Некатегоризовано

Kako veštačka inteligencija može unaprediti predviđanje vremenskih nepogoda

Summary

Veštačka inteligencija (VI) može spasiti živote tako što će upozoriti gde će se uragan srušiti na kopno mnogo pre tradicionalnih sistema prognoze, tvrde istraživači. Novi alat za VI koji je razvio Google Deep Mind predvideo je da će uragan Li, […]

Kako veštačka inteligencija može unaprediti predviđanje vremenskih nepogoda

Veštačka inteligencija (VI) može spasiti živote tako što će upozoriti gde će se uragan srušiti na kopno mnogo pre tradicionalnih sistema prognoze, tvrde istraživači. Novi alat za VI koji je razvio Google Deep Mind predvideo je da će uragan Li, koji je zadesio Kanadu u septembru, sleteti na kopno tri dana pre postojećih metoda. Iako su prognoze vremena postale mnogo tačnije tokom decenija, brzina i sposobnost VI da analizira prošle događaje i pravi predviđanja čine je revolucionarnom, tvrde naučnici.

Tačna prognoza vremena korisna je kako bismo znali šta treba da obučemo kada izlazimo ujutru, ali mnogo je važnija kada nas upozori na ekstremne vremenske uslove poput oluja, poplava i toplotnih talasa, dajući zajednicama ključno vreme za pripremu.

Iako tradicionalne prognoze vremena zahtevaju ogromne kapacitete računarstva, nova VI alatka nazvana GraphCast, koju je razvio Google Deep Mind, nadmašuje model European Medium Range Weather Forecasting (EMCRWF) – jedan od najboljih na svetu – za više od 90% faktora, prema istraživačkom radu objavljenom u časopisu Science. GraphCast proizvodi svoje prognoze za manje od jednog minuta koristeći samo deo računarskih resursa koje tradicionalne metode zahtevaju, jer koristi veoma drugačiji pristup.

Dok tradicionalne prognoze vremena uključuju merenje trenutnog stanja atmosfere, GraphCast koristi mašinsko učenje da obradi ogromne količine istorijskih podataka, uključujući i rezultate EMCRWF modela, kako bi naučio kako se vremenski obrasci razvijaju. Na osnovu toga, može predvideti kako će se vreme promeniti u budućnosti.

GraphCast nije detaljan kao EMCRWF u svojim prognozama, ali je bolji u predviđanju ekstremnih događaja poput ekstremnih temperatura i praćenju putanje velikih oluja. Tačno je predvideo gde će uragan Li sleteti na kopno devet dana pre nego što je to uspelo EMCRWF, koji je to učinio šest dana unapred.

FAQ

Kako veštačka inteligencija poboljšava prognozu vremena?

Veštačka inteligencija analizira velike količine istorijskih podataka i koristi mašinsko učenje kako bi predvidela kako će se vremenski obrasci promeniti u budućnosti. Ovo omogućava brzo i tačno predviđanje velikih vremenskih nepogoda kao što su uragani i toplotni talasi.

Da li će veštačka inteligencija zameniti tradicionalne prognoze vremena?

Ne, veštačka inteligencija će samo dopuniti tradicionalne prognoze vremena. Tradicionalni pristupi i dalje su neophodni kako bi se prikupili podaci za treniranje modela veštačke inteligencije.

(here you can add the URL of your source if you have)