Некатегоризовано

Formiran „tim za umjetnu inteligenciju“ u centru Vajthola radi modernizacije javnog sektora

Summary

Vlada Velike Britanije planira uspostaviti jedinicu za umjetnu inteligenciju u centru Vajthola kako bi smanjila veličinu civilne službe i unaprijedila produktivnost javnog sektora. Glavni cilj ovog poteza je modernizacija javnih usluga. Tim pod nazivom „tim za umjetnu inteligenciju“ će se […]

Formiran „tim za umjetnu inteligenciju“ u centru Vajthola radi modernizacije javnog sektora

Vlada Velike Britanije planira uspostaviti jedinicu za umjetnu inteligenciju u centru Vajthola kako bi smanjila veličinu civilne službe i unaprijedila produktivnost javnog sektora. Glavni cilj ovog poteza je modernizacija javnih usluga.

Tim pod nazivom „tim za umjetnu inteligenciju“ će se sastojati od 30 stručnjaka visokog nivoa sa tehničkim sposobnostima u oblasti veštačke inteligencije i obrade podataka, a godišnji budžet će biti oko 5 miliona funti. Ova jedinica će ubrzati proces prikupljanja informacija iz različitih departmana, očistiti irelevantne podatke i omogućiti donošenje odluka zvaničnicima brže nego ikad.

Oliver Dauden, potpredsednik vlade, izjavio je da je tehnologija veštačke inteligencije najbliža „srebrnom metku“ u pogledu efikasnosti za poreske obveznike. Prioriteti jedinice će biti borba protiv zloupotrebe socijalnih davanja, olakšavanje procesa traženja azila i modernizacija interfejsa između javnosti i Nacionalne zdravstvene službe (NHS).

Ipak, uključivanje veštačke inteligencije u odlučivanje o zloupotrebama socijalnih davanja i prijemima za azil izaziva kontroverze zbog toga što algoritmi mogu pojačati rasnu pristrasnost. Vlada obećava da će veštačka inteligencija biti samo „suvozač“ u procesu donošenja odluka, uz ljudski faktor.

Uprkos skepticizmu ekonomista u vezi sa sposobnošću veštačke inteligencije da ubrza produktivnost javnog sektora, vlasti se nadaju da će ona osloboditi administrativne zadatke zaposlenih, što bi rezultiralo „srećnijom radnom snagom“ u Vajtholu.

Vlada već koristi otvorene modele umjetne inteligencije i nastaviće da sarađuje sa vodećim privatnim kompanijama u ovoj oblasti. Cilj je pokrenuti nekoliko velikih i desetak manjih projekata umjesto da se pravi ambiciozna, sveobuhvatna strategija za veštačku inteligenciju za ceo javni sektor.

FAQ:

Q: What is the purpose of the AI unit being established in Whitehall?
A: The purpose of the AI unit is to shrink the size of the UK civil service and bolster public sector productivity.

Q: What will be the main tasks of the AI unit?
A: The main tasks of the AI unit will be to tackle welfare fraud, assist the processing of asylum claims, and overhaul the interface between the public and the NHS.

Q: How will AI be used in decision-making processes?
A: AI will be used as a „co-pilot“ alongside human decision-making processes.

Q: What are the concerns about using AI in welfare abuse and asylum claims?
A: Concerns arise from the potential racial bias that algorithms can amplify.

Q: Will the government rely solely on large language models in its AI initiatives?
A: No, the government is investigating other types of AI as well and will engage with systems devised by leading private companies.