Connect with us

Društvo

Jevanđelje iz Rusije poklon hramu u Loparama

Ruski mirovni oficir general Mihail Pavlovič Lavrenenko posjetio je Lopare i hramu Pokrova Presvete Bogorodice u ovoj majevičkoj opštini darovao jevanđelje izrađeno u poznatoj ruskoj radionici Sofrino.

Lavrenenko je nakon posjete hramu rekao da je ovim poklonom ispunio svoju želju iz vremena kada je komandovao ruskim vojnicima u mirovnoj misiji na ovim prostorima.

„Moji vojnici rado su posjećivali ovaj hram i lijepo su bili primljeni u Loparama“, rekao je Lavrenenko novinarima.

U posjeti Loparama sa ruskim generalom bio je i rektor moskovskog Univerziteta svjetske civilizacije Oleg Nikolaevič Slabočikov.

„Srbi su Rusima prijateljski i bratski narod, običaji su nam slični, a vjera je ta koja je uvijek učvršćivala naše narode i uz vjeru smo sačuvali naše tradicije“, rekao je Slabočikov.

Slabočikov je istakao da se Rusi mole Bogu da u Republici Srpskoj nikad ne bude problema i da Srbi uvijek žive u miru.

„Želim vam mir u Crkvi, opštini Lopare i Republici Srpskoj“, poručio je Slabočikov.

Protojerej-stavrofor Stevo Jović, starješina hrama, zahvalio je ruskom generalu Lavrenenku na vrijednom daru uz riječi da će jevanđelje biti izvor za duhovno jačanje.

„Blagodarni smo bratskom ruskom narodu koji nas je podržavao u teškim vremenima i nebrojeno puta pomagao Crkvu, a Rusija je uvijek pazila i na svoju djecu koja su udaljena“, rekao je Jović novinarima.

Načelnik Lopara Rado Savić izrazio je zadovoljstvo posjetom ruske delegacije ovoj majevičkoj opštini i zahvalio na daru koji dolazi u susret najvećem hrišćanskom prazniku – Vaskrsu.

Savić je ocijenio da je dobro što opština Lopare ima prijatelje u bratskoj Rusiji.

Posjeti ruske delegacije prisustvovao je i srpski privrednik Slobodan Pavlović.

(Srna)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

More in Društvo