Некатегоризовано

Inicijativa „Replicator“ za ubrzavanje razvoja veštačke inteligencije za autonomne oružane sisteme

Summary

Potpredsednica Ministarstva odbrane, Kathleen Hicks, najavila je novu inicijativu pod nazivom „Replicator“. Cilj ove inicijative je ubrzavanje razvoja i implementacije veštačke inteligencije za autonomne oružane sisteme. Ovi sistemi, nazvani „atritabilni“, dizajnirani su da budu relativno jeftini i da izdrže gubitke […]

Inicijativa „Replicator“ za ubrzavanje razvoja veštačke inteligencije za autonomne oružane sisteme

Potpredsednica Ministarstva odbrane, Kathleen Hicks, najavila je novu inicijativu pod nazivom „Replicator“. Cilj ove inicijative je ubrzavanje razvoja i implementacije veštačke inteligencije za autonomne oružane sisteme. Ovi sistemi, nazvani „atritabilni“, dizajnirani su da budu relativno jeftini i da izdrže gubitke bez ugrožavanja misije.

Vizija „Replicatora“ uključuje jata autonomnih bespilotnih letelica koje mogu da komuniciraju međusobno i prikupljaju obaveštajne informacije o kretanju neprijatelja. Čak i ako neke od letelica budu oborene, informacije koje su prikupile već će biti snimljene i poslate operaterima.

Ova najava „Replicatora“ nadovezuje se na prethodna ulaganja u veštačku inteligenciju od strane Ministarstva odbrane (D.O.D.) i predstavlja radikalni prikrat od tradicionalnih pristupa. Inicijativa ima za cilj da promeni način na koji Sjedinjene Američke Države vode ratove i vrše odvraćanje, postavljanjem atritabilnih autonomnih sistema u velikom obimu u različitim oblastima u narednih osamnaest do dvadeset četiri meseca. Umesto ulaganja u skupo i komplikovano opremu koja mora ostati operativna decenijama, „Replicator“ se fokusira na implementaciju opreme sa kraćim životnim vekom, omogućavajući stalnu tehničku reinovaciju.

Inicijativa „Replicator“ se poklapa sa pristupom poznatim kao „iPhone ekonomija“, gde je cena razvoja softvera visoka, ali cena proizvodnje svakog uređaja je niska. Slanjem velikog broja jeftinih uređaja opremljenih sofisticiranim softverom, vojska dobija značajnu prednost. Ako se ti uređaji unište, skup softver ostaje sačuvan. Ovaj pristup već je pokazao svoju efikasnost u Ukrajini, gde su jeftine letelice korišćene za preplavljivanje sofisticiranog borbenog poretka i pružanje taktičkih prednosti.

Inicijativa „Replicator“ odražava prepoznavanje Ministarstva odbrane da Narodna Republika Kina predstavlja glavnu pretnju za Sjedinjene Američke Države. Razvijanjem atritabilnih autonomnih sistema, SAD želi da ostanu ispred u takmičenju sa Kinom. Kroz ovu inicijativu, D.O.D. se nada da će prevazići konkurenciju i modernizovati američki arsenal.