Некатегоризовано

Veštačka inteligencija chatbotova prevazilazi ljudske performanse u kreativnom razmišljanju

Summary

Veštačka inteligencija chatbotova, poput ChatGPT, su pokazali mogućnost da nadmaše ljude u određenim zadacima kreativnog razmišljanja, prema istraživanjima. U studiji objavljenoj u časopisu Scientific Reports, ovi AI chatbotovi su pokazali sposobnost nazvanu divergentno razmišljanje, što uključuje generisanje kreativnih ideja istraživanjem […]

Veštačka inteligencija chatbotova prevazilazi ljudske performanse u kreativnom razmišljanju

Veštačka inteligencija chatbotova, poput ChatGPT, su pokazali mogućnost da nadmaše ljude u određenim zadacima kreativnog razmišljanja, prema istraživanjima. U studiji objavljenoj u časopisu Scientific Reports, ovi AI chatbotovi su pokazali sposobnost nazvanu divergentno razmišljanje, što uključuje generisanje kreativnih ideja istraživanjem više mogućih rešenja. Kada su procenjivani koristeći zadatke alternativne upotrebe, gde se od učesnika traži da smisle što je više moguće upotreba za jednostavan objekat, chatbotovi u proseku su se bolje kotirali od ljudi.

Međutim, studija je takođe istakla da najbolje ljudske ideje su se podudarale ili nadmašile one koje su generisane od strane veštačke inteligencije. Simone Grassini, vanredni profesor na Univerzitetu u Bergenu, objasnio je da dok chatbotovi veštačke inteligencije pokazuju izuzetne sposobnosti kreativnog razmišljanja, važno je napomenuti da se studija fokusirala na specifičnu vrstu kreativnog razmišljanja, a ne na kreativnost u celini. Rezultati sugerišu da za sada ljudi i dalje prevazilaze veštačku inteligenciju u kreativnom razmišljanju.

U studiji su zadati zadaci alternativne upotrebe i radili su ih volonteri i tri AI chatbot-a: ChatGPT3, ChatGPT4 i Copy.Ai. Odgovori su procenjeni na osnovu semantičke udaljenosti i kreativnosti. Prosečno, odgovori koje su generisali chatbotovi dobili su više bodova od ljudskih odgovora u obe kategorije, semantičke udaljenosti i kreativnosti. Međutim, iako je najbolji ljudski odgovor nadmašio najbolji odgovor svakog chatbot-a u sedam od osam kategorija ocenjivanja, istraživači su primetili da ljudski odgovori imaju veći udeo ideja lošeg kvaliteta.

Iako ovo istraživanje ističe potencijal veštačke inteligencije kao alata za unapređenje kreativnosti, takođe naglašava jedinstvenu i kompleksnu prirodu ljudske kreativnosti koja može biti izazovna za potpunu replikaciju ili nadmašivanje sa tehnologijom veštačke inteligencije. Istraživači veruju da veštačka inteligencija može pomoći ljudima da unaprede svoj kreativni kapacitet umesto da zamenjuju poslove koji zahtevaju kreativno razmišljanje.