Некатегоризовано

AI i naša individualnost: Kako veštačka inteligencija utiče na naš identitet?

Summary

Postoji sve više znakova veštačke inteligencije (VI) svuda oko nas – od chatbotova za korisničku podršku do personalizovanih oglasa koje dobijamo prilikom pretraživanja na internetu. Međutim, često nismo svesni skrivenih algoritama koji rade iza kulisa. Trenutno radimo na istraživačkom projektu […]

AI i naša individualnost: Kako veštačka inteligencija utiče na naš identitet?

Postoji sve više znakova veštačke inteligencije (VI) svuda oko nas – od chatbotova za korisničku podršku do personalizovanih oglasa koje dobijamo prilikom pretraživanja na internetu. Međutim, često nismo svesni skrivenih algoritama koji rade iza kulisa.

Trenutno radimo na istraživačkom projektu koji se fokusira na razgovore sa stručnjacima iz oblasti veštačke inteligencije. Pitamo ih o njihovom razmišljanju i vrednostima, kao i o etičkim razmatranjima koja smatraju najvažnijim – i zašto. Norme i vrednosti programera mogu postati integrisane u VI sisteme koje kreiraju. Međutim, često nismo svesni toga, kao ni njegovih posledica.

Važno je što više razumeti razvoj VI tehnologije jer ona već menja naš život na načine koje ne shvatamo. Na primer, istraživanje objavljeno 2017. godine pokazalo je da algoritmi društvenih medija stvaraju rezultate na osnovu pretpostavki o korisnicima, ali istovremeno se i korisnici prilagođavaju tim rezultatima, kao što su prikazane priče u njihovim dnevnim vestima, menjajući logiku algoritma. Naša svakodnevna interakcija sa VI čini nas sve više zavisnim od nje, ali odnos moći u ovoj vezi uglavnom ide na stranu VI sistema. Ovo je tehnologija čije unutrašnje funkcionisanje čak ni njegovi kreatori potpuno ne razumeju.

Prevelika zavisnost čoveka od tehnologije može smanjiti kreativno i kritičko razmišljanje. VI je već dovela do gubitka poslova i nezaposlenosti. Iako upozorenja da bi mogla dovesti do ljudskog izumiranja treba shvatiti sa rezervom, ne možemo sebi dozvoliti da ih potpuno ignorisemo.

Prikazano je da algoritmi imaju tendenciju diskriminacije prema rasi, polu i drugim zaštićenim karakteristikama. Moramo razumeti kako se ovi i drugi problemi u razvoju VI javljaju.

Neki komentatori su skrenuli pažnju na to da kompanije koje razvijaju VI ne uzimaju dovoljno u obzir bezbednost i privatnost. Takođe, nedostaje transparentnost i odgovornost u vezi sa projektima VE. Iako to nije neobično u konkurenciji velikih tehnoloških kompanija, svakako moramo prihvatiti racionalniji pristup tehnologiji koja ima sposobnost da vrši toliku vlast nad našim životima.

FAQ

Kako veštačka inteligencija utiče na naš identitet?

Veštačka inteligencija utiče na naš identitet tako što olakšava pristup određenim uslugama koje koristimo i na koje se oslanjamo. Mi se slobodno identifikujemo sa tim uslugama i aktivno učestvujemo u aktivnostima koje omogućava veštačka inteligencija.

Kako velika je zavisnost čoveka od tehnologije?

Zavisnost čoveka od tehnologije, posebno veštačke inteligencije, raste iz dana u dan. Međutim, ova neravnoteža može smanjiti naše sposobnosti kreativnog i kritičkog razmišljanja, kao i dovodi do gubitka poslova i nezaposlenosti.

Kakve su posledice diskriminatornih algoritama u razvoju veštačke inteligencije?

Diskriminatorni algoritmi u razvoju veštačke inteligencije mogu dovesti do nepravednog postupanja prema različitim rasama, polovima i drugim zaštićenim karakteristikama. Ovo je važan problem koji treba razumeti i rešiti kako bi se obezbedilo fer i ravnopravno korišćenje veštačke inteligencije.

– Izvor: [Unlinkted](https://example.com)