Некатегоризовано

Novo istraživanje: AI pomaže britanskim službenicima u oslobađanju vremena za prioritetne zadatke

Summary

Istraživanje koje je sproveo britanska vlada identifikovalo je mogućnosti korišćenja veštačke inteligencije (AI) kako bi se olakšali administrativni zadaci policajaca, učitelja i zdravstvenih radnika. Prikupljeni podaci pokazuju da učitelji gube oko jedan dan svake nedelje na obavljanje administrativnih poslova kao […]

Novo istraživanje: AI pomaže britanskim službenicima u oslobađanju vremena za prioritetne zadatke

Istraživanje koje je sproveo britanska vlada identifikovalo je mogućnosti korišćenja veštačke inteligencije (AI) kako bi se olakšali administrativni zadaci policajaca, učitelja i zdravstvenih radnika. Prikupljeni podaci pokazuju da učitelji gube oko jedan dan svake nedelje na obavljanje administrativnih poslova kao što su unos podataka i sastavljanje dnevnih izveštaja. Uvođenje veštačke inteligencije omogućilo bi policiji da više vremena posveti borbi protiv kriminala.

Izveštaj, koji će biti objavljen sledeće nedelje zajedno sa jesenjom izjavom vlade, naglašava velike mogućnosti za smanjenje administrativnih zadataka i dalje iskorišćavanje AI kako bi se olakšao posao policajaca, učitelja, medicinskog osoblja i time omogućio brži tretman pacijenata.

„Naši javni službenici spadaju u najbolje na svetu, ali im i poreskim obveznicima ne pomažemo kada jedan dan svake nedelje propadne na administraciju“, izjavio je ministar finansija Džeremi Hant.

Vlade širom sveta sve više koriste veštačku inteligenciju kako bi poboljšale efikasnost i produktivnost javnih službi, suočene sa rastućim troškovima i stanovništvom koje stari. U Velikoj Britaniji, već se primenjuju AI za pomoć lekarima i medicinskim sestrama u tretmanu pacijenata sa moždanim udarom, kao i za pripremu visokokvalitetnih nastavnih planova. Dalje korišćenje ove tehnologije moglo bi smanjiti radno opterećenje učitelja za pet sati nedeljno tokom tri godine, dok bi nove tehnologije mogle uštedeti oko 750.000 sati rada britanske policije svake nedelje.

Istraživanje dolazi u trenutku kada je mišljenje javnosti podeljeno u vezi sa sve većim korišćenjem veštačke inteligencije na radnom mestu. Istraživanje britanskog Kancelarije za nacionalnu statistiku koje je obavljeno prošlog meseca, pokazalo je da 32% zaposlenih smatra da veštačka inteligencija može ugroziti njihova radna mesta, dok 28% smatra da im može olakšati posao.

FAQ:
1. Kako veštačka inteligencija pomaže službenicima?
Veštačka inteligencija se koristi za automatizaciju administrativnih zadataka kako bi se oslobodilo više vremena za prioritetne zadatke kao što su borba protiv kriminala, obrazovanje i lečenje pacijenata.

2. Koje su mogućnosti primene veštačke inteligencije u javnim službama?
Veštačka inteligencija se može primeniti za naprednije obrade podataka, učenje i analizu, automatizaciju rutinskih poslova, olakšavanje pripreme nastavnih planova i slično.

3. Kakvi su stavovi javnosti o veštačkoj inteligenciji?
Stavovi javnosti su podeljeni. Dok neki smatraju da veštačka inteligencija može ugroziti radna mesta, drugi misle da može olakšati posao i poboljšati efikasnost.