Некатегоризовано

Primenjena veštačka inteligencija u istraživanju Alchajmerove bolesti dobija finansijsku podršku

Summary

20. novembra 2023. godine, istraživači sa Meke Vilijams Škole za biomedicinsku informatiku pri UTHealth Houston dobili su preko 31 milion dolara za 16 projekata koji ima za cilj da podstaknu inovacije u primenjenoj veštačkoj inteligenciji u zdravstvu. Dodeljene su 14 […]

Primenjena veštačka inteligencija u istraživanju Alchajmerove bolesti dobija finansijsku podršku

20. novembra 2023. godine, istraživači sa Meke Vilijams Škole za biomedicinsku informatiku pri UTHealth Houston dobili su preko 31 milion dolara za 16 projekata koji ima za cilj da podstaknu inovacije u primenjenoj veštačkoj inteligenciji u zdravstvu.
Dodeljene su 14 nove nagrade i dve dodatne nagrade. Pet od ovih nagrada, u ukupnom iznosu od preko 19 miliona dolara, dodeljene su od strane Nacionalnog instituta za starenje (NIA), koji je deo Nacionalnih instituta za zdravlje (NIH).
Prvi projekat je usmeren na identifikovanje efikasnosti lečenja terapijom za Alchajmerovu bolest. Istraživači koji su uključeni u istraživanje primetili su da postoji značajan nedostatak znanja o tome zašto neki pacijenti ne reaguju na ove tretmane.
Projekat ima za cilj da pomogne u prevazilaženju ovih nedostataka razvojem modela mašinskog učenja za identifikaciju podgrupa pacijenata koji drugačije reaguju na lečenje.
Drugi projekat ima za cilj izgradnju okvira „Simulacija kliničkih ispitivanja Alchajmerove bolesti“, koji će služiti kao pristupačna, ponovno upotrebljiva i standardizovana platforma za dizajn i simulaciju kliničkih ispitivanja Alchajmerove bolesti.
Pročitajte više: MD Anderson Cancer Centar pokreće Institut za nauku o podacima u onkologiji „Hitna potreba za rešavanjem izazova u istraživanju Alhajmerove bolesti i srodnih demencija inspirisali su nas da se bavimo ovom temom“, objašnjava dr Cui Tao, glavni istraživač projekta i Dr. Doris L. Ros profesor na odseku za nauku o podacima o zdravlju i veštačkoj inteligenciji. „Povećana prevalencija ovih bolesti i ograničenja tradicionalnih randomizovanih kliničkih ispitivanja motivisala su nas da potražimo inovativna rešenja, i shvatili smo da integracija podataka iz stvarnog sveta i simulacija kliničkih ispitivanja može ponuditi transformacioni pristup za unapređenje našeg razumevanja i potencijalno voditi ka pronalaženju efikasnijih tretmana.“
Treći projekat, koji je dobio najveću nagradu od 6,4 miliona dolara, ima za cilj stvaranje korisnog, integrisanog genetskog kataloga Alchajmerove bolesti pod nazivom AIM-AI. „Genetska mapa“ omogućiće da se genetski uvidi integrišu sa dodatnim modalitetima za upotrebu u otkrivanju lekova i etiološkom istraživanju.
Četvrti projekat će izgraditi robustan informatički okvir koji uključuje fenotipiranje i ontološke podatke za „uskladivanje elektronskih zdravstvenih kartona“, kako navodi saopštenje za štampu.
Poslednja nagrada od strane NIA će dopuniti postojeći projekat koji radi na benchmarkiranju algoritama veštačke inteligencije sa standardizovanim neuroimaging podacima.
Nacionalna biblioteka medicine (NLM) NIH dodelila je tri nove nagrade i prenela jednu školi.
Pročitajte više: Vanderbilt, Duke dobili 1,25 miliona dolara za poboljšanje nadzora veštačke inteligencije u zdravstvenim sistemima Jedan od finansiranih projekata fokusira se na razvoj unapređenih metoda obuke za modelske modele kliničke osnove, što bi moglo pomoći u poboljšanju modela kliničke predikcije i pojedinih aplikacija dubokog učenja.
Drugi projekat ima za cilj integraciju deljenja genomskih podataka sa institucionalnim odborima za etiku kako bi se olakšao etički pregled kliničkih ispitivanja.
Treći projekat će dopuniti rad na razvoju pristupa dubokom učenju koji mogu transformisati genomske podatke u objekte slične rečniku i slici za upotrebu u genetskom istraživanju.
Prenesena grant, vredna 1,9 miliona dolara, podržaće projekat koji ima za cilj unapređenje primene EHR podataka u kliničkom istraživanju putem poboljšanog otkrivanja i identifikacije kohorte.
Nacionalni institut za istraživanje ljudskog genoma NIH takođe je dodelio dve nagrade fakultetu škole.
Pročitajte više: 2.3M NIH nagrada za podršku istraživanju slikanja mozga pokretane veštačkom inteligencijom Prva je obnovljena grant za nastavak rada na „RaPID“, računarskoj metodi za istraživanje genetskih veza i zaključivanje o delu po poreklu između pojedinaca.
Drugi projekat se fokusira na unapređenje svesti zdravstvenih radnika o retkim bolestima putem informatičkog okvira dizajniranog za ubrzanje dijagnoze ovih stanja.
Takođe su dodeljene i pet dodatnih grantova NIH.
Prva dva su deo programa Nacionalnog instituta za veštačku inteligenciju/Mašinsko učenje za unapređenje jednakosti u zdravlju i raznovrsnosti istraživača (AIM-AHEAD).
Jedan od ovih projekata će koristiti AI i mašinsko učenje za istraživanje uloge neslaganja krvnih grupa donora i primalaca u presađivanju srca i kreiranje intervencija za smanjenje razlika u zdravlju.
Drugi projekat će omogućiti istraživačima iz UTHealth Houston da sarađuju sa stručnjacima sa Tuskegee Univerziteta sa ciljem poboljšanja upravljanja podacima, olakšavanja usvajanja zdravstvene AI i promovisanja zdravlja za manjinske populacije.
Treći dodatni grant NIH podržava projekat fokusiran na personalizovanu imunoterapiju za limfni sistem i istraživanje lečenja kancera.
Četvrti projekat će razviti online asinhroni informatički kurs koji će biti dostupan široj biomedicinskoj zajednici.
Poslednja nagrada, dodatak grantu Nacionalne fondacije za nauku „Inovacija infrastrukture za biološka istraživanja“, biće korišćena za razvoj alata za mašinsko učenje kako bi se unapredila istraživanja u razvoju ćelija.
„Ovo je neverovatan uspeh Meke Vilijams Škole za biomedicinsku informatiku; ove nagrade igraju ključnu ulogu u napredovanju istraživanja informatike, istovremeno proširujući važnu ulogu koju tehnologija igra u medicini“, rekao je dr Žija Žang, dekan i Glassell Family Foundation Distinguished Chair in Informatics Excellence na Meke Vilijams Školi za biomedicinsku informatiku, u saopštenju za štampu.
„Sve novo dodeljene nagrade usmerene su na AI u medicini. Naš svet je na početku ‘kognitivne revolucije’, koju pokreće veštačka inteligencija. Nema boljeg trenutka za ovakve vrste kritičnih istraživačkih studija i razvoja“, nastavio je.

