Некатегоризовано

Tehnološke akcije dostižu nove vrhove, Microsoft i NVIDIA predvodnici

Summary

Tržište je danas zabeležilo poznatu situaciju iz 2023. godine: tehnološke akcije, posebno one sa veštačkom inteligencijom (AI). Jutros smo saznali da je mlada AI kompanija OpenAI otpustila svog CEO-a Sema Altmana, nakon čega je Microsoft brzo stupio u kontakt sa […]

Tehnološke akcije dostižu nove vrhove, Microsoft i NVIDIA predvodnici

Tržište je danas zabeležilo poznatu situaciju iz 2023. godine: tehnološke akcije, posebno one sa veštačkom inteligencijom (AI). Jutros smo saznali da je mlada AI kompanija OpenAI otpustila svog CEO-a Sema Altmana, nakon čega je Microsoft brzo stupio u kontakt sa Altmanom i pokušao da privoli da vodi njihovu AI poslovnu jedinicu. Pitanje oko tačnog razloga za Altmanov otkaz u OpenAI još uvek nije rasvetljeno, ali rezultat na kraju dana je da je vrednost Microsoft akcija porasla za +2%, dosegnuvši tako svoj vrhunac.

NVIDIA je takođe dostigla rekordnu vrednost do kraja redovne trgovinske sesije u ponedeljak, dan pre nego što će objaviti rezultate za treći kvartal. Ova kompanija, poznata po inovativnoj obradi grafike, i jedna od vodećih „Magnificent Seven“ akcija za 2023. godinu, očekuje se da će ostvariti rast dobiti od +479% u odnosu na prethodnu godinu, dok će prihodi porasti za +171%. Nasdaq indeks je do sada porastao +37% ove godine – dvostruko više nego drugoplasirani S&P 500 – pretežno zahvaljujući kompanijama poput NVIDIE, koja je od početka godine ostvarila rast od +250%. Nasdaq je takođe rastao u 15 od poslednjih 17 sesija.

Na kraju dana, Dow je porastao za +203 poena, tj. +0,58%, dok je S&P 500 ostvario još snažniji rast, +0,74%. Nasdaq je, u skladu sa svojom reputacijom, predvodio među glavnim indeksima, sa porastom od 159 poena ili +1,13% (uz pomoć Microsofta i NVIDIE), dok je mali Russell 2000, koji je tokom proteklih pet sesija bio na čelu, zauzeo poslednje mesto za današnji dan, sa rastom od +0,45%.

Ranije danas, saznali smo da su vođući ekonomski pokazatelji za oktobar (LEI) pokazali još niže rezultate u odnosu na mesec pre, sa -0,8% u odnosu na prethodnih -0,7%, što ukazuje na recesivne uslove u protekloj godini. U proteklih šest meseci, LEI je zabeležio pad od -3,3%, ali dobra vest je da je pad u prethodnih šest meseci bio -4,5%. Prethodni podaci su ukazivali na predstojeću recesiju, ali, kao što znamo, ona se nije dogodila. Sada, sa padom cena benzina, potrošači mogu očekivati olakšanje pred Crni petak (Black Friday), što sugeriše da smo možda prevazišli najgore ekonomske uslove.

Zoom Video je objavio rezultate za fiskalni četvrti kvartal nakon zatvaranja trgovine danas. Rezultati su nadmašili očekivanja kako po pitanju prihoda, tako i po pitanju dobiti. Zarada od 1,29 dolara po akciji lako je premašila očekivanih 1,08 dolara, dok su prihodi od 1,14 milijardi dolara nadmašili očekivanih 1,12 milijardi dolara. Uputstva za naredni kvartal su takođe povećana na 1,13-1,15 dolara po akciji, u odnosu na očekivanih 1,08 dolara koje su prognozirali analitičari. Vrednost Zoom akcija je porasla za +6% tokom posletrgovine nakon ovih vesti, iako su tokom cele godine ostale stabilne.

Da li imate pitanja ili komentare u vezi sa ovim člankom i/ili autorom? Kliknite ovde >>. Želite najnovije preporuke od Zacks Investment Research? Danas možete preuzeti 7 najboljih akcija za narednih 30 dana. Kliknite ovde za preuzimanje izveštaja.

*IZVOR: [domain.com]