Некатегоризовано

Ekstrakcija kiseonika sa Marsa: Robot koji upotrebljava veštačku inteligenciju može proizvoditi kiseonik korišćenjem materijala sa Crvene planete

Summary

Uvod Tim naučnika je dizajnirao robota koji može ekstrahovati kiseonik iz vode na površini Marsa. Ovaj robot, poznat kao „A.I. hemičar“, koristi mašinsko učenje kako bi pronašao jedinjenje koje može pokrenuti hemijsku reakciju proizvodnje kiseonika na Marsu. Ako ovaj sistem […]

Ekstrakcija kiseonika sa Marsa: Robot koji upotrebljava veštačku inteligenciju može proizvoditi kiseonik korišćenjem materijala sa Crvene planete

Uvod

Tim naučnika je dizajnirao robota koji može ekstrahovati kiseonik iz vode na površini Marsa. Ovaj robot, poznat kao „A.I. hemičar“, koristi mašinsko učenje kako bi pronašao jedinjenje koje može pokrenuti hemijsku reakciju proizvodnje kiseonika na Marsu. Ako ovaj sistem radi pouzdano, svemirski putnici ne bi morali da donose kiseonik niti jedinjenje potrebno za njegovu proizvodnju.

Kako funkcioniše

Na Marsu se nalazi samo trag kiseonika u atmosferi. Međutim, naučnici su otkrili tragove tečne vode ispod južnog ledenog pokrivača planete, kao i ledeni pokrivač ispod njene površine. Da bi stvorili disajni gas, istraživači su želeli pronaći način da razlože ovo vodu na njene vodonik i kiseonik molekule koristeći materijale koji se nalaze na Marsu.

Robot je analizirao pet meteorita koji su ili došli sa Marsa ili imaju sastav sličan marsu. Pomoću lasera, robot je identifikovao značajne količine gvožđa, nikla, kalcijuma, magnezijuma, aluminijuma i mangana u uzorcima.

Na osnovu ovih šest elemenata, algoritam robota utvrdio je da može proizvesti više od 3,7 miliona mogućih molekula za razlaganje vode i formiranje kiseonika na Crvenoj planeti. Pronalaženje najboljeg jedinjenja iz ove široke liste bi trajalo oko 2.000 godina ljudskog rada, navode autori studije.

Međutim, za A.I. hemičara, ovaj proces zaključivanja trajao je samo nekoliko nedelja. Robot je analizirao podatke pomoću algoritama mašinskog učenja i teorijskih modela kako bi odredio najbolju formulu. Prema informacijama Charlesa Q. Choija sa Space.com, napravljeni su i testirani 243 moguća katalizatora.

Sistem je mogao proizvoditi kiseonik iz marsovskih materijala pri temperaturi od -37°C, što pokazuje da je hemijska reakcija izvodljiva na hladnoj marsovskoj površini.

Novi izazovi

Naučnici koji su sproveli ovu studiju sada trebaju da provere da li njihov robot može raditi u marsovskom okruženju, gde su „atmosferski sastav, gustina vazduha, vlažnost, gravitacija i ostalo toliko različiti u poređenju s Zemljinim“, kaže Jun Jiang sa Space.com.

U zaključku:
Tim naučnika je stvorio robota koji može ekstrahovati kiseonik iz vode na Marsu. Ovaj robot, nazvan „A.I. hemičar“, koristi mašinsko učenje za pronalazak jedinjenja koja mogu pokrenuti hemijske reakcije proizvodnje kiseonika. Primenom ovog sistema, ljudi koji putuju svemirom neće morati nositi sa sobom kiseonik niti katalizator za njegovu proizvodnju. Ova tehnologija otvara nove mogućnosti za istraživanje i buduće misije na Marsu.