Некатегоризовано

Amazon najavljuje veliko otpuštanje u jedinici za asistente glasovnog upravljanja Alexa

Summary

Amazon je u petak (17. novembra) najavio masovno otpuštanje u svojoj jedinici za asistente glasovnog upravljanja Alexa. Razlog za naglo smanjenje broja radnih mesta je „promena“ u poslovnim prioritetima i veći fokus na generativnu veštačku inteligenciju. Otkazi će pogoditi „nekoliko […]

Amazon najavljuje veliko otpuštanje u jedinici za asistente glasovnog upravljanja Alexa

Amazon je u petak (17. novembra) najavio masovno otpuštanje u svojoj jedinici za asistente glasovnog upravljanja Alexa. Razlog za naglo smanjenje broja radnih mesta je „promena“ u poslovnim prioritetima i veći fokus na generativnu veštačku inteligenciju. Otkazi će pogoditi „nekoliko stotina“ zaposlenih koji su radili na Amazonovoj Alexi, prema emailu. Nije pružena jasnoća o tačnom broju zaposlenih koji će biti pogođeni ovim naglim otpuštanjem.

„Premeštamo deo naših napora da se bolje uskladimo sa našim poslovnim prioritetima i onim što najviše znači našim kupcima – a to uključuje maksimiziranje naših resursa i napora usmerenih na generativnu veštačku inteligenciju,“ izjavio je Daniel Raush, potpredsednik Alexe i Fire TV-a, u emailu. „Ove promene nas navode da prekinemo neke inicijative“, dodao je.

Od prošle nedelje, Amazon se povlačio iz različitih odeljenja, što uključuje muzička i gejming odeljenja, kao i neke uloge u ljudskim resursima. Iako su većina radnih mesta koja su pogođena bila u odeljenju za uređaje, nekoliko njih je radilo na proizvodima vezanim za Alexu u drugom odeljenju, izjavio je portparol.

Da li je premeštanje resursa na generativnu veštačku inteligenciju pretnja poslovima?

Mnoge kompanije su prebacivale resurse na generativnu veštačku inteligenciju, koja ima potencijal da stvara softverski kod, kao i opsežne tekstualne odgovore na osnovu kratkih upita. U septembru je agencija Reuters izvestila da je moral u odeljenju za uređaje bio poljuljan zbog zabrinutosti u vezi sa onim što su neki videli kao slabu pipremu proizvoda.

Ljudi koji su bili upoznati sa ovim problemom posebno su ukazivali na asistente glasovnog upravljanja Alexa, koji ima gotovo deceniju i koji se čini da nije uspeo da održi korak s napretkom generativne veštačke inteligencije. Amazon je u to vreme izjavio da je „netačno tvrditi da nekoliko anegdota prikazuje stvarnost za organizaciju koja je tako velika i raznovrsna kao što je Devices and Services“ i da podržava svoje proizvode.

Amazon je saopštio da njegovo uslužno poslovanje i uređaji nisu profitabilni, ali nije dao specifične brojke. Alexa je asistent glasovnog upravljanja koji je kreirao Amazon i može se koristiti za reprodukciju muzike, pretragu upita, postavljanje tajmera ili kao centar za kućnu automatizaciju.