Некатегоризовано

Veštačka inteligencija угрожава 4 miliona poslova u Južnoj Koreji u narednih 20 godina

Summary

Prema istraživanju centralne banke, veštačka inteligencija može zameniti čak 4 miliona, odnosno 14% poslova u Južnoj Koreji u narednih 20 godina, čime se pridružuju sve glasniji upozorenja o predstojećem poremećaju na tržištima rada širom sveta. Radni garnituri sa višim primanjima […]

Veštačka inteligencija угрожава 4 miliona poslova u Južnoj Koreji u narednih 20 godina

Prema istraživanju centralne banke, veštačka inteligencija može zameniti čak 4 miliona, odnosno 14% poslova u Južnoj Koreji u narednih 20 godina, čime se pridružuju sve glasniji upozorenja o predstojećem poremećaju na tržištima rada širom sveta. Radni garnituri sa višim primanjima i boljim akademskim pozadinama preti veća opasnost jer veštačka inteligencija lako može obavljati njihov analitički i kognitivni rad, rekao je tim na čelu s Oh Sam-ilom iz Banke Koreje. Najugroženiji su hemičari, lekari, advokati, računovođe i menadžeri imovine, dok su osobe iz verskih oblasti, ugostiteljstva, nastave i pevanja manje ranjive, rekli su u četvrtak.

Južna Koreja već ima jednu od najviših stopa usvajanja robota u svetu, dok se trudi da smanji posledice starenja stanovništva. Ipak, zemlja se rangira među zemljama sa nižom upotrebom veštačke inteligencije.

Istraživanje BOK-a potvrđuje rastuće mišljenje da, iako je veštačka inteligencija revolucionarni faktor koji uzrokuje procvat produktivnosti, takođe može dovesti do poremećaja bijelih ovratnika širom sveta. Izveštaj Goldman Sachs-a ove godine procenjuje da je globalno izloženo 300 miliona poslova generativnoj veštačkoj inteligenciji poput OpenAI ChatGPT-a, iako ta tehnologija može povećati globalni ekonomski output za 7% tokom jedne decenije. Izveštaj McKinsey & Co. takođe daje slične prognoze o promeni za radnike znanja, ali i o ubrzanju globalne produktivnosti.

Istraživanje BOK-a je reklo da će veštačka inteligencija povećati potražnju za STEM obrazovanjem (nauka, tehnologija, inženjering i matematika), kao i za mekim interpersonalnim veštinama, poput komunikacije i timskog rada. Tim se oslanjao na metode koje je koristio Michael Webb, ekonomista sa Univerziteta Stanford.

FAQ:

– Koliko poslova u Južnoj Koreji može biti zamenjeno veštačkom inteligencijom?
Prema istraživanju centralne banke, veštačka inteligencija može zameniti 4 miliona, odnosno 14% poslova u Južnoj Koreji u narednih 20 godina.
(Izvor: Bloomberg)

– Koje kategorije radnika su najviše ugrožene?
Najugroženije su profesije hemičara, lekara, advokata, računovođa i menadžera imovine.
(Izvor: Bloomberg)

– Koje kategorije radnika su najmanje ugrožene?
Najmanje ranjivi su oni koji se bave verskim oblastima, ugostiteljstvom, nastavom i pevanjem.
(Izvor: Bloomberg)

– Kako veštačka inteligencija utiče na ekonomski rast?
Prema izveštajima, veštačka inteligencija može povećati globalni ekonomski output za 7% tokom jedne decenije.
(Izvor: Goldman Sachs)