Вештачка интелигенција

Tajni sastanci o veštačkoj inteligenciji: Novi put ka globalnoj saradnji

Summary

Novi izveštaj otkriva da su vodeći igrači u američkoj industriji veštačke inteligencije stupili u kontakt sa kineskim stručnjacima tokom tajnih sastanaka. Ovi sastanci su održani u Ženevi tokom jula i oktobra 2023. godine uz odobrenje oba vlade. Glavna svrha ovih […]

Tajni sastanci o veštačkoj inteligenciji: Nova razmena između SAD i Kine

Novi izveštaj otkriva da su vodeći igrači u američkoj industriji veštačke inteligencije stupili u kontakt sa kineskim stručnjacima tokom tajnih sastanaka. Ovi sastanci su održani u Ženevi tokom jula i oktobra 2023. godine uz odobrenje oba vlade. Glavna svrha ovih razgovora bila je razmatranje bezbednosti i rizika povezanih sa sveprisutnom primenom veštačke inteligencije.

Umesto citata, Salman Shaikh, izvršni direktor političke savetodavne grupe Shaikh, koja je posredovala u organizaciji sastanaka, naglasio je značaj razgovora o bezbednosti tehnologije veštačke inteligencije i podsticanju investicija u istraživanje ove oblasti.

Rezultati sastanaka obuhvataju dogovor o daljoj saradnji u proučavanju usklađivanja sistema veštačke inteligencije sa društvenim normama, vrednostima i pravnim regulativama. Ovi razgovori igraju ključnu ulogu u međunarodnoj debati o veštačkoj inteligenciji, kao što je sastanak Saveta bezbednosti UN o ovoj temi.

Iako su kineske tehnološke kompanije kao što su ByteDance, Tencent i Baidu jaki igrači u industriji veštačke inteligencije, one nisu učestvovale u ovim sastancima. Google DeepMind je bio upoznat sa detaljima razgovora, ali nije prisustvovao sastancima.

Ovi tajni sastanci naglašavaju želju za saradnjom i razmenom između SAD i Kine u oblasti veštačke inteligencije, bez obzira na trenutne tenzije. Oni takođe otvaraju put ka uspostavljanju međunarodnih standarda za bezbednost i doslednost veštačke inteligencije, što može olakšati uključivanje drugih zemalja u ovu oblast.

Najčešća pitanja o tajnim sastancima između SAD i Kine o veštačkoj inteligenciji

 1. Koje kompanije su učestvovale u ovim sastancima?
  U ovim tajnim sastancima su učestvovale vodeće američke kompanije za veštačku inteligenciju, zajedno sa naučnicima i stručnjacima za politiku. Kineske kompanije poput ByteDance-a, Tencent-a i Baidu-a nisu prisustvovale sastancima.
 2. Gde su održani ovi razgovori?
  Ovi sastanci su održani u Ženevi, julu i oktobru 2023. godine.
 3. Koja je svrha ovih sastanaka?
  Svrha ovih sastanaka bila je razmatranje pitanja bezbednosti i rizika povezanih sa širokom primenom veštačke inteligencije. Takođe, razgovaralo se o usklađivanju sistema veštačke inteligencije sa društvenim normama, vrednostima i pravnim regulativama.
 4. Koja je uloga političke savetodavne grupe Shaikh u organizaciji ovih sastanaka?
  Politička savetodavna grupa Shaikh posredovala je u organizaciji ovih sastanaka. Njihov izvršni direktor, Salman Shaikh, istakao je važnost rasprave o ranjivostima, rizicima i mogućnostima veštačke inteligencije.
 5. Ko je bio upoznat sa detaljima razgovora, ali nije prisustvovao sastancima?
  Google DeepMind je bio upoznat sa detaljima razgovora, ali nije prisustvovao sastancima.
 6. Koji su rezultati ovih sastanaka?
  Rezultati sastanaka uključuju dogovor o daljoj saradnji u proučavanju usklađivanja sistema veštačke inteligencije sa društvenim normama, vrednostima i pravnim regulativama. Takođe, ovi razgovori imaju ključnu ulogu u međunarodnim debatama, poput sastanka Saveta bezbednosti UN o veštačkoj inteligenciji.

Srodni linkovi:

 1. DigiTimes
 2. Finansijski put
 3. Ujedinjene nacije