Connect with us

Kultura

Održana manifestacija tradicije i običaja

U Loparama je sinoć, uz bogat kulturno-umjetnički program održano završno veče tradicionalne manifestacije „Majevičko posijelo-2018“, koja ima i takmičarsko-revijalni karakter.

Predsjednik loparskog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ Radmila Mitrović rekla je da je cilj ovakvih kulturnih sadržaja očuvanje i njegovanje duhovnih i narodnih vrijednosti majevičkog kraja.

„Od polovine decembra protekle godine trajalo je takmičenje u igri prstena, vokalno-instrumentalnih grupa, harmonike, frule, šargija i folklornih ansambala, a održane su i izložbe kućne radinosti“, rekla je Mitrovićeva novinarima.

Rukovodilac sekcije za očuvanje narodne tradicije u SPKD „Prosvjeta“ Mitar Spasojević istakao je da je na posijelu učestvovalo 120 takmičara iz svih mjesnih zajednica sa područja opštine Lopare.

„Večeras smo izabrali takmičare, izvođače na raznim instrumentima kao što je frula, dvojnica, violina, šargija, tambura, harmonika, vokalne grupe u troje, vokalne instrumentalne grupe, izložbe ručnih radinosti koji će predstavljati opštinu Lopare na regionalnom takmičenju“, rekao je Spasojević.

On je podsjetio da se „Majevičko posijelo“ održava već osamnaestu godinu zaredom.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić izrazio je uvjerenje da će ova kulturna manifestacija trajati i dalje i prenijeti se na mlađe generacije s ciljem očuvanja tradicije majevičkog kraja.

„Svi običaji koji krase Majevicu traba da budu sačuvani, a `Majevičko posijelo` je prilika da se dio tradicije našeg kraja prikaže“, istakao je Savić.

On je zahvalio SPKD-u „Prosvjeta“ koji daje veliki doprinos očuvanju tradicije i najavio da će opština Lopare i u narednom periodu materijalno pomagati ovakve i slične manifestacije.

Svečanosti je, osim brojnih građana majevičkog kraja, prisustvovao arhijerejski namjesnik tuzlanski protojerej-stavrofor Stevo Jović, rukovodstvo opštine Lopare i Centra za kulturu i informisanje.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i opština Lopare.

Manifestaciju je organizovalo SPKD „Prosvjeta“ Lopare, a održana je u Centru za kulturu i informisanje ove opštine.

(Srna)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

More in Kultura