Некатегоризовано

Važan korak ka regulisanju veštačke inteligencije u Sjedinjenim Američkim Državama

Summary

Nakon nedavnog članka u kojem smo istraživali razvoj regulative veštačke inteligencije u Velikoj Britaniji, američka vlada sada takođe preduzima korake kako bi ažurirala način na koji se upravlja rizikom veštačke inteligencije u Sjedinjenim Američkim Državama. Izvršna naredba je objavljeni direktiv […]

Važan korak ka regulisanju veštačke inteligencije u Sjedinjenim Američkim Državama

Nakon nedavnog članka u kojem smo istraživali razvoj regulative veštačke inteligencije u Velikoj Britaniji, američka vlada sada takođe preduzima korake kako bi ažurirala način na koji se upravlja rizikom veštačke inteligencije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvršna naredba je objavljeni direktiv predsednika Sjedinjenih Američkih Država koji reguliše operacije federalne vlade. Izvršne naredbe su propisi, a ne zakonodavstvo, i ostaju na snazi sve dok ne isteknu ili budu povučene.

Izvršna naredba usmerava određene akcije pod osam tačaka:

Nove standarde za bezbednost i sigurnost veštačke inteligencije

Izvršna naredba zahteva da razvojači najmoćnijih sistema veštačke inteligencije podele rezultate testova bezbednosti i druge kritične informacije sa američkom vladom. Cilj je da takve mere obezbede da su sistemi veštačke inteligencije bezbedni, sigurni i pouzdani pre nego što budu pušteni u javnost.

Nacionalni institut za standarde i tehnologiju će postaviti rigorozne standarde za testiranje, kako bi se osigurala bezbednost, koje će primenjivati vladine agencije. Takođe će biti razvijene smernice u vladinim agencijama za zaštitu od veštačke inteligencije omogućene prevare, kao i program za razvoj alata veštačke inteligencije radi pomoći u sajber bezbednosti.

Zaštita privatnosti američkih građana

Administracija predsednika Bidena koristiizvršnu naredbu da pozove Kongres da usvoji zakonodavstvo o zaštiti podataka kako bi zaštitio sve Amerikance, a posebno decu. Takođe naređuje da će se prioritetno podržavati ubrzani razvoj privatnosti podataka (uključujući „state of the art“ veštačku inteligenciju).

Promovisanje jednakosti i građanskih prava

Izvršna naredba sadrži smernice da se veštačka inteligencija ne sme koristiti kako bi se pogoršala diskriminacija, pristrasnost i drugi oblici zloupotrebe u pravosuđu, zdravstvu i stanovanju – putem razvoja smernica, obuke i najboljih praksi.

Zaštita potrošača, pacijenata i učenika

Odgovorna upotreba veštačke inteligencije u zdravstvu i obrazovanju će se unaprediti, kroz korišćenje odgovarajućih alata veštačke inteligencije i uspostavljanje programa bezbednosti radi zaštite od nesigurnih praksi.

Podrška radnicima

Razviće se principi i najbolje prakse kako bi se smanjile štetnosti i maksimizovali benefiti veštačke inteligencije za radnike.

Promovisanje inovacija i konkurencije

Izvršna naredba ima za cilj da bude predvodnik inovacija i konkurencije, fokusiranjem na istraživanje, posebno u važnim oblastima kao što su zdravstvo i klimatske promene, i pružanjem malim preduzećima pristupa pomoći i resursima kako bi mogla da komercijalizuju veštačku inteligenciju.

Promovisanje američkog vođstva u inostranstvu

Napominjući da su izazovi i mogućnosti veštačke inteligencije globalni, izvršna naredba nalaže saradnju i angažman sa međunarodnim partnerima.

Osiguravanje odgovorne i efektivne upotrebe veštačke inteligencije od strane vlade

Da bi se osigurala odgovorna upotreba veštačke inteligencije od strane američke vlade, biće izdata smernica koje definišu jasne standarde za zaštitu prava i bezbednosti.

Izvršna naredba predstavlja važan korak u regulisanju veštačke inteligencije u Sjedinjenim Američkim Državama i zahtevatiće implementaciju od široke skale organizacija i vlada. Naglasak je na transparentnosti, pri čemu se od organizacija zahteva da dele informacije sa vladom.

