Kategorije
Društvo

Uz podršku mještana i opštine Lopare porodica Lakić dobila krov nad glavom

Tročlana porodica Lakić iz Smiljevca kod Lopara uz podršku lokalne uprave i mještana dobila krovnu konstrukciju koja im je poboljšala uslove života.

Načelnik Lopara Rado Savić zajedno sa poredsjednikom Skupštine ove opštine Milenkom Ristićem posjetio je danas ovu porodicu.

Milan Lakić zahvalio se svima koji su učestvovali u ovoj akciji i dodao da je za 6.000 KM koliko je sakupljeno sredstava završena nadzida i krovna konstrukcija zajedno sa olucima.

Pokretač inicijative za pomoć Lakićima je mještanin Goran Gajić, vlasnik firme za proizvodnju jahti „Smiljevac prom“.

Gajić je objasni da je ova porodica živjela bez krovne konstukcije te da nisu mogli sami  prikupiti sredstva da to izgrade.– Naš prijatelj Milan nema stalno zaposlenje, i tada smo zajedno sa opštinom Lopare prikupili materijalna sredstva i obezbjedili blok za nadzidu i završili korvnu konstrukciju. Mještani su pomogli ali i nekoliko prijatelja koji imaju stovarišta građevinskog materijala – rekao je Gajić.

On je napomenuo da je akcija pokrenuta prije mjesec dana.

– Ovdje ćemo uraditi još ono što je preostalo, poboljšati vodosnabdijevanje, napajanje električnom energijom i druge radove koji su neophodni – najavio je Gajić.

Načelnik Lopara Rado Savić čestitao je Lakićima i zahvalio se Goranu Gajiću i svima koji su podržali ovu porodicu podsjetivši da je ova majevička opština za ovaj projekat  iz budžeta izdvojila 3.200 KM.

– Goran Gajić je primjer svima, pomaže u svim aspektima, uključen je bio u izgradnju putne infrastrukture i uređenju drugih infrastrukturnih objekata u Smiljevcu – rekao je Savić.

On je pozvao i ostale mještane da obrate pažnju na  ovakve i slične probleme i najavio da će opština Lopare pomoći i drugima kojima je pomoć neophodna.

(Srpskainfo)

Kategorije
Društvo

Asfaltiran put koji spaja Ugljevik i Lopare sa Bijeljinom

U ugljevičkoj Mjesnoj zajednici Korenita danas je asfaltirana dionica puta koja spaja opštine Ugljevik i Lopare sa gradom Bijeljina za šta je ukupno izdvojeno 18.000 KM iz lokalnog budžeta.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić zajedno sa predsjednikom ove opštine Đokom Simić posjetio je radove.

Perić je istakao da je novoasfaltirani put u zaseoku Torlakovići veoma važan, te da njegovim asfaltiranjem će mještani moći na bolji i kvalitetniji način dolaziti do svojih imanja.

– Nastavljamo izgradnju naših ruralnih sredina. Gradnjom infrasrukturnih radova na seoskim područjima približavamo uslove života kao u gradskim područjima. Važno je da se grade infrastrukturni projekti – rekao je Perić novinarima.

On je najavio da će se novi asfalt raditi u mjesnim zajednicama Zabrđu, Tutnjevacu, Bogutovom Selu i Trnovi.

Mještanin Korenite Dragan Torlaković istakao je da je ovaj put „srce“ Korenite i da se on veže ka Loparama i Bijeljini.

– Mještani se bave poljoprivredom, zasadima pšenice, kukuruza i voćarstvom kojim preovladava šljiva i njima će biti olakšan put ka njihovim njivama i voćnjacima – dodao je Torlaković.

Predsjednik Mjesne zajednice Korenita Rajko Radovanović zahvalio se rukovodstvu opštine Ugljevik istakavši da ovo mjesto koje je rubno područje Ugljevika ima 200 domaćinstava.

(Srpskainfo)

Kategorije
Društvo

Počela obnova spomen-parka kod Lopara

U Vukosavcima kod Lopara počeli su radovi na djelimičnoj obnovi spomen-parka posvećnog borbi protiv fašizma i borcima iz Narodno-oslobodilačkog rata.

