Некатегоризовано

DIJETE O NAJVEĆEM POBEDNIKU VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: LAPTOP KOMPANIJA NVIDIA SE SPREMA ZA OBJAVU GODIŠNJEG IZVEŠTAJA O PRIHODIMA

Summary

Prihodni izveštaj kompanije Nvidia, koji se očekuje ove nedelje, nose ogroman značaj kako za vesela ulagače, tako i za celokupno tržište akcija. Nvidia je veliki pobednik opklade da je veštačka inteligencija sledeća velika stvar u tehnologiji, takozvanoj AI trgovini koja […]

DIJETE O NAJVEĆEM POBEDNIKU VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: LAPTOP KOMPANIJA NVIDIA SE SPREMA ZA OBJAVU GODIŠNJEG IZVEŠTAJA O PRIHODIMA

Prihodni izveštaj kompanije Nvidia, koji se očekuje ove nedelje, nose ogroman značaj kako za vesela ulagače, tako i za celokupno tržište akcija. Nvidia je veliki pobednik opklade da je veštačka inteligencija sledeća velika stvar u tehnologiji, takozvanoj AI trgovini koja je postala popularna nakon lansiranja aplikacije ChatGPT od strane OpenAI. Domaći proizvođač čipova beleži rast od više od tri puta ove godine, što je značajan doprinos rastu S&P 500 za 18%.

Velike tehnološke kompanije i startapi ulažu milijarde u razvoj AI tehnologije, a Nvidia je najviše profitirala jer su njeni poluvodiči ključni za takve napore. Izvršni direktor Jensen Huang izjavio je da tehnološki napredak uvodi „novo računarsko doba“, a tržišna kapitalizacija kompanije premašila je bilion dolara. Nada da će AI na kraju pomoći brojnim drugim kompanijama da povećaju prihode i smanje troškove dala je ulagačima razlog da poseduju akcije – posebno najvećih tehnoloških kompanija – u 2023. godini.

Očekivanja za Nvidia izveštaj o prihodima koji treba da bude objavljen u utorak su izuzetno visoka. Analitičari Volstrita predviđaju prodaju u iznosu od 16,2 milijarde dolara i profit od 7,2 milijarde dolara. Pre godinu dana, kompanija je ostvarila prodaju od 5,9 milijardi dolara i zaradu od 680 miliona dolara.

Jedan od razloga za optimizam je što je Nvidia nadmašila prognoze u 19 od poslednja 20 kvartala, prema FactSet-u. Zbog toga će izgled kompanije biti ključan u reakciji akcija na tržištu. Volstrit predviđa da će prihodi dostići 22 milijarde dolara kvartalno do jeseni 2025. godine.

„Investitori žele da vide neko uverenje da je ovaj visok stopa rasta višegodišnja sekularna tema“, rekao je Matthew Stith, menadžer portfelja u kompaniji Bartlett Wealth Management.

Akcije su se smirile u poslednjim mesecima nakon što je Sjedinjene Američke Države ograničile mogućnost Kine da kupuje napredne poluvodiče. Ali akcije su ponovo dobile zamah u novembru nakon što su sveže ekonomske podatke podržale nade investitora da će kampanja povećanja kamata Federalnih rezervi smanjiti inflaciju bez pokretanja recesije, scenarijem poznatom kao „meko sletanje“. Njene akcije su nedavno ostvarile kontinuirani rast tokom 10 sesija, što je najduži niz od 2016. godine, i vratile su se blizu svog rekordnog visokog nivoa.

Individualni investitori takođe su povećali kupovinu akcija poznate kao „Magnificent Seven“ – Nvidia, Alphabet, Amazon.com, Apple, Meta Platforms, Microsoft i Tesla, prema podacima Vanda Researcha.

Ostali se pozicioniraju putem opcija. Neki od najpopularnijih poslova u poslednjim sesijama su pozivi vezani za Nvidia akcije koje skaču na 500 ili 505 dolara, prema podacima Cboe Global Marketsa. Akcije su zatvorile u petak na 492,98 dolara. Pozivi omogućavaju pravo kupnje akcija po određenoj ceni, nakon određenog vremena.

„Može biti eksplozivan potez“, rekao je Julien Stouff, osnivač hedge-fond firme Stouff Capital. On je među onima koji koriste opcije kako bi se kladili na veće dobitke u budućnosti za Nvidia.

U maju su se Nvidia akcije skočile za 24% nakon što je prijavila prihode koji su lako nadmašili očekivanja i dala prognozu prodaje koja je bila daleko veća nego što su Volstrit marketi očekivali. Rezultati su podstakli pomamu na berzi oko veštačke inteligencije.

Nvidia je odgovorna za 14% ukupnog prinosa S&P 500 od srede, prema S&P Dow Jones indeksima.

Za treći kvartal se očekuje da će Nvidia i Amazon.com, koja je izvestila rezultate prošlog meseca, biti najveći doprinosi rastu prihoda S&P 500. Bez njih bi zarada indeksa bila na putu da zabeleži rast od 1,5% za taj period, umesto 4,1% rasta, prema podacima FactSet-a.

Analitičari koji prate Nvidia izražavaju retke sumnje. 49 od 52 analitičara ocenjuje akcije kao kupovinu ili iznad proseka, a preostali kažu da je potrebno držati akcije, prema FactSet-u. Grupa ima prosečnu ciljanu cenu od 655,60 dolara, što je oko 33% više od trenutne cene.

FAQ

Šta je Nvidia?

Nvidia je kompanija koja proizvodi grafičke procesore i čipove za računare.

Šta je AI?

AI je skraćenica za veštačku inteligenciju, koja se odnosi na sposobnost računara da izvršavaju zadatke koji obično zahtevaju ljudsku inteligenciju.

Koji su očekuju rezultati Nvidia-ovog izveštaja o prihodima?

Analitičari očekuju da će Nvidia ostvariti prodaju u iznosu od 16,2 milijarde dolara i profit od 7,2 milijarde dolara u svom izveštaju o prihodima.

Zašto su ulagači optimistični u pogledu Nvidia-ovog rasta?

Nvidia je nadmašila očekivanja u 19 od poslednjih 20 kvartala, što ulagačima daje nadu u nastavak visokog rasta kompanije. Prognoze Wall Streeta predviđaju da će prihodi Nvidia kompanije dostići 22 milijarde dolara kvartalno do jeseni 2025. godine.