Некатегоризовано

Rast antisemitizma i rasprava s pionirom veštačke inteligencije Geoffreyem Hintonom

Summary

Antisemitizam je prisutan širom sveta i dolazi „sa svih krajeva političkog spektra i između“, kaže istoričarka Deborah Lipstadt, specijalna izaslanica Državnog sekretarijata za praćenje i suzbijanje antisemitizma. Ona tvrdi da antisemitizam ne ugrožava samo Jevreje, već i stabilnost demokratija. Lipstadt […]

Rast antisemitizma i rasprava s pionirom veštačke inteligencije Geoffreyem Hintonom

Antisemitizam je prisutan širom sveta i dolazi „sa svih krajeva političkog spektra i između“, kaže istoričarka Deborah Lipstadt, specijalna izaslanica Državnog sekretarijata za praćenje i suzbijanje antisemitizma. Ona tvrdi da antisemitizam ne ugrožava samo Jevreje, već i stabilnost demokratija. Lipstadt i David Remnick razgovaraju o tome kako antisemitske sentimente mogu komplikovano preplivavati politički stavovi protiv Izraela, uključujući i anticionizam.

Pored toga, urednik ideja iz The New Yorkera razgovara sa Geoffreyem Hintonom, naučnikom komjuterske nauke poznatim kao kumom veštačke inteligencije. Hinton je pionir neuronskih mreža, veštačkih mozgova koji pokreću ChatGPT, na primer. Hinton upozorava da će tehnologija veštačke inteligencije biti ili je već pametnija od ljudi, i ima potencijal da postavlja ciljeve koji se ne poklapaju sa ciljevima koje želimo za nju.

Rast antisemitizma u zemlji i inostranstvu

Ambasador Deborah Lipstadt govori o antisemitizmu koji dolazi „sa svih krajeva političkog spektra i između“. Ona tvrdi da to ne predstavlja pretnju samo za Jevreje, već i za stabilnost demokratija.

Geoffrey Hinton: „Veoma je kasno“ da zaustavimo veštačku inteligenciju

Takođe poznat kao „kum veštačke inteligencije“, Hinton veruje da moramo nametnuti ograničenja tehnologiji kako bi ostala pod kontrolom ljudi. Međutim, nije siguran da li je to moguće.

„The New Yorker Radio Hour“ je koprodukcija WNYC Studios i The New Yorker-a.

Često postavljana pitanja:

Šta je antisemitizam?

Antisemitizam je predrasuda, mržnja ili diskriminacija prema Jevrejima kao grupi.

Šta je anticionizam?

Anticionizam je politički stav koji se protivi postojanju ili delovanju države Izrael. Ne treba ga mešati sa antisemitizmom jer anticionistički stavovi se mogu zasnivati na političkoj analizi i stavovima, dok antisemitizam je iracionalna mržnja prema Jevrejima.

U kojoj se radio emisiji održao intervju?

Intervju se održao u emisiji „The New Yorker Radio Hour“ koja je koprodukcija WNYC Studios i The New Yorker-a.