Некатегоризовано

Čudesni svet veštačke inteligencije čini umetnost još zanimljivijom

Summary

Veštačka inteligencija (VI) sve više utiče na umetnički svet, stvarajući čitave nove umetničke radove, od kojih su mnogi generisani, pa čak i kontroverzno, na osnovu postojećih dela umetnika. Sada, jedan bivši korisnik X (ranije poznat kao Twittera) je pokazao način […]

Čudesni svet veštačke inteligencije čini umetnost još zanimljivijom

Veštačka inteligencija (VI) sve više utiče na umetnički svet, stvarajući čitave nove umetničke radove, od kojih su mnogi generisani, pa čak i kontroverzno, na osnovu postojećih dela umetnika. Sada, jedan bivši korisnik X (ranije poznat kao Twittera) je pokazao način na koji VI može ponuditi „unapređenja“ klasičnim umetničkim delima, počevši od Hopperove slike „Noćni sokolovi“, a čak je i jedan od najomiljenijih kritičara umetnosti možda naseo na šalu.

Korisnik Sonč (@sončarm) je prošle nedelje objavio: „Pomoću veštačke inteligencije sam uspeo da poboljšam staru sliku“, deleći jpeg verziju Hopperove scene urbanih problematičnih situacija, „Noćni sokolovi“ iz 1942, koji se sada nalazi u Art Institute of Chicago. Sonč se žalio: „Gde se ovo uopšte nalazi? Ko su ove osobe? Hm? Previše ste udaljeni da biste zaista videli postavku. Ceo levi deo je prazan. Nema ničeg na šta se možete osloniti“.

„Dopustio sam da VI analizira sliku i napravi pun opis. Na osnovu tog opisa, VI je generisala novu sliku koja je bila mnogo bolja“, nastavio je Sonč, prikazujući sunčaniju sliku kafane iz sredine veka. Slika je dalje poboljšavana kroz iteracije kroz VI, pri čemu je svaka nova verzija prikazivala nasmejane ljude u osunčanoj sceni, kulminirajući u trenutnoj nedeljnoj zakuski koja uključuje i par srećnih (mada blago smešnih) pasa na trotoaru.

„VI neprestano pokazuje neiscrpnu sposobnost dodavanja detalja i malih dodira koji ulepšavaju celu sliku, u odnosu na dosadnu ‘originalnu’ sliku od koje smo krenuli“, rekao je Sonč. „Psi, gradski horizont. Neverovatna scena prijateljstva. Udobnost. ŽIVOT.“

Originalni post Sonča, sa Hopperovim „Noćnim sokolovima“.
Ta nit sada ima hiljade komentara, retvitova i lajkova, pri čemu se Sonč duhovito brani svojim mišljenjem o poboljšanoj slici, navodno ignorišući vrednost originalnog dela. „Ako želite da rekreirate sliku, uradite to, ali reći da je bolja je potpuno subjektivno“, komentarisao je fotograf Džošua Rajan Vilijams. „Trenutno imam otvorenu tabelu sa načinima na koje je bolja, a ima ih barem 4“, odgovorio mu je Sonč.

Izgleda da je niko drugi do oskarovac i kritičar umetnosti iz Njujorka, Džeri Saltc, možda upao u zamku, ako možemo verovati skrinsnotu objavljenom na Sončovom nalogu. „Neverovatno kako ste neutralisali i pretvorili je u ilustraciju – duboko tajanstvenu beskrajnu sliku“, navodno je rekao Saltc. Međutim, ti tvitovi su od tada obrisani, tako da nije jasno da li je taj razgovor bio deo šale.

Uskoro su se i drugi uključili u akciju, a korisnik pod imenom Henri Pisinger (@ablajfon) je takođe poboljšao Pikasovu klasiku Guernica, crno-belu kritiku rata – bojenjem. „Toliko živosti i energije“, rekao je Pisinger o izmenjenoj verziji. „Dodao sam simpatične životinjske maskote na dnu!“

Iako je originalni post izazvao desetine ljutih reakcija – „Čestitam, potpuno si uništio celu poentu Noćnih sokolova“; „izvukao si svu dušu i nijanse iz dela i pretvorio ga u neki generički zidni umetnički komad Applebee’sa“ – bar jedan korisnik, definitivno nije sada (@jo_vatson), video je poentu svega toga. „Jedna od najčistijih šala u poslednje vreme“, napisao je na Tviteru, „fer igra“.

FAQ:

Q: Kako je Veštačka inteligencija (VI) uticala na umetnost?
A: VI je omogućila stvaranje novih umetničkih dela, uključujući i kontroverzna koja su generisana na osnovu postojećih umetničkih radova.

Q: Kako je korisnik Sonč koristio VI da poboljša Hoperovu sliku „Noćni sokolovi“?
A: Sonč je koristio VI da analizira sliku i napravi pun opis. Na osnovu toga, VI je generisala novu sliku koja je poboljšana kroz iteracije i koja je prikazivala nasmejane ljude i druge detalje.

Q: Da li je kritičar Džeri Saltc poverovao u Sončovu šalu?
A: Iako postoji skrinsnot koji pokazuje da je Saltc navodno komentarisao poboljšanu sliku, ti tvitovi su obrisani, pa nije poznato da li je to deo šale ili ne.

Q: Koje su reakcije korisnika na Sončovu šalu?
A: Postoje različite reakcije, neki su ljutiti jer smatraju da je šala uništila vrednost originalnog dela, dok drugi vide humor i poentu u celoj situaciji.