Некатегоризовано

Potencijalne industrije za investicije u 2024. godini

Summary

Generativna veštačka inteligencija je doživela izuzetan napredak tokom protekle godine, a investitori su sada u potrazi za znakovima da nove tehnologije dubokog učenja pronalaze primenu u sve većem broju industrija. Prema Goldman Sachs Asset Management-u, očekuje se da će se […]

Potencijalne industrije za investicije u 2024. godini

Generativna veštačka inteligencija je doživela izuzetan napredak tokom protekle godine, a investitori su sada u potrazi za znakovima da nove tehnologije dubokog učenja pronalaze primenu u sve većem broju industrija. Prema Goldman Sachs Asset Management-u, očekuje se da će se prelazak iz faze uzbuđenja u fazu implementacije nastaviti i u 2024. godini, što će na kraju doprineti globalnoj produktivnosti i potencijalno rešiti izazove koje donose nepovoljni demografski trendovi u nekim zemljama.

Međutim, iako investitori traže inovacije koje mogu doneti rast zarade, ključno će biti obazrivost u 2024. godini. „Nalazimo se u eri veće disperzije između visoko kvalitetnih kompanija sa brzim rastom i kompanija slabijeg kvaliteta“, navodi se u izveštaju o izgledima Goldman Sachs Asset Management-a za 2024. godinu.

Koje industrije predstavljaju potencijalne investicione prilike u 2024. godini?

Proizvođači poluprovodnika i kompanije koje proizvode opremu za proizvodnju poluprovodnika su u fokusu, piše Goldman Sachs Asset Management. Troškovi kapitalnih ulaganja u najnapredniju opremu za proizvodnju poluprovodnika brzo rastu. To je rezultat kako napretka veštačke inteligencije, koja zahteva nove dizajne čipova, tako i povratka proizvodnje poluprovodnika u razvijene zemlje radi povećanja otpornosti njihovih snabdevačkih lanaca.

Napredak veštačke inteligencije i sve veća upotreba cloud računarstva podstiće tražnju za sve naprednijim podatkovnim centrima. Sa softverske strane, troškovi digitalizacije u poslovnim sistemima nastavljaju da rastu.

Kompanije za kibernetsku bezbednost takođe usvajaju moderne tehnike veštačke inteligencije kako bi automatizovali identifikaciju potencijalnih pretnji i reagovanje u stvarnom vremenu na bezbednosne incidente. „Digitalni napadi postaju sve sofisticiraniji, česti i razorne“, navodi se u izveštaju Goldman Sachs Asset Management-a.

Zdravstvo je jedna od industrija koju treba pratiti zbog potencijala veštačke inteligencije da transformiše složene biološke podatke u značajne informacije, što može imati implikacije na razvoj lekova, medicinsku tehnologiju i digitalno zdravstvo. AI algoritmi mogu izuzetno precizno razlikovati stvarne srčane udare od lažnih alarma. Pametni implanti pokretani veštačkom inteligencijom za postupke na kolenima mogu otkriti pokrete pacijenata nakon operacije i pružiti medicinskom osoblju informacije o oporavku u stvarnom vremenu. „Vidimo najzanimljivije investicione prilike u razvoju lekova za preciznu medicinu, tehnički omogućenim procedurama i digitalnom zdravstvu“, navodi se u izveštaju Goldman Sachs Asset Management-a.

U međuvremenu, Goldman Sachs Asset Management ističe nekoliko dodatnih tačaka koje investitori trebaju uzeti u obzir kada je u pitanju veštačka inteligencija:

– Čini se da postoji razdvajanje između pozicija na kojima su se većina investitora pozicionirala i najboljih potencijalnih prilika. Investitori koji žele da nadopune svoje već postojeće investicije u mega-kap tehnološkim kompanijama iz SAD-a mogu uložiti u manje poznate tehnološke firme koje su potencijalni pobednici na tržištu.
– Samo ulaganje u tehnologiju nije dovoljno za ostvarivanje profita. Firme moraju implementirati prave procese, strukture i okvire kako bi efikasno iskoristile tehnologiju. Na primer, identifikacija i implementacija specifičnih slučajeva korišćenja generativne veštačke inteligencije koji će unaprediti poslovanje ključni su za postizanje jakih prinosa na investicije.
– Konačno, veštačka inteligencija ima potencijal da podrži investitore zahvaljujući svojoj sposobnosti da brzo i precizno procesira ogromne količine informacija. To investitorima pomaže da donose informisane odluke, otkrivajući trendove i obrasce, uključujući i odnose podataka koji mogu biti teški, pa čak i nemogući za identifikaciju ljudima. „Očekujemo da će postati sve važnije za investitore da koriste nove tehnike veštačke inteligencije kako bi sistematski izvukli informacije iz podataka i informisali se o investicionim odlukama, posebno na javnom tržištu kapitala“, navodi se u izveštaju Goldman Sachs Asset Management-a.

FAQ:

1. Koji su potencijalni industrijski sektori za investicije u 2024. godini?
– Proizvođači poluprovodnika i kompanije koje proizvode opremu za proizvodnju poluprovodnika, podaci centri, kompanije za kibernetsku bezbednost i zdravstvena industrija.

2. Koje prednosti veštačke inteligencije pružaju investitorima?
– Veštačka inteligencija omogućava procesuiranje velike količine informacija brzo i precizno, što pomaže investitorima da donose informisane odluke na tržištu kapitala.

3. Zašto je važno implementirati prave procese i strukture za efikasno korišćenje tehnologije?
– Samo ulaganje u tehnologiju nije dovoljno, već je potrebno adekvatno implementirati tehnologiju u poslovne modele kako bi se ostvarili zadovoljavajući povraćaji na investicije. Identifikacija specifičnih slučajeva korišćenja veštačke inteligencije koji doprinose rastu poslovanja ključna je za ostvarivanje jakih prinosa.

4. Koje su potencijalne investicione prilike u zdravstvenoj industriji zbog veštačke inteligencije?
– Potencijalne investicione prilike u zdravstvenoj industriji uključuju razvoj lekova za preciznu medicinu, tehnički omogućene procedure i digitalno zdravstvo.

Izvori:
– Goldman Sachs Asset Management