Nakon izdavanja Izvršne naredbe, Kancelarija za upravljanje i budžet (OMB) je izdala nacrt politike o unapređenju upravljanja, inovacija i upravljanju rizicima za korišćenje veštačke inteligencije u agencijama. Ove smernice bi uspostavile strukture upravljanja veštačkom inteligencijom u saveznim agencijama, promovisale odgovornu inovaciju veštačke inteligencije, povećale transparentnost, zaštitile savezne radnike i upravljale rizicima od korišćenja veštačke inteligencije u vladi. Razumemo da predložene smernice OMB-a nadograđuju na Nacrt Prava veštačke inteligencije i Okvir za upravljanje rizikom veštačke inteligencije onemogućavajući osnovni set minimuma za procenu, praćenje i ublažavanje rizika koji proizilaze iz ovih okvira, prilagođavajući ih kontekstu savezne vlade.

Ključna poruka

Moramo da vidimo kako će Izvršna naredba i nacrt politike biti implementirani, s obzirom na moguću nelagodu nekih organizacija da dele kritične poslovne informacije. Ono što je jasno, međutim, jeste da organizacije treba da budu budne i preduzmu korake kako bi pratili upotrebu i aktivnost vezanu za veštačku inteligenciju u skladu sa obavezom deljenja informacija sa američkom vladom i u skladu sa smernicama.

Takođe je važno da organizacije validiraju usluge veštačke inteligencije koje pružaju treće strane, kako bi se osiguralo da postoji usklađenost u celokupnom lancu snabdevanja.

Implementacija Izvršne naredbe i povezanih politika/smernica ostaje rad u toku. Administracija predsednika Bidena potvrdila je da će biti potrebno više akcija i da će raditi na pronalaženju zakonodavstva sa obe strane kako bi se osigurala sigurna, sigurna i pouzdana veštačka inteligencija. Organizacije stoga treba nastaviti da prate kako se razvija situacija u Sjedinjenim Američkim Državama i da li može biti ekvivalentnih razvoja u drugim zemljama, uključujući Veliku Britaniju i Evropsku uniju.

Pročitajte naš nedavni članak o regulaciji veštačke inteligencije u Velikoj Britaniji i njenom uticaju na osiguravajuća društva ovde.

Često postavljana pitanja

1. Šta je izvršna naredba?

Izvršna naredba je objavljeni direktiv predsednika Sjedinjenih Američkih Država koji reguliše operacije federalne vlade. Ona je propis, a ne zakonodavstvo, i ostaje na snazi sve dok ne istekne ili bude povučena.

2. Koje mere Izvršna naredba propisuje u vezi sa veštačkom inteligencijom?

Izvršna naredba propisuje nove standarde za bezbednost i sigurnost veštačke inteligencije, zahtevajući od razvojača najmoćnijih sistema veštačke inteligencije da dele rezultate testova bezbednosti i druge kritične informacije sa američkom vladom. Takođe se fokusira na zaštitu privatnosti američkih građana, promovisanje jednakosti i građanskih prava, zaštitu potrošača, pacijenata i učenika, podršku radnicima, promovisanje inovacija i konkurencije, unapređenje američkog vođstva u inostranstvu i osiguravanje odgovorne i efektivne upotrebe veštačke inteligencije od strane vlade.

3. Koje su ključne tačke izvršne naredbe u vezi sa veštačkom inteligencijom?

Izvršna naredba zahteva da razvojači najmoćnijih sistema veštačke inteligencije podele rezultate testova bezbednosti i druge kritične informacije sa američkom vladom, postavlja rigorozne standarde za testiranje veštačke inteligencije koje će primenjivati vladine agencije, poziva na usvajanje zakonodavstva o zaštiti podataka radi zaštite privatnosti američkih građana, sprečavanje upotrebe veštačke inteligencije za diskriminaciju i pristrasnost, podršku odgovornoj upotrebi veštačke inteligencije u zdravstvu i obrazovanju, promovisanje inovacija i konkurencije na polju veštačke inteligencije, podršku saradnji sa međunarodnim partnerima i izdavanje smernica za odgovornu upotrebu veštačke inteligencije od strane vlade.

4. Kako treba da se organizacije pridržavaju Izvršne naredbe?

Organizacije treba da budu budne i preduzmu korake kako bi pratili upotrebu i aktivnost vezanu za veštačku inteligenciju u skladu sa obavezom deljenja informacija sa američkom vladom i u skladu sa smernicama. Takođe je važno da organizacije validiraju usluge veštačke inteligencije koje pružaju treće strane, kako bi se osiguralo da postoji usklađenost u celokupnom lancu snabdevanja. Organizacije treba da nastave da prate kako se razvija situacija u Sjedinjenim Američkim Državama i da li može biti ekvivalentnih razvoja u drugim zemljama.