Некатегоризовано

Kako veštačka inteligencija pomaže u smanjenju padova starijih osoba

Summary

Cera, pružalac socijalne zaštite i zdravstvena tehnološka kompanija, tvrdi da bi veštačka inteligencija (AI) mogla pomoći u smanjenju broja padova starijih osoba u njihovim domovima, što bi dovelo do smanjenja broja prijema u bolnicu. Cera je privatna kompanija, ali većinu […]

Kako veštačka inteligencija pomaže u smanjenju padova starijih osoba

Cera, pružalac socijalne zaštite i zdravstvena tehnološka kompanija, tvrdi da bi veštačka inteligencija (AI) mogla pomoći u smanjenju broja padova starijih osoba u njihovim domovima, što bi dovelo do smanjenja broja prijema u bolnicu.

Cera je privatna kompanija, ali većinu poslovanja obavlja pružajući socijalnu zaštitu u ime Nacionalne zdravstvene službe (NHS) i lokalnih vlasti. Prema osnivaču dr Ben Maruthappu-u, kompanija obavlja 50.000 pregleda dnevno, a osnovana je 2016. godine.

Njihova platforma Fall Prediction AI koristi informacije o pacijentima koje negovatelji unose putem aplikacije na pametnom telefonu i procenjuje rizik od pada. Na osnovu tih informacija, dolazeci negovatelj može se pobrinuti da je pacijent hidriran i da su prolazi do toaleta i kuhinje slobodni.

Pilot-projekat se trenutno sprovodi na lokacijama u severozapadnom delu Engleske, Jorkširu i centralnoj Škotskoj. Uključeno je 134 pacijenta koji su u periodu od dve nedelje pre probnog perioda imali ukupno 29 padova. Nakon korišćenja Cera Fall Prediction AI platforme, ukupan broj padova smanjio se na 23, što predstavlja smanjenje od 20,69%.

Dr Maruthappu je rekao da je reakcija osoblja bila „veoma pozitivna“. On je dodao da Cera može stvarati programe zahvaljujući „neviđenim količinama podataka o tome kako pacijenti funkcionišu u kući i zajednici“. Ova kompanija već koristi veštačku inteligenciju za predviđanje i sprečavanje prijema u bolnicu.

Cera je 2022. godine lansirala Cera Voice, automatski telefonski poziv vodećeg veštačke inteligencije koji svakodnevno kontaktira pacijente i postavlja im specifična pitanja o zdravlju kako bi utvrdio rizik od oboljenja. Čet bot se prilagođava pacijentu na osnovu dobijenih odgovora i menja svoja pitanja kako bi dobila relevantne informacije.

Cilj Cera-e je da omogući ljudima da žive bolji život u svojim domovima. Pored toga, AI se koristi za automatizaciju papirologije i raspoređivanje radnika u kompaniji. Cera takođe koristi avatare, digitalne prikaze, za obuku osoblja. Ovi avatari, koji prikazuju slike stvarnih instruktora, sposobni su da dobrodošlicu kažu novim zaposlenima na više jezika i da ih nauče raznim veštinama.

Dr Maruthappu izjavljuje da se nada da će korišćenje avatara moći da reši izazove u sektoru socijalne zaštite na održiv način.