Za ovaj projekat Ministarstvo rada i boračko – invalidsku zaštitu RS i opština Lopare obezbijedili su 10.000 KM. U loparskom SUBNOR ističu da su zadovoljni što će biti spriječeno dalje urušavanje ovog važnog kulturno-istorijskog spomenika i upozoravaju da se tekovine Drugog svjetskog rata moraju poštovati.

U lokalnoj zajednici obećavaju da spomen-park neće prepustiti zaboravu.

Izgradnju spomen sobe, čitaonice i motela, u okviru ovog kompleksa koji se prostire na 10 hektara zemljišta, 1985. godine, finansiralo je 19 opština sjeveroistočne Bosne. Danas, ovo spomen obilježje, u čijoj je zajedničkoj grobnici sahranjeno 768 boraca, među kojima i 17 narodnih heroja propada, a nekada popularno izletište sa sportskim terenima prekrio je korov.

Loparski SUBNOR pokrenuo je inicijativu da se ova važna antifašistička kulturno – istorijska baština proglasi nacionalnim spomenikom od republičkog značaja.

Član SUBNOR Lopare Mihajlo Đukić (86) se nada da će nadležni sve kako bi zaštitili ovaj spomen-park.

– Sutjeska i neki drugi spomenici iz NOB su obnovljeni. To zaslužuju i Vukosavci. Oni su uspomena na borce iz Semberije, Majevice, Posavine, Srema koji su se borili protiv fažizma, najveće nemani 20. vijeka. Mislim da aleja velikana mora da se sačuva – kaže Đukić.

Iako je spomen-park Vukosavci na obroncima Majevice, kao i većina ostalih spomen obilježja iz Drugog svjetskog rata, prepušten zaboravu, devastirane objekte u okviru ovog zapuštenog kompleksa i dalje posećuju brojni građani iz Brčkog, Tuzle, Bijeljine i drugih gradova BiH, Srbije i zemalja bivše Jugoslavije.Volontersko udruženje „Majevički akcijaši“ nastoji da ovo mjesto oživi. Predsjednica ovog udruženja Zvezdana Dejić kaže da volonteri, članovi ove nevladine organizacije, desetak puta godišnje organizuju akcije čišćenja i uređenja kompleksa u Vukosavcima, ali i drugih spomenika. Ona osuđuje sve koji se nemarno odnose prema ovim “svjedocima istorije”.

– Ne možemo sami mnogo uraditi, niti odjednom. Ali kada bi svako po malo angažovao, uspjeli bismo da ovaj kompleks otgnemo „zubu vremena”. Ne možemo mi da izbrišemo svoju istoriju. Ako je ne budemo poznavali  i o njoj učili buduća pokolenja, onda ni nas neće biti nigdje – kaže Dejić.

Samo za uređenje spomen kuće u kojoj je boravio štab Prvog majevičkog partizanskog odreda, potrebno je 90.000 maraka, a za obnovu spomen parka i motela oko četiri miliona.

U opštini Lopare kažu da novaca u budžetu nemaju dovoljno, ali da preduzimaju sve kako bi našli investitora i zaštitili ovaj kompleks.

– Zajedno sa lokalnim privrednicima ćemo obnoviti spomen kuću i tim dijelom kompleksa će upravljati opština. A za onaj dio, gdje se nalazi motel Vukosavci, koji je u veoma lošem stanju, tražimo zainteresovanog ulagača. Spremni smo da ovaj objekat predamo nekome na korištenje bez ikakve naknade, samo da taj prostor uredi i privede namjeni – kaže načelnik opštine Lopare Rado Savić.

Dotrajali spomenici

Od 126 spomenika iz NOR na području Semberije i Majevice većina je dotrajala ili potpuno uništena zbog vremena i neodržavanja. Da bi ih obnovili i zaštitili od daljeg propadanja, potrebna je pomoć lokalnih zajednica, ali i nadležnih republičkih institucija.

(Srpskainfo)

Kategorije
Društvo

Otvoren novi objekat Doma zdravlja

U Loparama je danas svečano otvoren objekat Doma zdravlja u čiju je izgradnju ova zdravstvena ustanova uložila 400.000 КM.

