Kategorije
Kultura

Održana promocija knjige „Stomačni pritisak“

U Centru za kulturu i informisanje u Loparama večeras je održana promocija knjige „Stomačni pritisak“, autora Stanoja Radeljića iz Petrova. U ovom književnom djelu Radeljić dokazuje agresivnu i ključnu ulogu ovog pritiska u izazivanju najtežih bolesti, objašnjavajući mehanizme njihovog nastanka ali nudeći i rješenja.

Stanoje Radeljić je rođen 1950. godine u Petrovu na Ozrenu, diplomu majstora metalostrugara stekao je 1969. godine u Gračanici a mašinsko-tehničku školu završio je u Minhenu. Inovator, privatni preduzetnik, vlasnik izletišta i kupališta „Orlovo jezero“ osnivač je i eko pokreta „Ozren“, te član „Ozrenskog razvojnog savjeta“ i „Srpskog kulturnog kluba RS-a“.

Knjiga „Stomačni pritisak“ objavljena je u izdanju Narodne biblioteke Petrovo, a recenzenti su prof.dr Svetozar Radišić, Petar Aškraba Zagorski, prof.dr sc. Muharem Zildžić, dr Milan Milotić, dipl.ing.mašinstva, prim.sci mr dr Mirko Ljubanić, spec.pulmolog i dr veterinarske medicine Duško Đurić.

(Srna)

Kategorije
Kultura

Održana manifestacija „Folklorom do pomirenja“

U Loparama je danas održana kulturno-umjetnička manifestacija „Folklorom do pomirenja“ na kojoj su učestvovali ansambli iz Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH.

Manifestaciju je organizovala ova majevička opština uz podršku Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj i njemačke Agencije za međunarodnu saradnju /GIZ/ uz finansijsku podršku njemačkog federalnog Ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju.

Ulicama Lopara defilovali su ansambli iz Srbije „Milenko Topalović“ Bajina Bašta, „Frula“ Lipnički Šor, te ansambli iz Federacije BiH „Koraj“, „Mladost“ Čelić, kao i ansambli iz Republike Srpske „Vaso Pelagić“ Pelagićevo, „Janja-Novo naselje“ Janja i domaćin Srpsko prosvjetno-kulturno društvo „Prosvjeta“ Lopare.

Nakon defilea u Centru za kulturu načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je na otvaranju manifestacije da su Lopare opština koja gaji teleranciju, uvažavanje i međusobno poštovanje.

„Slogan `Folklorom za pomirenje` znači da smo svi prije svega ljudi i da trebamo čuvati svoju tradiciju i svoje vrijednosti“, rekao je Savić.

On je istakao da je lijepo vidjeti koreografije omladine koja predstavlja budućnost društva.

Današnje druženje podržalo je društvo „Frula“ iz Lipničkog šora, čiji je predsjednik Dragan Buljezević istakao je da je ovo drugi put da nastapaju u Loparama.

„Predstavljamo igre sa juga Srbije, igre iz Pčinjskog okruga, a naš ansambl broji 20 članova“, rekao je Buljezević.

U loparskom Centru za kulturu prisustvovao je veliki broj mještana i gostiju.

(Srna)

Kategorije
Kultura

Održana manifestacija tradicije i običaja

U Loparama je sinoć, uz bogat kulturno-umjetnički program održano završno veče tradicionalne manifestacije „Majevičko posijelo-2018“, koja ima i takmičarsko-revijalni karakter.

Predsjednik loparskog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ Radmila Mitrović rekla je da je cilj ovakvih kulturnih sadržaja očuvanje i njegovanje duhovnih i narodnih vrijednosti majevičkog kraja.

„Od polovine decembra protekle godine trajalo je takmičenje u igri prstena, vokalno-instrumentalnih grupa, harmonike, frule, šargija i folklornih ansambala, a održane su i izložbe kućne radinosti“, rekla je Mitrovićeva novinarima.

Rukovodilac sekcije za očuvanje narodne tradicije u SPKD „Prosvjeta“ Mitar Spasojević istakao je da je na posijelu učestvovalo 120 takmičara iz svih mjesnih zajednica sa područja opštine Lopare.

„Večeras smo izabrali takmičare, izvođače na raznim instrumentima kao što je frula, dvojnica, violina, šargija, tambura, harmonika, vokalne grupe u troje, vokalne instrumentalne grupe, izložbe ručnih radinosti koji će predstavljati opštinu Lopare na regionalnom takmičenju“, rekao je Spasojević.

