Некатегоризовано

Microsoft objavio priručnik za ubrzanje održivih rešenja pomoću veštačke inteligencije

Summary

Danas je Microsoft objavio priručnik za ubrzanje održivih rešenja pomoću veštačke inteligencije (AI). Možete pročitati predgovor ispod, a ceo tekst možete istražiti ovde. Veštačka inteligencija je ključni alat za ubrzanje održivosti. Uzimajući u obzir hitnost planetarne krize, društvo mora još […]

Microsoft objavio priručnik za ubrzanje održivih rešenja pomoću veštačke inteligencije

Danas je Microsoft objavio priručnik za ubrzanje održivih rešenja pomoću veštačke inteligencije (AI). Možete pročitati predgovor ispod, a ceo tekst možete istražiti ovde.

Veštačka inteligencija je ključni alat za ubrzanje održivosti. Uzimajući u obzir hitnost planetarne krize, društvo mora još jače gurati na akceleratoru veštačke inteligencije, uspostavljajući pravila koja će svet sigurno, bezbedno i pravično voditi ka nultim emisijama, otpornosti na klimu i pozitivnoj prirodi.

Ove godine svet je doživeo posledice klimatskih promena kao nikada pre, od razornih požara do ekstremnih vremenskih uslova. Svakodnevno vidimo i osećamo uticaj klimatskih promena u našim zajednicama, a nauka je jasna: moramo delovati na neviđenoj skali i brzinu kako bismo se suočili sa ovom krizom. To je ogroman izazov, ali i ogromna prilika za svet da ubrza napredak u borbi protiv klimatskih promena.

U Microsoft-u verujemo da, da bismo se mi dobro kotirali, svetu je takođe potrebno da ide dobro. Nalazimo se u ključnom trenutku za održivost životne sredine i potrebno nam je da vladini lideri, preduzeća i civilno društvo zajednički rade. Takođe nam je potrebno da koristimo svaki alat koji nam je na raspolaganju da nam pomogne u ovom putovanju, uključujući veštačku inteligenciju.

Veštačka inteligencija je ključni alat koji može ubrzati implementaciju postojećih održivih rešenja i razvoj novih – brže, jeftinije i bolje.

U ovom radu, izlažemo prilike koje veštačka inteligencija pruža za ubrzanje održivosti i akcije koje su potrebne kako bismo osigurali da otključamo puni potencijal veštačke inteligencije za održivost.

Veštačka inteligencija – tri presudne sposobnosti

Na putu do nultih emisija, svet se suočavao sa brojnim preprekama u napretku. Veštačka inteligencija ima tri jedinstvene sposobnosti koje mogu pomoći društvu da prevaziđe ključne prepreke u ovom napretku. To uključuje sposobnost:

1) Merenja, predviđanja i optimizacije složenih sistema.

2) Ubrazavanje razvoja održivih rešenja.

3) Osnaživanje zaposlenih u oblasti održivosti.

Merenje, predviđanje i optimizacija složenih sistema

Veštačka inteligencija omogućava ljudima da uoče obrasce, predvide rezultate i optimizuju performanse u sistemima koji su previše složeni za tradicionalne analitičke metode. Stručnjaci za održivost sve više koriste analitičku moć veštačke inteligencije za merenje i upravljanje sistemima. Na primer, razmislimo o požarima koji emituju oko 7 gigatona (Gt) ugljen-dioksida godišnje u atmosferu. Požari su teško predvidljivi zbog složenog međusobnog delovanja mnogih faktora, uključujući vreme, vegetaciju i korišćenje zemljišta. Veštačka inteligencija omogućava bolje predviđanje požara i omogućava bolje upravljanje istima. U Microsoft-u sarađujemo sa partnerima kako bismo pomogli zajednicama da smanje rizik od požara uz pomoć veštačke inteligencije.

Ubrazavanje razvoja održivih rešenja

Veštačka inteligencija može ubrzati otkrivanje i razvoj održivih rešenja kao što su materijali sa niskim nivoom ugljenika, proizvodnja i skladištenje obnovljive energije i usevi otporni na klimu. Iako veštačka inteligencija već doprinosi održivim otkrićima, njen transformišući potencijal tek počinje da se ostvaruje. Međutim, već su demonstrirani njeni game-changing potencijali u drugim sektorima. Na primer, veštačka inteligencija odigrala je ključnu ulogu u ubrzanju razvoja vakcina koje su ublažile težinu pandemije COVID-19. Veštačka inteligencija je korišćena za pregled kandidatskih molekula mRNA, što je omogućilo kompaniji Moderna da za samo šest nedelja proizvede efikasnu vakcinu protiv COVID-19, u poređenju sa četiri godine koliko bi bio potreban za tradicionalne metode.

Osnaživanje zaposlenih u oblasti održivosti

Veštačka inteligencija može osnažiti zaposlene u oblasti održivosti omogućavajući ciljno usmereno obrazovanje i pružanje pomoći, istovremeno pojačavajući napore stručnjaka za održivost. Sarađujemo sa partnerima kako bismo koristili modele veštačke inteligencije za pristup i sažimanje obimnih arhiva naučnih i političkih dokumenata o održivosti kako bi stručnjaci za održivost mogli lako pronalaziti informacije koje su im potrebne za razumevanje i upravljanje složenim izazovima održivosti.

U prvom delu ovog izvešta