Некатегоризовано

Veštačka inteligencija menja pravnu profesiju, ali donosi i svoje žrtve

Summary

Veštačka inteligencija (VI) ima potencijal da donese značajne promene mnogim profesijama, uključujući i pravo. Međutim, ona takođe pravi žrtve među onima koji previše veruju u njene mogućnosti. Jedan od primeraka je Zakarija Krevil, neiskusni advokat koji je radio u advokatskoj […]

Veštačka inteligencija menja pravnu profesiju, ali donosi i svoje žrtve

Veštačka inteligencija (VI) ima potencijal da donese značajne promene mnogim profesijama, uključujući i pravo. Međutim, ona takođe pravi žrtve među onima koji previše veruju u njene mogućnosti.

Jedan od primeraka je Zakarija Krevil, neiskusni advokat koji je radio u advokatskoj kancelariji u Colorado Springsu. U maju je popustio iskušenju i koristio ChatGPT, AI chatbot, kako bi napisao prigovor za tužbu. Radio stanica KRDO je izvestila da mu je ovaj chatbot pomogao da za samo nekoliko sekundi napiše prigovor, čime mu je uštedeo sate posla. Međutim, nakon što je podneo dokument u sudu u Koloradu, shvatio je da nešto nije u redu: nekoliko tužbenih navoda generisanih od strane ChatGPT su bili izmišljeni.

ChatGPT sistem OpenAI je poznat po svom samopouzdanju u pogrešnim informacijama, a u ovom slučaju je jednostavno izmislio slučajeve koji su zvučali ubedljivo, ali nisu bili stvarni. Krevil nije proverio da li su ovi slučajevi bili stvarni pre nego što je podneo svoj rad.

Nakon što je priznao svoju grešku sudiji, Krevil je bio prijavljen nadležnom organu i u jul je mladi advokat dobio otkaz u kancelariji Baker Law Group.

Krevil nije jedini advokat koji je previše verovao ChatGPT sistemu. U junu su dva advokata iz Njujorka, Stiven A. Švarc i Piter LoDuka iz kancelarije Levidov, Levidov & Oberman, bili kažnjeni i morali su platiti novčanu kaznu od 5.000 dolara zbog podnošenja pravne argumentacije koja je takođe navodila neistinite slučajeve.

U izjavi sudu, Krevil je napisao: „Uvideo sam da neiskustvo u pravnom istraživanju i pisanju, a samim tim i moja efikasnost u ovom smislu, mogu biti eksponencijalno unapređeni u korist mojih klijenata ubrzavanjem vremenski intenzivnog istraživačkog dela pisanja.“

Ipak, Krevil nije odustao od alata veštačke inteligencije uprkos traumatičnom iskustvu. Kako je izjavio za Business Insider, i dalje koristi ChatGPT u svakodnevnim zadacima, slično kao što većina ljudi koristi Google na poslu. Zapravo, Krevil je osnovao kompaniju koja pruža pravne usluge putem veštačke inteligencije.

U članku objavljenom u Washington Postu, Krevil je izjavio da će najverovatnije koristiti alate veštačke inteligencije dizajnirane specifično za pravnike kako bi olakšao svoje pisanje i istraživanje.

Dodao je: „Nema svrhe biti protivnik ili suprotstavljati se nečemu što će neizbežno postati budućnost.“

FAQ

1. Šta je veštačka inteligencija?

Veštačka inteligencija (VI) je grana računarske nauke koja se bavi stvaranjem računarskih sistema koji imaju sposobnost da razmišljaju, uče i obavljaju zadatke koji su tipični za ljudski um.

2. Šta je ChatGPT?

ChatGPT je AI chatbot koji je razvijen od strane OpenAI. Ovaj chatbot ima sposobnost da generiše tekstualni sadržaj i pruža odgovore na postavljena pitanja.

3. Koliko je važno proveravati podatke koje pruža veštačka inteligencija?

Provera podataka koje pruža veštačka inteligencija je od ključne važnosti, posebno u profesionalnim oblastima kao što je pravo. Veštačka inteligencija nije savršena i može pružiti netačne informacije koje mogu imati ozbiljne posledice. Advokati, i drugi profesionalci, imaju odgovornost da provere tačnost i verodostojnost informacija pre nego što ih koriste u svojim radovima.