Некатегоризовано

Dolazak veštačke inteligencije na radno mesto: Očekivanja, izazovi, i beneficije

Summary

Veštačka inteligencija (VI) već transformiše radno mesto – od toga kako poslovi funkcionišu, do toga kako se posao obavlja. Što je još šokantnije, tempo promene je izuzetno brz, sa preko 90% poslodavaca koji predviđaju da će koristiti rešenja koja se […]

Dolazak veštačke inteligencije na radno mesto: Očekivanja, izazovi, i beneficije

Veštačka inteligencija (VI) već transformiše radno mesto – od toga kako poslovi funkcionišu, do toga kako se posao obavlja. Što je još šokantnije, tempo promene je izuzetno brz, sa preko 90% poslodavaca koji predviđaju da će koristiti rešenja koja se odnose na VI u svojim organizacijama do 2028. godine. Da bi bolje razumeli kuda radna mesta mogu ići u budućnosti, Access Partnership i Amazon Web Services (AWS) su sarađivali na novom istraživanju koje je obuhvatilo 3.297 zaposlenih i 1.340 organizacija u SAD-u iz različitih industrija. Evo pet ključnih stvari koje su se pokazale u ovom istraživanju.

1. Većina organizacija će koristiti VI i očekuju korist od nje

Skoro sve organizacije u SAD-u će biti sposobne za korišćenje VI. Prema izveštaju, 92% organizacija koje su učestvovale u istraživanju planira da koristi rešenja sa napajanjem VI do 2028. godine. Dok većina poslodavaca (92%) veruje da će njihovi IT odeljenja biti najveći korisnici VI, oni takođe veruju da će i druge departmane, od prodaje i marketinga (85%) do ljudskih resursa (78%), dobiti značajnu vrednost od nje. Većina vidi korist od VI pružanja značajnih beneficija za svoje organizacije automatizacijom zadatka zaposlenih (64%), poboljšanjem tokova rada i rezultata (58%), unapređenjem komunikacije (54%) i pomoći zaposlenima da steknu nove veštine (50%).

2. Alatke sa generativnom VI postaju uobičajene na radnom mestu

Generativna VI – vrsta VI koja može brzo stvarati nove sadržaje i ideje, uključujući konverzacije, priče, slike, video snimke, muziku i još mnogo toga – privukla je pažnju šire publike u poslednjoj godini. S obzirom na ovaj trend, nije iznenađujuće što više od 93% poslodavaca i 86% zaposlenih očekuje da će koristiti generativnu VI u narednih pet godina radi povećanja inovacija i kreativnosti, automatizacije repetitivnih zadataka i unapređenja učenja.

3. Sticanje veština VI može povećati plate i ubrzati rast karijere

S obzirom na značajan potencijal za poboljšanje operativne efikasnosti, produktivnosti radnika i donošenja odluka, poslodavci u istraživanju su pokazali spremnost da plaćaju više zaposlenima sa veštinama i stručnošću iz oblasti VI. Zanimljivo je da poslodavci izjavljuju da su spremni da plate IT radnicima sa veštinama iz oblasti VI primetno veću platu za 47%, dok se naknade za veštine iz oblasti VI šire na druge departmane. Poslodavci su rekli da bi bili spremni da plate zaposlene sa veštinama iz oblasti VI premiju u prodaji i marketingu (43% više)