FAQ

Šta su informatici?

Informatici su stručnjaci koji se bave proučavanjem informacija, njihovom obradom i primenom u različitim oblastima, uključujući medicinu.

Šta je veštačka inteligencija (AI)?

Veštačka inteligencija je grana informacione tehnologije koja se bavi razvojem i primenom računarskih sistema koji imaju sposobnost da uče, razmišljaju i donose odluke slično ljudskom mozgu.

Šta je Alchajmerova bolest?

Alchajmerova bolest je progresivna neurodegenerativna bolest koja uzrokuje gubitak pamćenja, kognitivne sposobnosti i ponašanja. Najčešći je uzrok demencije kod starijih osoba.

Kako primenjena veštačka inteligencija može pomoći u istraživanju Alchajmerove bolesti?

Primena veštačke inteligencije u istraživanju Alchajmerove bolesti može pomoći u identifikaciji efikasnih terapija, razvoju simulacija kliničkih ispitivanja, integrisanju genetskih podataka i poboljšanju elektronskih zdravstvenih kartona. Takođe, veštačka inteligencija može transformisati genomsku i kliničku sliku u razumljive jezičke i vizuelne objekte za upotrebu u genetskom istraživanju.

Koje su prednosti primene veštačke inteligencije u medicini?

Primena veštačke inteligencije u medicini može poboljšati dijagnostiku, terapiju i istraživanje bolesti, uštedeti vreme i resurse, povećati preciznost lečenja i omogućiti personalizovani pristup zdravstvenim problemima. Takođe, veštačka inteligencija može otkriti skrivene obrasce u podacima i pružiti novu perspektivu u istraživačkom polju.