Некатегоризовано

Software Predicted to Drive Business Growth and Revenue by 2030

Summary

Prema istraživanju Capgemini Research Institute, softver će voditi poslovanje u budućnosti i značajno doprineti prihodima do 2030. godine. Organizacije očekuju da će prihodi zasnovani na softveru porasti na 29% do 2030. godine, u poređenju sa 7% u 2022. godini; 72% […]

Software Predicted to Drive Business Growth and Revenue by 2030

Prema istraživanju Capgemini Research Institute, softver će voditi poslovanje u budućnosti i značajno doprineti prihodima do 2030. godine. Organizacije očekuju da će prihodi zasnovani na softveru porasti na 29% do 2030. godine, u poređenju sa 7% u 2022. godini; 72% poslovnih subjekata planira da koristi generativnu veštačku inteligenciju kako bi pomogla u softverskom inženjeringu u narednoj godini. Softver i softverski omogućene tehnologije – uključujući cloud, Internet stvari, mreže visokih performansi (uključujući 5G) i AI / mašinsko učenje – ubrzavaju inovacije i istraživanje i razvoj proizvoda i usluga u različitim industrijama. To rezultira stvaranjem personalizovanih korisničkih iskustava, novih izvora prihoda i poslovnih modela, i smanjenjem troškova, pokazalo je istraživanje. Organizacije prelaze sa tradicionalnog hardverskog poslovanja na softverske kompanije. Rezultati ukazuju na to da četvrtina poslovnih subjekata već sebe identifikuje kao softverske kompanije, i dodatnih 32% očekuje da postanu softverske kompanije u narednih 3-5 godina. „Ušli smo u novu eru softverom vođenog biznisa. Lideri moraju posmatrati softver kao ključnu stratešku vrednost koja može otključati mnoge prednosti i uspostaviti konkurentnu razliku“, izjavio je Vilijam Roze, izvršni direktor Capgemini Engineering-a. Skoro 60% organizacija se slaže da je transformacija vođena softverom tema za bord, pri čemu većina prepoznaje da je to strateška sposobnost za ostajanje ispred konkurencije, transformaciju poslovnih modela i stvaranje nove vrednosti za korisnike.

Često postavljana pitanja (FAQ):

Koja industrija predvodi porast prihoda zasnovan na softveru?

Telekomunikacijski sektor predvodi ovaj trend sa predviđenim porastom prihoda od 39%, zatim sledi automobilska industrija i bankarstvo i osiguranje (po 32%), kao i životne nauke (31%).

Kakva je uloga generativne veštačke inteligencije u transformaciji vođenoj softverom?

Organizacije se okreću tehnologijama poput generativne veštačke inteligencije kako bi pomogle inženjerima i ubrzale isporuku softverskog koda. Prema izveštaju, generativni AI alati će u naredne tri godine povećati uštedu vremena za softverski inženjering od 15% do 43%.

Koje su glavne prepreke u transformaciji vođenoj softverom?

Od organizacija koje su učestvovale u istraživanju, 68% se još uvek nalazi u fazama eksperimentisanja transformacije vođene softverom. Samo 29% je započelo skaliranje i korišćenje softvera za vođenje transformacije, dok samo 5% ima implementirane potpune inicijative u tom smislu.

Koja veština je ključna za ostvarivanje uspeha vođenog softvera?

Izveštaj ukazuje da je ključno razvijati talente kako bi se ostvario uspeh vođen softverom. Dok organizacije očekuju da će 39% zaposlenih raditi na softverskim rešenjima u naredne tri godine, kritične veštine su retke. Ovo je posebno izraženo u oblastima kao što su sajber bezbednost i usklađenost (61%), AI, mašinsko učenje i duboko učenje (60% svaka) i podaci i cloud (57%).