On je podsjetio da se „Majevičko posijelo“ održava već osamnaestu godinu zaredom.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić izrazio je uvjerenje da će ova kulturna manifestacija trajati i dalje i prenijeti se na mlađe generacije s ciljem očuvanja tradicije majevičkog kraja.

„Svi običaji koji krase Majevicu traba da budu sačuvani, a `Majevičko posijelo` je prilika da se dio tradicije našeg kraja prikaže“, istakao je Savić.

On je zahvalio SPKD-u „Prosvjeta“ koji daje veliki doprinos očuvanju tradicije i najavio da će opština Lopare i u narednom periodu materijalno pomagati ovakve i slične manifestacije.

Svečanosti je, osim brojnih građana majevičkog kraja, prisustvovao arhijerejski namjesnik tuzlanski protojerej-stavrofor Stevo Jović, rukovodstvo opštine Lopare i Centra za kulturu i informisanje.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i opština Lopare.

Manifestaciju je organizovalo SPKD „Prosvjeta“ Lopare, a održana je u Centru za kulturu i informisanje ove opštine.

(Srna)

Kategorije
Kultura

Održana tradicionalna Svetosavska akademija

U Centru za kulturu i informisanje Lopare 2. februara 2018. godine održana je tradicionalna Svetosavska akademija, koju je organizovala Svetosavska omladinska zajednica pod pokroviteljstvom Opštine Lopare.

„Slovo o Svetom Savi“ besjedio je protojerej-stavrofor Stevo Jović, a ovu akademiju svojim nastupom obogatila je etno grupa „Iva“ iz Doboja.

Doprinos bogatstvu sadržaja programa dali su i učenici loparskih škola.

Kategorije
Kultura

SPKD „Prosvjeta“ na BN televiziji

Članovi I folklornog ansambla SPKD „Prosvjeta“ Lopare upotpunili su svojim nastupom snimanje dvije emisije „Ko to tamo pjeva“ na RTV BN.

U jednoj od emisija rad SPKD „Prosvjeta“ predstavila je predsjednica Društva, Radmila Mitrović uz druge goste iz svijeta muzike.

Kategorije
Kultura

Takmičenje u poznavanju nacionalnih manjina

U Centru za kulturu „Filip Višnjić“ u Ugljeviku više od 150 učenika iz 18 osnovnih škola sa područja Bijeljine, Lopara i Ugljevika takmiče se u poznavanju istorije, kulture i tradicije nacionalnih manjina, a ovu manifestaciju „Upoznajmo se“ tradicionalno organizuje Aktiv direktora osnovnih škola u regiji, uz podršku Misije OEBS u BiH i Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske.

Osnovna škola „Sveti Sava“ iz Lopara predstavlja Češku nacionalnu manjinu, učenici škole „Veljko Čubrilović“ iz Priboja predstavljaju Ukrajince a osnovci iz Korajske škole „Dositej Obradović“ predstavljaju Mađarsku nacionalnu manjinu.

Zamjenik načelnika opštine Lopare Srećko Ilić napomenuo je da se ovim takmičenjem šalje poruka o miru i toleranciji i najavio da će ova majevička opština i dalje podržavati ovakve i slične aktivnosti.

„Važno je kako se odnosimo prema drugim narodima, važno je da čuvamo kulturu i tradiciju svog naroda i da slobodno izražavamo vjerska opredjeljenja, ali je veoma važno da poštujemo i uvažavamo kulturu, tradiciju i običaje drugih naroda“, poručio je Perić na otvaranju manifestacije ukazavši na značaj uvažavanja kulture, jezika i običaja drugih naroda.

U BiH živi sedamnaest nacionalnih manjina: Albanci, Italijani, Jevreji, Mađari, Makedonci, Nijemci, Poljaci, Ukrajinci, Romi, Rumuni, Rusi, Rusini, Turci, Ukrajinci, Crnogorci i Česi.

Grad Bijeljina i opštine Ugljevik i Lopare 2012. godine potpisali su sporazum o održavanju takmičenja o poznavanju nacionalnih manjina.

(Srna)

Kategorije
Kultura

Dječiji hor „Srbadija“ premijerno izveo operetu

Dječiji hor „Srbadija“ iz Bijeljine danas je u Centru za kulturu u Loparama premijerno izveo dječiju operetu „Vuk na sudu“.

Pod dirigentskom palicom Jelene Milićević Trakilović publika je u ovom podmajevičkom mjestu imala nesvakidašnju priliku da sat vremena uživa u koncertu koji je dio projekta „Srbadije“ „Dječija opera“.

Dječiji hor ima 50 članova uzrasta od četiri do 12 godina.

