Некатегоризовано

Investicije u zdravstvenu IT tehnologiju će porasti, a generativna veštačka inteligencija može pretvoriti hajp u stvarnost

Summary

Prema Cheryl Cheng, osnivačici i izvršnoj direktorki kompanije Vive Collective, investicije u zdravstvenu IT tehnologiju će početi da bujaju, a generativna veštačka inteligencija može pretvoriti hajp u stvarnost. Vive Collective je nova investiciona platforma koja ima za cilj da izgradi, […]

Investicije u zdravstvenu IT tehnologiju će porasti, a generativna veštačka inteligencija može pretvoriti hajp u stvarnost

Prema Cheryl Cheng, osnivačici i izvršnoj direktorki kompanije Vive Collective, investicije u zdravstvenu IT tehnologiju će početi da bujaju, a generativna veštačka inteligencija može pretvoriti hajp u stvarnost. Vive Collective je nova investiciona platforma koja ima za cilj da izgradi, finansira i razvija digitalne kompanije u oblasti zdravstvene tehnologije buduće generacije. Kompanija se zalaže za fleksibilan partnerski pristup podršci brzorastućim, poremećajnim kompanijama u oblasti digitalnog zdravstva, uz mrežu stručnjaka i partnera iz oblasti zdravstva i tehnologije.

Healthcare IT News je razgovarao sa Cheryl Cheng kako bi dobio njene stručne stavove o predstojećoj godini.

P. Vi sugerišete da će investicije u IT biti oblast o kojoj bi trebali da vode računa healthcare CIO i drugi lideri zdravstvene IT tehnologije sledeće godine. Šta nas očekuje?
O. Platioci, zdravstveni sistemi i ključni interesni učesnici u zdravstvu će ponovo početi da kupuju softver. Nakon teškog perioda karakterisanog otpuštanjem i restrukturiranjem, prašina će početi da pada i kompanije će shvatiti da im je potreban softver da pomogne da se popune praznine koje su nastale smanjenjem zaposlenih. Ne treba očekivati dramatično otvaranje kapija za protok investicionih dolara širom celokupne industrije, ali novčana sredstva će početi da se otkidaju i novčanici će početi da se otvaraju. Za velike kompanije koje vrše akvizicije, ova situacija će predstavljati priliku da obnove i popune neke praznine u IT infrastrukturi. Za startape, ovo predstavlja dobar znak za budućnost.

P. Veštačka inteligencija je bila veoma popularna tokom prošle godine. Zamisljate puno aktivnosti u godini koja dolazi.
O. Što se tiče generativne veštačke inteligencije, 2024. godina može biti godina kada stvarnost stigne hajpu. Naravno, biće nastavljenih investicija u generativnu veštačku inteligenciju i njene primene, ali veći deo početnog uzbuđenja oko ove kategorije će splasnuti kako regulatori i krajnji korisnici sve više budu fokusirani na ono što se nalazi unutar „crne kutije“, kao što su izvori podataka, usklađenost sa propisima i smernice za odgovornu primenu alata veštačke inteligencije. Sve više se prihvata u zdravstvu da će generativna veštačka inteligencija doneti poboljšanje brojnim procesima, uključujući fakturisanje, komunikaciju sa pacijentima i administraciju. Međutim, pitanje privatnosti pacijenta i deljenja podataka i dalje ostaje nejasno. Donosioci politike se trude da drže korak sa najnovijim razvojima u ovoj brzo promenljivoj oblasti tehnologije i to će verovatno da se nastavi i u predvidljivoj budućnosti. Kako bi kreirali nove aplikacije generativne veštačke inteligencije, veliki zdravstveni sistemi sa velikim resursima će sve više prenositi razvoj unutar firme kako bi iskoristili internu ekspertizu. To će dodatno produbiti jaz između onih koji imaju i onih koji nemaju razvijene kliničke i operativne sposobnosti u velikim i malim zdravstvenim sistemima.

P. Kažete da će spajanja i preuzimanja biti važno polje za praćenje. Šta očekujete da se dogodi 2024. godine?
O. Kako se finansiranje digitalnog zdravlja putem rizičnog kapitala nastavlja da opada u poređenju sa prethodnim godinama, spajanja i preuzimanja će postati prirodna putanja za mnoge startape. Očekujemo da će tržište transakcija biti „predstavljeno dva kraja“, sa nekoliko velikih transakcija na visokom nivou i većinom manjih na manjem nivou. Za rane, pa čak i neke srednje faze startapova koji ne mogu obezbediti dodatna sredstva, manja prodaja može postati stvarnost 2024. godine. Kako se tržište resetovalo i počelo da ceni stvarnu ostvarenu dobit umesto ugovorene dobiti, a multiplikatori su se smanjili, vrednosti prilikom izlaska neće biti tako visoke kao u prethodnim godinama. Međutim, i dalje postoji potreba za jakim inženjerskim i operativnim veštinama, pogotovo od kompanija koje znaju kako se snaći u zdravstvenom sistemu. Za neke srednje startape koji imaju dobro razvijena tačkovna rešenja, očekujemo da će doći do konsolidacije u platforme ili spajanja više tačkovnih rešenja kako bi se stvorile robusnije platforme. Kupci su dugo želeli da kupe manje tačkovnih rešenja, a smanjenje resursa sa strane kupca će ubrzati ovaj trend.

Pratite Bill-ovo izveštavanje o HIT-u na LinkedIn-u: Bill SiwickiEmail him: bsiwic[email protected] IT News je izdanje kompanije HIMSS Media.

FAQ

P: Koje investicije se očekuju u zdravstvenu IT tehnologiju u 2024. godini?

O: Očekuje se da će investicije u zdravstvenu IT tehnologiju porasti, omogućavajući kompanijama da popune praznine u svojim IT infrastrukturama.

P: Kako će se generativna veštačka inteligencija razvijati u 2024. godini?

O: Očekuje se dalji razvoj generativne veštačke inteligencije, sa sve većim fokusom na pitanja privatnosti pacijenata i deljenja podataka.

P: Kako će se događati spajanja i preuzimanja u 2024. godini?

O: Spajanja i preuzimanja će postati uobičajen put za mnoge startape dok se finansiranje digitalnog zdravlja putem rizičnog kapitala smanjuje. Očekuje se da će biti manje velikih transakcija, ali više manjih spajanja sa ciljem da se stvore robusnije platforme.