Kategorije
Hronika

Nastavljeno suđenje mladiću iz Lopara zbog ubistva

U Okružnom sudu u Bijeljini danas je nastavljeno suđenje Đorđu Bojkiću (28) iz Jablanice kod Lopara kojeg optužnica tereti za ubistvo Luke Stevića (34) iz istog sela na Majevici.

Ubistvo se dogodilo 15. maja prošle godine u večernjim satima, a tijelo ubijenog Stevića pronađeno je tri dana kasnije zamotano u najlon, u šupi, zarasloj u travu i korov.Iskaz je dao neuropsihijatar Ratko Kovačević, a u kojem je dao analizu ličnosti optuženog, piše Avaz.

Vještak Kovačević je istakao da je optuženi duševno zdrava osoba, jednostavne strukture ličnosti, prosječnog intelekta, te da nije ovisnik o drogi.

– Stević je uputio verbalnu uvredu Bojkiću, što je kod njega izazvalo šok, stanje afekta i gnjeva visokog intenziteta. Svaki afekt visokog intenziteta utiče na sve funkcije, sužava svijest i opažanje. Nakon što je doživio uvredu, optuženi Bojkić je reagovao impulsivno. U vrijeme izvršenja krivičnog djela njegova sposobnost da upravlja vlastitim postupcima bila je bitno smanjena. U stanju privremene duševne poremećenosti on nije mogao upravljati svojim postupcima – opisao je Kovačević, naglasivši da nakon izvršenja krivičnog djela kod optuženog nastupa dezintegracija ličnosti koja generiše njegove naredne postupke, javljanje na telefon, objašnjavanje da je bio napadnut, skrivanje tijela ubijenog.

(Srpskainfo)

Kategorije
Hronika

Pucao na psa lutalicu iz puške pa komšiji razbio prozor u Loparama

Policija u Loparama od muškarca sa područja ove opšine privremeno je oduzela oružje i municiju nakon što je, pucajući na psa lutalicu, razbio staklo na jednoj kući.

Policijskoj stanici Lopare vlasnik je juče prijavio da je nepoznata osoba pucala u pravcu njegove porodične kuće i da je tom prilikom razbijeno staklo na prozoru.

Nakon uviđaja na licu mjesta, operativnim radom na terenu utvrđeno je da je osoba čiji su inicijali V.M. pucala na psa lutalicu iz lovačke puške i tom prilikom nekoliko komada sačme udarilo je u prozor kuće, saopšteno je iz Policijske uprave Bijeljina.

Policijski službenici su kod ove osobe pronašli i privremeno oduzeli lovačku pušku, tri lovačka karabina, pištolj, te veći broj municije različitog kalibra, navodi se u saopštenju.

(Srna)

Kategorije
Hronika

Lopovi iz kuće Ljube Simikića u Loparama ukrali 160 hiljada KM

Policiji u Loparama prijavljeno je da je lopov, ili više njih, upao u kuću Ljube Simikića u mjestu Gornji Mačkovac, te ukrao blizu 160.000 maraka, saznaju „Nezavisne“.

Lokalnoj policijskoj stanici, kako saznajemo, obratio se upravo Simikić, te policajcima ispričao da mu je, osim novca, ukraden i zlatni nakit, čiju vrijednost nije precizirao.

„Prema njegovoj prijavi, provaljeno mu je u objekte, iz kojih je ukraden novac u različitim valutama. Najviše su u pitanju švajcarski franci, ali ima i evra, te maraka. Osim toga, kako je naveo, odnesen mu je i nakit iz kuće. U prijavi je naveo da je krađa izvedena u proteklih mjesec dana“, pojašnjava izvor „Nezavisnih“.

U izjavi za „Nezavisne“ Simikić kaže da su na meti lopova bile njegove dvije kuće dok je bio u Švajcarskoj, gdje inače provodi najviše vremena.

