Некатегоризовано

Četiri od pet indijskih profesionalaca veruje da će veštačka inteligencija promeniti način na koji rade

Summary

Nov izveštaj otkriva da značajan broj profesionalaca u Indiji veruje da će veštačka inteligencija (VI) imati transformacioni efekat na način na koji rade. Oko 80% indijskih profesionalaca očekuje značajne promene u svojim poslovima zbog VI. Osim toga, većina profesionalaca izražava […]

Četiri od pet indijskih profesionalaca veruje da će veštačka inteligencija promeniti način na koji rade

Nov izveštaj otkriva da značajan broj profesionalaca u Indiji veruje da će veštačka inteligencija (VI) imati transformacioni efekat na način na koji rade. Oko 80% indijskih profesionalaca očekuje značajne promene u svojim poslovima zbog VI. Osim toga, većina profesionalaca izražava spremnost da se prilagodi ovom preokretu.

Iako je VI izazvala zabrinutosti, sa 60% profesionalaca koji se osećaju preplavljeni i 39% zabrinuti zbog praćenja razvoja VI, postoji prevladavajući pozitivan stav prema usvajanju VI. Čak 70% profesionalaca izrazilo je želju da sazna više o VI, čak i ako nisu sigurni odakle da počnu. Osim toga, oko 68% radne snage trenutno koristi generativnu VI u svojim ulogama, a 50% eksperimentiše sa VI alatima kao što je ChatGPT.

Izveštaj, koji je dobijen s LinkedIn-a, identifikuje milenijalce kao lidere u korišćenju ChatGPT (54%), zatim sledi profesionalce iz generacije Z (46%). Profesionalci u Indiji fokusiraju se na dobrobiti VI, uključujući mogućnost postojanja nevidljivog timskog partnera baziranog na VI u narednih pet godina. Sa vremenom koje im VI oslobađa, mnogi profesionalci žele da investiraju u sebe razvijanjem novih veština, angažovanjem u kreativnijim i strateškim zadacima, kao i proširivanjem svojih profesionalnih mreža.

Što se tiče napredovanja u karijeri, 57% profesionalaca veruje da će VI poboljšati njihovo samopouzdanje pružajući brži pristup znanju, dok 43% očekuje ubrzane mogućnosti za promociju fokusiranjem na zadatke koji doprinose vrednosti. Izveštaj takođe ističe sve važniji značaj veština poput rešavanja problema, komunikacije i kreativnosti jer se VI alati sve više koriste na radnom mestu.

Dodatno, preko polovine radne snage u Indiji (55%) veruje da VI može pojednostaviti zadatke na poslu, što dovodi do povećane zadovoljstva poslom. Osim toga, 74% percipira VI kao alat koji može omogućiti bolju ravnotežu između posla i privatnog života.

Ispitani profesionalci izražavaju optimizam u vezi uticaja VI na svoje profesionalne živote, naglašavajući pozitivne aspekte i potencijalne koristi koje će doneti. Oni aktivno traže načine da se prilagode i steknu neophodne veštine kako bi uspeli u radnom okruženju vođenom VI.