude za zajmove. Ova tehnologija, uz ljudsku ekspertizu, omogućava pružanje […]

Ekonomija budućnosti: Revolucija AI rešenja u finansijskom sektoru

Sponzorisano od strane Tiimely
21. novembar 2023. – 15:56
 
Banke, fintech kompanije i neki od najpoznatijih brendova u Australiji uveliko primenjuju AI tehnologiju radi revolucionizacije svoje korisničke podrške i ponude za zajmove. Ova tehnologija, uz ljudsku ekspertizu, omogućava pružanje odlične korisničke usluge, ispunjavanje regulatornih obaveza i sticanje konkurentske prednosti.

Jedan od primera je Up banka, koja je uspostavila partnerstvo sa kompanijom Tiimely (ranije Tic:Toc) kako bi omogućila brzo uslovno odobrenje za zainteresovane kupce nekretnina kroz svoju Home Zone ponudu.

Tiimely je kao digitalni zajmodavac za potrošače, sa brendom Tic:Toc, pokrenut 2017. godine i brzo je shvatio da ima vrednost u tome da njegovu platformu ponudi celokupnoj finansijskoj industriji. Danas, Tiimely je jedan od vodećih provajdera AI tehnologije u Australiji, sa dokazanim tehnološkim rešenjima koja omogućavaju brzi pristup novim tržištima kao što su zajmovi. Među klijentima Tiimely-ja nalaze se dve od najvećih banaka u Australiji i kompanije kotirane na ASX100 listi, kao što su Qantas Money Home Loans i NRMA, što pokazuje sposobnost ove kompanije da služi kako etabliranim industijskim liderima, tako i disruptive start-up-ovima.

CEO Up banke, Ksavijer Šej, izabrao je partnerstvo sa Tiimely-jem zbog njihovog iskustva u razvoju tehnoloških rešenja za sektor finansijskih usluga.

„Imati specijalizovanog partnera koji razume značaj odgovornog zajmljivanja i koji može da ugradi usklađenost sa regulativama u tehnologiju, pruža snažne smernice i dovodi do boljih rezultata uz manje troškove“, kaže Šej.

On je impresioniran efikasnošću, odgovornošću i jednostavnošću tehnologije Xapii kompanije Tiimely.

„Može se nositi sa kompleksnostima procesa odobravanja zajmova, a Tiimely pruža i ljudsko iskustvo kada je to važno“, dodaje Šej.

Up je samo jedna od mnogih banaka, fintech kompanija, potrošačkih brendova i hipotekarnih broker-a koji biraju da kombinuju AI-tehnologiju i ljudski faktor za poboljšanje svojih usluga.

Tiimely platforma, Xapii, koja se izgovara „zapi“, omogućava API rešenja koja se baziraju na objašnjivoj AI tehnologiji. Pored same platforme, Tiimely ima četiri ključna modularna rešenja: Convert, Decide, Fulfil i Inform, koja mogu biti primenjena u bilo kojoj situaciji vezanoj za zajmove, uključujući hipoteke, auto-finansiranje, kreditne kartice i situacije kada je plaćanje otežano.

Ova tehnologija, koja zadovoljava regulatorne obaveze, kombinuje naprednu tehnologiju sa ljudskim zaključivanjem, što rezultira većom odgovornošću u procesu odobravanja zajmova i smanjenjem rizika.

Ekskluzivno razvijena tehnologija i platforma Tiimely-ja omogućavaju brzu kreditnu ocenu koja vodi do odobrenja zajma za svega tri minuta procesa od strane ljudskih radnika. Ovaj automatski proces je potpuno revizibilan i zasnovan na unapred postavljenim pravilima, uzimajući u obzir rizik i regulatorna ograničenja.

Tiimely analiza pokazuje da je efikasnost ocenjivanja kredita zasnovanog na korišćenju njihove tehnologije omogućila povećanje efikasnosti ocene za čak 80% u odnosu na tradicionalne metode, pri čemu je u protekloj godini izvršeno više od 5 miliona automatizovanih ocena koje su bile u potpunosti usaglašene sa regulatornim standardima.

Tiimely-jev koncept outsourcinga verovatno će biti sve više prihvaćen u Australiji, s obzirom na iskustvo u drugim zemljama. U SAD, 70% hipoteka se odobrava uz pomoć samo dve platforme.

Za finansijske institucije koje traže fintech partnere, poruka je da pronađu poslovne subjekte sa ekspertizom koji su posvećeni stalnom unapređenju i inovacijama.

„Izrada sopstvene tehnologije može biti veoma skupa, stoga je važno pronaći specijaliste s kojima možete saradjivati i ostvariti sinergiju za razvoj nove generacije finansijskih usluga“, zaključuje Anthony Baum, osnivač i CEO kompanije Tiimely.

FAQ

Šta je AI?

AI (veštačka inteligencija) je grana računarstva koja se bavi pružanjem računarskim sistemima sposobnosti tipičnih za ljudsku inteligenciju, kao što su logičko zaključivanje, prepoznavanje slika i glasa, učenje i prilagođavanje.

Kako AI tehnologija pomaže u finansijskom sektoru?

AI tehnologija omogućava automatizaciju procesa, brže i efikasnije ocenjivanje kreditnih zahteva, analizu podataka i pružanje personalizovane korisničke podrške. To pomaže u stvaranju boljih kreditnih ponuda, poboljšanju korisničkog iskustva i smanjenju rizika.

Koja je prednost partnerstva sa Tiimely-jem?

Partnerstvo sa Tiimely-jem omogućava pristup naprednoj AI tehnologiji i stručnoj podršci u finansijskom sektoru. Tiimely platforma, Xapii, pruža API rešenja koja su napredna, skalabilna i prilagodljiva potrebama svake institucije.

Kako se zadovoljavaju regulatorne obaveze pri korišćenju AI-tehnologije u finansijskom sektoru?

Tiimely tehnologija kombinuje naprednu AI-tehnologiju sa ljudskim razmišljanjem kako bi se osigurala usklađenost sa regulatornim okvirima. Ova kombinacija omogućava preciznije ocenjivanje rizika, analizu kreditne sposobnosti klijenata i dosledno primenjivanje pravila i postupaka.