„Ja sam u subotu došao otud i u ponedjeljak sam htio kositi oko kuće. Kada sam ušao unutra, bilo je sve ispreturano. Upali su u dvije kuće i u radionicu. Zavirili su u sve ormare, dirali stvari po stalažama, po kuhinji. Na tavanu nema nijedne stvari koju nisu pomjerili“, ispričao nam je Simikić.

Po njegovim riječima, jedna od njegovih opljačkanih kuća je na klizištu.

„Tako da sam počeo praviti kuću na drugom mjestu. Ali kada god dođem, obiđem i imanje koje je na klizištu. Put do tog imanja je nepristupačan i mislio sam da mi je tu novac najsigurniji“, naveo je Simikić.

Kako saznajemo, ovaj slučaj okvalifikovan je kao teška krađa, a policija je pokrenula istragu.

S obzirom na to da predstoji ljetni period i sezona godišnjih odmora, iz policije apeluju na građane da zaštite svoje kuće i stanove kako ne bi bili na meti kradljivaca.

„Zlatni nakit i druge vrijedne stvari ne ostavljati u kući ili stanu, već u banci, ili dati nekom od rodbine na čuvanje. Nikad ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer kriminalci vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u vaš stan i odnose novac i vrijedne predmete“, kazali su iz policije.

Savjetuju građanima i da komšije obavijeste o odustvu, a da oni, ako primijete bilo šta sumnjivo, pozovu besplatan broj policije – 122.

(Nezavisne)

Kategorije
Hronika

Kod osumnjičenog za ubistvo u Loparama pronađen arsenal oružja

Kod osumnjičenog za ubistvo u Loparama čiji su inicijali Đ.B. (27) policija je pronašla veću količinu oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, koji su danas prikazani na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi (PU) Bijeljina.

Načelnik PU Žarko Ćosić pohvalio je saradnju sa policijom Brčko distrikta u ovom slučaju ubistva koje je rasvijetljeno u roku od 24 časa.

On je podsjetio da je policiji u četvrtak, 17. maja, prijavljeno da se osoba L.S. (24) dva dana ranije u 22:00 sata udaljilo od kuće u naselju Jablanica u Loparama, a da je u petak, 18. maja, uhapšen Đ.B. iz istog mjesta koji je priznao ubistvo izvršeno u porodičnoj kući 15. maja i uklanjanje tijela u napušteni objekat, gdje je i pronađeno.

Predstavljajući rezultate rada policije u aprilu, Ćosić je rekao da je stanje bezbjednosti zadovoljavajuće i da su evidentirana 93 krivična djela, među kojima 81 djelo u oblasti opšteg kriminaliteta, četiri slučaja zloupotrebe droge, četiri privrednog kriminala i dva krivična djela protiv bezbjednosti saobraćaja.

(Srna)

Kategorije
Hronika

Ubijen mladić kod Lopara, jedno lice lišeno slobode

Dvadesetčetvorogodišnjak iz Jablanice kod Lopara, koji je nestao 15. maja pronađen je mrtav, saopšteno je iz PU Bijeljina.

Navedeno je da se radi o ubistvu, te da policijski službenici na terenu vrše uviđaj.

Prema nezvaničnim informacijama, lice sa inicijalima Đ.B. za koje se smatra da je izvelo ovo krivično djelo je lišeno slobode.

Kako nezvanično saznajemo, riječ je o planiranom ubistvu koje je izvedeno na brutalan način.

Lice sa inicijalima Đ.B. je nakon ubistva tijelo zamotao u najlonsku foliju i odnio u šupu u blizini svoje porodične kuće.

O svemu navedenom je obaviješten i dežurni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina.

(Izvor: BN)

Kategorije
Hronika

Nestao mladić iz Lopara, u toku policijska potraga

Policija traga za dvadesetčetvorogodišnjakom iz Lopara, čiji nestanak je juče prijavljen.

Mladić se 15. maja oko 22 sata udaljio iz porodične kuće u mjestu Jablanica, kod Lopara i nakon toga mu se gubi svaki trag. Prilikom odlaska iz kuće od garderobe je imao vojnu maskirnu uniformu, a na nogama crne cipele.

