Некатегоризовано

Izvršni direktor tech kompanije Stability AI podneo ostavku zbog sporne prakse korišćenja autorskih dela u treningu veštačke inteligencije

Summary

Stability AI, tehnološka firma sa sedištima u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, suočava se sa kontroverzama usled prakse korišćenja autorskih dela bez dozvole u treningu svojih proizvoda. Ed Njuton-Reks, bivši vođa zvuka u ovoj firmi, nedavno je podneo ostavku […]

Izvršni direktor tech kompanije Stability AI podneo ostavku zbog sporne prakse korišćenja autorskih dela u treningu veštačke inteligencije

Stability AI, tehnološka firma sa sedištima u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, suočava se sa kontroverzama usled prakse korišćenja autorskih dela bez dozvole u treningu svojih proizvoda. Ed Njuton-Reks, bivši vođa zvuka u ovoj firmi, nedavno je podneo ostavku zbog neslaganja sa ovom praksom i smatra je „eksploatativnom“. Veliki broj AI kompanija, uključujući Stability AI, smatra da je korišćenje autorskog sadržaja u skladu sa konceptom „fer korišćenja“. Međutim, Njuton-Reks naglašava da većina AI kompanija deli ovakvo mišljenje.

„Razvoj kreativnosti“ je glavni argument koje navodi Stability AI u odbrani prakse korišćenja autorskog sadržaja. Veštacka inteligencija se obučava koristeći velike količine podataka, često preuzetih sa interneta bez dozvole vlasnika. Generativna veštačka inteligencija – proizvodi koji se koriste za kreiranje sadržaja poput slika, zvuka, video snimaka i muzike – mogu stvoriti sličan materijal ili čak direktno replicirati stil pojedinog umetnika po zahtevu korisnika.

Njuton-Reks, kompozitor horova, izjavio je da ne bi dozvolio AI programerima da koriste njegovu muziku besplatno. On tvrdi da mnogi ljudi stvaraju sadržaj u nadi da će jednog dana autorska prava imati vrednost, ali se sada suočavaju sa situacijom u kojoj se njihovi radovi koriste za stvaranje konkurencije ili čak potpunu zamenu umetnika.

Ovaj slučaj baca svetlo na kontroverznu debatu o korišćenju autorskog materijala u treningu AI alata. Određeni kreativci, uključujući američku komičarku Sare Silverman i pisca igre „Igra prestola“ Džordža R.R. Martina, pokrenuli su pravne postupke protiv AI kompanija tvrdeći da su preuzele njihove radove bez dozvole i koristile ih za trening proizvoda koji mogu reprodukovati sadržaj u njihovom stilu.

Iako je jedan trekl sa AI-generisanim glasovima muzičkih izvođača Drejka i The Weeknd-a uklonjen sa platforme Spotify nakon otkrića da je stvoren bez njihove saglasnosti, šef Spotify-ja je kasnije izjavio da neće potpuno zabraniti AI na platformi.

Uprkos kontroverzi koju izaziva ova praksa, Stability AI trenutno učestvuje u studiji o generativnoj veštačkoj inteligenciji i pitanjima politike autorskih prava, koju sprovodi Američki autorski ured.

—-

Često postavljana pitanja (FAQ)

1. Šta je generativna veštačka inteligencija?

Generativna veštačka inteligencija je grana veštačke inteligencije koja se bavi pravljenjem novih sadržaja kao što su slike, zvukovi, video snimci ili muzika, koristeći veštačke neuronske mreže. Ovi sistemi mogu da nauče stil umetnika ili određeni koncept i koriste taj naučeni model za generisanje sličnog sadržaja.

2. Šta je „fer korišćenje“ autorskog sadržaja?

„Fer korišćenje“ je izuzetak od pravila o autorskim pravima koji omogućava korišćenje autorskog sadržaja bez dozvole vlasnika originalnog materijala. Ukoliko neko koristi autorsko delo u okviru „fer korišćenja“, nije mu potrebna saglasnost vlasnika autorskih prava.

3. Ko sprovodi studiju o generativnoj veštačkoj inteligenciji i politici autorskih prava?

Studiju o generativnoj veštačkoj inteligenciji i politici autorskih prava sprovodi Američki autorski ured. Detaljnije informacije o ovoj studiji mogu se pronaći na njihovoj zvaničnoj veb stranici (URL).