Некатегоризовано

Chatbot Charley Launched to Provide Abortion Care Information

Summary

Jedan novi chatbot pod imenom Charley pokrenut je kako bi pružio poverljive i tačne informacije osobama koje traže abortus. Cilj ovog bota je da pomogne korisnicima u državama u kojima je abortus zabranjen ili ograničen, nudeći im pouzdane resurse bez […]

Chatbot Charley Launched to Provide Abortion Care Information

Jedan novi chatbot pod imenom Charley pokrenut je kako bi pružio poverljive i tačne informacije osobama koje traže abortus. Cilj ovog bota je da pomogne korisnicima u državama u kojima je abortus zabranjen ili ograničen, nudeći im pouzdane resurse bez pružanja pravnog saveta. Trenutno 22 države u Sjedinjenim Američkim Državama su nametnule restrikcije na abortus nakon odluke Vrhovnog suda u junu 2022. godine.

Charley je dostupan putem veb stranice ChatwithCharley.org i dostupan je na engleskom i španskom jeziku. Charley su razvile različite organizacije za reproduktivna prava i pravdu, uključujući Plan C, ineedana.com i Miscarriage + Abortion Hotline. Bivša predsednica Planned Parenthood-a, Cecile Richards, je jedna od suosnivača.

Bot eliminiše konfuziju koja često nastaje prilikom pretrage informacija o abortusu na internetu. Charley pojednostavljuje proces tako što korisnicima prikazuje različite opcije i vodi ih na osnovu njihovih preferencija i lokacije.

Charley se oslanja na bazu podataka o pružaocima abortusa, koja se redovno ažurira. Takođe prikuplja podatke iz Abortus Policy API, omogućavajući tako pružanje najnovijih informacija o ograničenjima gestacijskog doba u državama, obližnjim klinikama i pristupu kućnom abortusu pilulom. Bot takođe upozorava korisnike na „centriranje kriznih trudnoća“, koje nisu stvarne klinike za pružanje abortusa, ali se često pojavljuju u rezultatima pretrage i vrše pritisak na osobe da nastave trudnoću.

Privatnost i bezbednost podataka su značajni prioriteti za Charley. Chatbot ne zahteva lično prepoznatljive informacije i ne deli podatke sa trećim stranama. Svaki chat redovno se briše iz Charley-jevog sistema i servera, što garantuje da zapisi verovatno ne postoje ako ih u budućnosti traži organ za sprovođenje zakona. Da bi dodatno zaštitili privatnost, korisnicima se savetuje da primenjuju bezbedne prakse pri surfanju internetom, kao što je korišćenje inkognito prozora i brisanje istorije pretraživača.

Pružanjem pouzdanih i ažuriranih informacija, Charley ima za cilj da osnaži osobe koje traže abortus da donesu informisane odluke koje su najbolje za njih. Chatbot pojednostavljuje proces pronalaženja tačnih resursa, eliminišući neizvesnost i konfuziju koje često prate pretragu interneta.