Некатегоризовано

Umesto ljubavi na mreži, žrtve postaju žrtve veštačke inteligencije

Summary

Tekstualne poruke, društvene mreže i aplikacije za upoznavanje postale su igralište za veštačku inteligenciju koja cilja žrtve. Neke žrtve su izgubile hiljade dolara verujući da su stvarne žene, samo da bi se ispostavilo da su to zapravo prevara. Osobe iza […]

Umesto ljubavi na mreži, žrtve postaju žrtve veštačke inteligencije

Tekstualne poruke, društvene mreže i aplikacije za upoznavanje postale su igralište za veštačku inteligenciju koja cilja žrtve. Neke žrtve su izgubile hiljade dolara verujući da su stvarne žene, samo da bi se ispostavilo da su to zapravo prevara. Osobe iza ove prevare su ne samo krale novac, već i osvajale srca.

Jim, čije prezime nećemo koristiti, nedavno je komunicirao sa ženom koja ga je ubedila da uloži novac. Međutim, žena mu nije samo slala poruke, već mu je takođe slala fotografije koje prikazuju njih dvoje zajedno. Jim je bio ubeđen da je pronašao nekoga ko mu je jednak, ali se ispostavilo da je bio prevaren.

Još jedan muškarac, takođe po imenu Jim, takođe je verovao lažnim fotografijama koje su mu slale žene na mreži za upoznavanje. On je bio u potrazi za ljubavlju, ali je umesto toga izgubio hiljade dolara šaljući poklon kartice ljudima iza ovih lažnih i alteriranih fotografija.

Stručnjaci za bezbednost i tehnologiju iz kompanija Bitdefender i NordVPN proučavali su sve te slike i video zapise. Utvrdili su da su fotografije i video zapisi lažni ili na neki način izmenjeni. Oni su obratili pažnju na nepravilnosti u izgledu kose, različite oblike šaka i simetriju ušiju koje ukazuju na prevaru.

Eksperti savetuju ljude da budu oprezni sa onlajn romansom koja se previše brzo razvija. Prevaranti često koriste izraze poput „draga“ ili „ljubavi“ umesto pravog imena, jer koriste istu poruku za više ljudi.

Ovi tipovi prevare su postali sve češći i nažalost su postali gori. Prema Federalnoj komisiji za trgovinu, u 2022. godini je izgubljeno 1,3 milijarde dolara zbog ovakvih prevara.

Najčešća pitanja o prevarama na mreži

Šta je veštačka inteligencija?
Veštačka inteligencija se odnosi na sposobnost računara da obavljaju zadatke koji obično zahtevaju ljudsku inteligenciju, kao što je prepoznavanje slika, obrada prirodnog jezika i donošenje odluka.

Kako da prepoznam prevare na mreži?
Budite oprezni sa ljudima koji vas brzo zavode i traže novac. Takođe, obratite pažnju na nepravilnosti u fotografijama i porukama, kao i na korišćenje endearment izraza umesto pravog imena.

Kako da se zaštitim od prevare na mreži?
Budite oprezni prilikom slanja novca nepoznatim osobama i ne delite privatne informacije sa ljudima koje ne poznajete. Predlažemo da se sastanete sa osobom u javnom mestu pre nego što uložite emotivnu ili finansijsku energiju u tu vezu.

Koje su najnovije statistike o prevarama na mreži?
Prema Federalnoj komisiji za trgovinu, u 2022. godini je izgubljeno 1,3 milijarde dolara zbog prevare na mreži.

Izvori: Federalna komisija za trgovinu (www.ftc.gov)