Некатегоризовано

Umjetna inteligencija može pomoći u produktivnosti i potaknuti efikasnost, ali stručnjaci upozoravaju na potrebu za regulacijom

Summary

Umjetna inteligencija (UI) tehnologija može pomoći u povećanju produktivnosti i poboljšanju efikasnosti u područjima kao što su fintech i zdravstvo, ali stručnjaci industrijom ističu potrebu za više regulativa. Jedna od ključnih briga stručnjaka je nesigurnost i potencijalna pristranost umjetne inteligencije, […]

Umjetna inteligencija može pomoći u produktivnosti i potaknuti efikasnost, ali stručnjaci upozoravaju na potrebu za regulacijom

Umjetna inteligencija (UI) tehnologija može pomoći u povećanju produktivnosti i poboljšanju efikasnosti u područjima kao što su fintech i zdravstvo, ali stručnjaci industrijom ističu potrebu za više regulativa.

Jedna od ključnih briga stručnjaka je nesigurnost i potencijalna pristranost umjetne inteligencije, što dolazi kao potreba za uspostavljanjem više pravila kako bi se spriječila neodgovorna uporaba.

Istraživanje sa Harvarda je pokazalo kako radnici koji koriste generativni AI alat ChatGPT su produktivniji za 40% u odnosu na one koji ga ne koriste.

Umjetna inteligencija se očekuje da će do 2030. godine povećati globalnu ekonomiju za 9,5 bilijuna dolara ($12,8 bilijuna) navodeći kako „Zemlje i organizacije koje pronađu način kako koristiti UI uz manji rizik, postojat će u drugačijem spektru aktivnosti, a one koje to ne učine, zaostat će.“

U intervjuu za The Straits Times na marginama Singapore Fintech Festival-a, izvršni potpredsjednik i globalni arhitekt tvrtke State Street, gospodin Aman Thind, je rekao kako UI može pomoći u obradi velike količine podataka u fintech primjenama. Na primjer, može se koristiti za detekciju prijevara u međunarodnim plaćanjima analizirajući specifične obrasce i ponašanja s vremenom.

Generativna UI, podskup UI koja se fokusira na stvaranje sadržaja, može pristupiti najnovijim tržišnim podacima i oblikovati odluke o ulaganju, primijetio je gospodin Thind.

Gospodin Irfan Ahmad, voditelj digitalne komercijalizacije tvrtke State Street za Aziju i Pacifik, Bliski Istok i Sjevernu Afriku, dodao je kako „stroj (poput UI) treba ulaz i programera koji je čovjek. Ljudi su prirođeno grešni – ta grešnost ulazi u kod UI-a i onda se pristranost ponovno potvrđuje.“

„Kao industrija, trebamo osigurati da pokušamo postaviti zaštitne barijere kako bismo osigurali da kada stvaramo ove modele, uzmu u obzir pristranosti i da ih sustavno uklonimo prije pružanja uvida korisnicima“, zaključio je Ahmad.

Monetarna vlast Singapura (MAS) najavila je rizični okvir za odgovornu upotrebu generativne UI 15. studenog.

Okvir je dio prvog dijela Projekta MindForge, koji ima za cilj omogućiti financijskim institucijama u Singapuru da istraže rizike i mogućnosti generativne UI.

Razvijen je od strane MAS-a u suradnji s konzorcijem banaka i privatnih tehnoloških tvrtki poput DBS-a i Microsofta, identificirajući sedam područja rizika kao što su odgovornost i upravljanje, praćenje i stabilnost, kao i pravna i regulatorna pitanja. Konzorcij će također istraživati ​​upotrebu generativne UI u područjima kao što su upravljanje usklađenosti i prepoznavanje financijskih rizika. Usto, provodit će eksperimente za istraživanje njene upotrebe u područjima kao što su sprječavanje pranja novca, održivost i kibernetička sigurnost.

**FAQ:**

1. Što je generativna umjetna inteligencija?
Generativna umjetna inteligencija je podskup umjetne inteligencije koji se fokusira na stvaranje sadržaja, kao što su tekstovi, slike ili glazba.

2. Kako umjetna inteligencija može pomoći financijskim institucijama?
Umjetna inteligencija može pomoći financijskim institucijama u obradi velike količine podataka, otkrivanju prijevara i donošenju informiranih odluka o ulaganjima.

3. Koja su sedam područja rizika u odgovornoj upotrebi generativne umjetne inteligencije?
Sedam područja rizika obuhvaćena rizičnim okvirom od strane Monetarne vlasti Singapura su: odgovornost i upravljanje, praćenje i stabilnost, pravna i regulatorna pitanja, te ostala relevantna područja.