Direktor Centra za kulturu u Loparama Mirko Stević pozdravio je goste i zahvalio Dječijem horu i „Srbadiji“ na nastupu, kojem je prisustvovala i dirigent svjetski proslavljenog Hora „Srbadija“ Desanka Trakilović.

(Srna)

Kategorije
Kultura

Otvorena izložba o životu i radu Nikole Tesle

U Loparama je otvorena izložba „Nikola Tesla 1856-2017“, na kojoj je postavljeno trideset šest velikih panoa sa slikama života i rada ovog velikog srpskog naučnika i pronalazača.

Izložba je otvorena u holu Srednjoškolskog centra „Vuk Karadžić“, a organizuje je Savez inovatora Republike Srpske.

Povod je obilježavanje 161 godine od rođenja Nikole Tesle.

Izložba predstavlja hronologiju života i rada Nikole Tesle, gdje posjetioci, osim Teslinog transformatora i obrtnog magnetnog polja, mogu vidjeti fotografije koje pokazuju njegov život i društvo u kojem se kretao, kao i mnogo toga što nisu vidjeli.

Direktor škole Mićo Stojišić pozvao je sugrađane da posjete ovu izložbu u narednih sedam dana (do 14. novembra) od 08:00 do 19:00 časova.

Kategorije
Kultura

Izložba „Simić i prijatelji“

Izložba slika koja je kruna dvodnevnog druženja umjetnika u Loparama pod nazivom „Simić i prijatelji“ otvorena je u Centru za kulturu. Digitalni umjetnik Radovan Simić iz Bijeljine okupio je svoje prijatelje, akademske slikare iz Rusije Anastasiju Morgačevu, Mariju Smoljaninovu, Gornančenko Anatolija Vasiljeviča i vajara slikara iz Lajkovaca Milutina Rankovića.

U okviru saradnje Srpskog akademskog društva „Vizantija“ iz Beograda i Turističke organizacije opštine Lajkovac koju vodi Milutin Ranković sa Organizacijom umjetnika „Mladi 21“ iz Moskve koju vodi Natalija Kostjeckaja već sedam godina organizuje se „Umjetnički karavan“ sa slikarima i multimedijalnim umjetnicima iz zemlje i inostranstva.

„Umjetnički karavan“ krene od Lajkovca i Beograda po Srbiji, a od ove godine zahvaljujući saradnji sa bijeljinskim slikarom Radovanom Simićem radi se i u Republici Srpskoj. Prvi gradovi i opštine u kojima se karavan realizuje su Bijeljina i Lopare. Pomenuti „Karavan“ je dan prije posjetio načelnika opštine Lopare, a zatim su umjetnici iz Rusije slikali, a vajar Ranković klesao skulpturu. Svi ti radovi, zajedno sa slikama Radovana Simića završili su na izložbi u Centru za kulturu.

Kategorije
Kultura

Prijem kod načelnika za slikare i multimedijalne umjetnike

Načelnik opštine Lopare Rado Savić je 5. oktobra 2017. godine priredio prijem za slikare i multimedijalne umjetnike koji će svoje radove izložiti 06.10.2017. godine u 19:00 časova u Centru za kulturu i informisanje u Loparama.

U okviru saradnje Srpskog akademskog društva „Vizantija“ iz Beograda i Turističke organizacije opštine Lajkovac koju vodi Milutin Ranković sa Organizacijom umjetnika „Mladi 21“ iz Moskve koju vodi Natalija Kostjeckaja već 7 godina se organizuje „Umjetnički karavan“ sa slikarima i multimedijalnim umjetnicima iz zemlje i inostranstva.

„Umjetnički karavan“ krene od Lajkovca i Beograda po Srbiji, a od ove godine zahvaljujući saradnji sa bijeljinskim slikarom Radovanom Simićem radi se i u Republici Srpskoj. Prvi gradovi i opštine u kojima se karavan realizuje su Bijeljina i Lopare.

Umjetnici će svoje radove raditi u i ispred Centra za kulturu Lopare u četvrtak i petak (05. i 06. oktobar 2017. godine), a zajednička izložba se otvara u petak u 19:00 časova.

Učestvuju:

ANASTASIA MORGAČEVA – Moskva, Rusija (slikar),
MARIA SMOLJANINOVA – Moskva, Rusija (slikar),
GONARAČENKO ANATOLIJ VASILjEVIČ – Moskva, Rusija (slikar),
MILUTIN RANKOVIĆ – Lajkovac, Srbija (vajar i slikar),
RADOVAN SIMIĆ – Bijeljina – RS (digitalni umjetnik).