Mladić je visine oko 180 cm, kraće smeđe kose i punije građe, saopćeno je danas iz Policijske uprave Bijeljina.

Odmah po zaprimljenoj prijavi policijski službenici su započeli potragu s ciljem pronalaska nestalog, a o svemu je obaviješten i dežurni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina.

Kategorije
Hronika

Lopare bez maloljetnih prestupnika

Opština Lopare sa gotovo 15.000 stanovnika u prošloj godini nije imala nijednog maloljetnika među izvršiocima krivičnih djela i prekršaja javnog reda i mira, navodi se u izvještaju lokalne Policijske stanice.

Među 85 izvršilaca krivičnih djela u ovom periodu su tri žene, dok je među 64 prijavljena zbog prekršaja osam žena.

Broj krivičnih djela u Loparama u 2017. godini manji je za 9,4 odsto u odnosu na 2016. godinu, a koeficijent ukupne rasvijetljenosti je iznad 93 odsto.

U 40 od 72 slučaja počinjena su krivična djela protiv imovine, a među 14 krivičnih djela protiv života i tijela su jedno ubistvo u pokušaju, dva slučaja nanošenja teških tjelesnih povreda i 11 slučajeva nanošernja lakih tjelesnih povreda.

Sticanje materijalne koristi vjerovatan je uzrok u 38 evidentiranih krivičnih djela, alkoholisanost počinioca u 13 slučajeva, dok su u sedam slučajeva to nerazriješeni imovinsko-pravni odnosi.

U policijskom izvještaju se navodi da je pozitivno što se sve manje kao predmet prekršaja upotrebljavaju vatreno oružje, minsko-eksplozivna srdstva i hladno oružje.

Kao uzrok činjenja prekršaja kontinuirano dominira alkohol, sa 35 slučajeva evidentiranih u prošloj godini.

(Srna)

Kategorije
Hronika

Teška nesreća kod Lopara: Vozač poginuo pri slijetanju kamiona s kolovoza

Vozač kamiona M.K. /55/ iz Koraja kod Lopara poginuo je u sletanju vozila sa kolovoza, saopšteno je iz Policijske uprave Bijeljina.

Saobraćajna nesreća dogodila se sinoć na regionalnom putu Koraj-Čelić u mestu Mrtvička polja, opština Lopare.

Pri slijetanju sa kolovoza teretnog motornog vozila „sitroen“ vozač M.K. je smrtno stradao, a smrt lica konstatovao je lekar Doma zdravlja Lopare.

(Blic)

Kategorije
Hronika

Muškarac iz Lopara uhapšen zbog posjedovanja oružja

Muškarac čiji su inicijali M.D. /58/, nastanjen na području opštine Lopare, uhapšen je u Gračanici zbog posjedovanja oružja, alata i predmeta koji su pogodni za izvršenje krivičnih djela, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Tuzlanskog kantona.

Policija je pregledom vozila na kojem su bile postavljene lažne registarske tablice pronašla automatsku pušku sa 27 metaka, dvije crne kape fantomke, crne rukavice, alat, kao i drugi predmeti koji mogu biti pogodni za izvršenje krivičnih dela.

O događaju je upoznat kantonalni tužilac, koji je naložio da se lice, nakon kriminalističke obrade, uz izvještaj, preda Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli na dalje postupanje zbog sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja.

(Srna)

Kategorije
Hronika

Uhapšen zbog uništavanja inventara

Loparska policija uhapsila je lice čiji su inicijali I.T. nakon što je zaprimila prijavu da ispred jednog ugostiteljskog objekta u ovoj opštini uništava inventar, saopšteno je iz Policijske uprave Bijeljina.

Osim što je uništavao inventar, I.T. je razbio i staklo na ulaznim vratima pravnog lica u Loparama. O svemu je obaviješteno nadležno tužilaštvo.

U toku je rad na dokumentovanju krivičnog djela oštećenje tuđe stvari.

(Srna)