Некатегоризовано

Novi načini primene veštačke inteligencije u golfu

Summary

Veštačka inteligencija (VI) je fascinantan subjekt, koji se sve više proširuje na industrije širom planete. Ovaj trend uključuje i industriju golfa. Iako je proces u ranoj fazi i očekuje se da će biti mnogo više napredaka, već sada su postignuti […]

Novi načini primene veštačke inteligencije u golfu

Veštačka inteligencija (VI) je fascinantan subjekt, koji se sve više proširuje na industrije širom planete. Ovaj trend uključuje i industriju golfa. Iako je proces u ranoj fazi i očekuje se da će biti mnogo više napredaka, već sada su postignuti značajni rezultati, o čemu ćemo govoriti u ovonedeljnoj specijalnoj epizodi podcasta Golf IQ, posvećenoj VI.

Kao što objašnjava Jihie Li, izvršna direktorka Sportsbox AI i gošća u ovom podcastu, jedan od ključnih načina na koji VI pomaže igračima i trenerima jeste brzo merenje i identifikacija problema u golf zamahu.

Da bismo vam pokazali kako i zašto VI može biti od pomoći u vašoj igri (i šta možete naučiti iz toga), koristili smo Sportsbox AI da analiziramo ličan golf zamah.

1. Pronalazak ravnoteže tokom zamaha
Većina golfera je čula da je važno održati težinu na zadnjoj nozi tokom zamaha, jer se tu nalazi snaga. Međutim, mnogi zanemaruju činjenicu da se prebacivanje težine dešava mnogo ranije nego što većina golfera misli. Profesionalni igrači prenose maksimalnu težinu na zadnju nogu kada klub bude paralelan sa zemljom na uzimanju zamaha. Tada igrači počinju da se vraćaju na levu stranu, proces koji treneri nazivaju rekcentriranje. Golferi obično nisu u stanju to da primete golim okom, ali VI Sportsboxa može to da uoči pomoću metrike „nagnutost karlice“. Većina golfera se na ovom mestu pomakne nekoliko centimetara od lopte pre nego što se vrate.

2. Težina prebacivanja na levu stranu je težak zadatak
To je zbog procesa rekcentriranja u zamahu, profesionalni golferi prenose težinu izuzetno daleko na levu stranu tokom sviranja. Na primer, merenje AI za zamah Rorija Mekilroja je pokazalo sledeće:

– Dve inče udaljeno od cilja na uzimanju zamaha
– Vraćanje u centar na vrhu hvatanja zamaha
– Zatim, pomeranje pet inča ka cilju pri udaru

Shvatio sam da se kod mene javlja poteškoća u obavljanju tako velikog pomaka, što ne bih primetio bez pomoći VI.

3. Ne dozvolite da se rotacija zaustavi
Jedna stvar koju VI brzo uočava je da mi se rotacija tela zaustavlja tokom udarca. Primećujete kako je moje „okretanje grudi“ prikazano žutom bojom, što znači ispod proseka. Shvatio sam da se to dešava jer zastajem sa rukama na dole i udaram preterano unutra prema spolja. Moja rotacija se zaustavlja jer ruke moraju da nadoknade zaostatak, što dovodi do frustracije i povremeno velikih blokada ili kuka. Ovo je dobra misao: Nastavite sa rotacijom tela!

Sve ovo su zanimljive spoznaje zahvaljujući pomoći VI. Još jednom, možete pogledati (ili poslušati) celu epizodu o VI Golf IQ podcasta ispod…

FAQ:
Q: Šta je veštačka inteligencija (VI)?
A: Veštačka inteligencija je oblast računarstva koja se bavi razvojem računarskih sistema koji mogu simulirati ljudsko razmišljanje i donositi odluke na osnovu sakupljene informacije. (Izvor: https://www.computer.org/csdl/magazine/co/2022/01/09588444/1GHkUFecFgf)

Q: Šta je zagriz jezik (pelvis sway)?
A: Zagriz jezik je metrika koju Sportsbox AI koristi za merenje prednjeg-pozadinskog pomeranja karlice tokom golf zamaha. Ova metrika omogućava analizu pokreta i identifikaciju problema u zamahu.

Q: Kako VI pomaže golferima?
A: Veštačka inteligencija može pomoći golferima identifikacijom problema u golf zamahu na osnovu sakupljenih podataka. Takođe, VI omogućava praćenje i analizu performansi igrača, što može dovesti do poboljšanja igre.