Некатегоризовано

Novi alat Adobe-a, Project Sound Lift, koristi veštačku inteligenciju za razdvajanje pozadinske buke od glasa

Summary

Adobe radi na novom audio alatu koji je dizajniran da razgradi različite slojeve zvuka unutar jednog snimka. Alat se naziva Project Sound Lift i koristi veštačku inteligenciju da bi odvojio elemente kao što su aplauz od zvuka nečijeg glasa. Kao […]

Novi alat Adobe-a, Project Sound Lift, koristi veštačku inteligenciju za razdvajanje pozadinske buke od glasa

Adobe radi na novom audio alatu koji je dizajniran da razgradi različite slojeve zvuka unutar jednog snimka. Alat se naziva Project Sound Lift i koristi veštačku inteligenciju da bi odvojio elemente kao što su aplauz od zvuka nečijeg glasa.

Kao što je prikazano u demo snimku koji je poslao The Verge, sve što morate da uradite je da uvezete audio fajl u aplikaciju, a zatim izaberete koji zvuk želite da alat izdvoji. Postoji nekoliko opcija koje možete izabrati, uključujući aplauz, smeh, alarme, govor, gužve, saobraćaj, kucanje i mnoge druge. Project Sound Lift će automatski detektovati svaki zvuk i izbaciti odvojene fajlove koji sadrže pozadinsku buku i zvuk koji želite da prioritetizujete, kao što je nečiji glas ili zvuk instrumenta.

Zatim možete uvesti i pojedinačno uređivati svaki zvučni zapis u Adobe Premiere Pro, što vam omogućava da prilagodite jačinu pozadinske buke, dok istovremeno poboljšavate jasnoću glavnog zapisa. Ipak, još uvek je u ranoj fazi razvoja – Project Sound Lift Adobe se predstavlja kao jedno od Adobeovih „Sneak“ predstavljanja, što znači da ćemo morati da sačekamo neko vreme dok ne vidimo finalnu verziju alata (ako Adobe odluči uopšte da je objavi).

Postoji još nekoliko alata sličnih mogućnosti, poput Supertone-ovog Clear i Goyo-ovog separata glasa, ali oni nude samo opcije za razdvajanje i podešavanje ambijenta fajla, glasa i reverberacije glasa. Project Sound Lift od Adobe-a, s druge strane, je prilagođen za prepoznavanje specifičnih zvukova.

Ovo je ista vrsta tehnologije koja se koristi za obnovu i objavljivanje prve pesme Bitlsa posle skoro 30 godina: „Now and Then“. Producenti su bili zaduženi za obnovu zvuka Džon Lenonovog glasa sa kasete i koristili su veštačku inteligenciju za razdvajanje preglasne klavirske muzike od Lenonovog glasa.

FAQ:

1. Šta je Project Sound Lift?
– Project Sound Lift je novi alat kompanije Adobe koji koristi veštačku inteligenciju za razdvajanje pozadinske buke od glasa i drugih zvukova u audio snimku.

2. Kako funkcioniše Project Sound Lift?
– Korisnik uvozi audio fajl u aplikaciju i bira koji zvuk želi da izdvoji. Alat automatski detektuje i razdvaja zvučne elemente, omogućavajući korisniku da individualno uređuje svaki zvučni zapis.

3. Da li postoje slični alati?
– Postoje drugi alati sa sličnim mogućnostima, poput Supertone-ovog Clear i Goyo-ovog separata glasa, ali Project Sound Lift je prilagođen za prepoznavanje specifičnih zvukova.

4. Koje su mogućnosti uređivanja u Adobe Premiere Pro?
– U Adobe Premiere Pro, korisnik može prilagoditi jačinu pozadinske buke dok poboljšava jasnoću glavnog zvuka. Ovo omogućava precizno dovođenje u ravnotežu zvuka kroz proces uređivanja.

[Source: The Verge]