Novi zdravstveni objekat, površine 240 metara kvadratnih, svečanim presijecanjem vrpce otvorili su direktor ove ustanove Želimir Nešković i načelnik opštine Lopare Rado Savić.

Nešković je izrazio zadovoljstvo jer je otvoren objekat u kojem će biti smješteni Centar za bazičnu rahabilitaciju i stomatološka služba.

„Ovo je jedan u nizu projekata koje sprovodimo u ovoj godini. Izgradili smo i parking-prostor površine 1.100 metara kvadratnih, a nabavili smo dva sanitetska vozila u prethodnoj godini“, podsjetio je Nešković.

On je istakao da Dom zdravlja ima veliku podršku opštine Lopare i majevičke dijaspore.

„Dom zdravlja Lopare godinama posluje u suficitu“, istakao je Nešković i dodao da ova zdravstvena ustanova ima 10.500 korisnika zdravstvenih usluga.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić čestitao je direktoru i svim zaposlenim radnicima ove zdravstvene ustanove, koji su primjer dobrog rada.

„Nabavljeno je dosta savremene medicinske opreme koja će koristiti u pružanju što kvalitetnije zdravstvena zaštite stanovništvu majevičkog kraja“, kaže Savić.

On je najavio podršku opštine Lopare i u narednom periodu svim projektima koji se odnose na poboljšanje zdravstvnih usluga.

Dom zdravlja Lopare je, nakon osveštanja novosagrađenog objekta, lomljenjem slavskog kolača proslavio i krsnu slavu Svetog mučenika Agatonika -Arlijevdan.

Svečanom otvaranju novosagrađenog objekta prisustvovao je načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Vukota Govedarica, narodni poslanik u Skupštini Republike Srpske Đorđe Popović, predstavnici zdravstvenih ustanova Bijeljine, Ugljevika, brojni privrednici majevičkog kraja i drugi brojni gosti.

(Srna)

Kategorije
Društvo

U Loparama više prvačića nego lani

Načelnik opštine Lopare Rado Savić čestitao je učenicima i prosvjetnim radnicima sa područja ove majevičke opštine početak nove školske godine.

-Želim vam sreću, uspjeh i radost tokom svih narednih školskih dana, da stičete nova znanja i da, kao i do sada zapaženim rezultatima na najbolji mogući način prezentujete naše Lopare-rekao je Savić čestitajući.

On je posebne čestitike uputio đacima prvacima, koji po prvi put kreću u školu i naglasio da danas započinju najljepši period svog života.

Savić je danas , tradicionalno prvog školskog dana posjetio Osnovnu školu „Sveti Sava“ i prvačićima dođelio školske rekvizite.

Savić je izrazio zadovoljstvo jer je u ovu školsku godinu na području opštine Lopare upisano 11 prvačića više nego lani.

U školsku 2019/2020 godinu u tri osnovne škole na području opštine Lopare upisano je 650 učenika od čega je 67 đaka prvačića, dok je u srednjoškolski centar upisano 225 učenika.

-Opština Lopare potpisala je ugovor sa firmom „Teromelektro oprema“ o stipendiranju učenika bravarskog smjera koji će svakog mjeseca dobijati po 50 КM, i to je jedan u nizu projekata kojim podržavamo škole i učenike- naveo je Savić.

On je podsjetio da je u prethodnom periodu lokalna zajednica uradila mnogo na opremanju škola i najavio dalju podršku.

(Srna)

Kategorije
Društvo

Mladi Majevičanin član naučnog tima u Madridu

Vladan Lazarević (27) iz Tobuta kod Lopara dio je naučnog tima koji se bavi unapređenjem elektroničkih rješenja u industriji.

Doktorske studije elektrotehnike na Politehničkom univerzitetu u Madridu finansira stipendijom španske Vlade, koju je ostvario svojim izvrsnim rezultatom tokom studija u Srbiji.

Da su pred njim velika dostignuća bilo je jasno još u bijeljinskoj Gimnaziji „Filip Višnjić” koju je završio kao učenik generacije, a na isti način briljirao je i na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, završivši ga sa prosječnom ocjenom 10.

Za vrijeme studija u Beogradu imao je više stipendija, među kojima je i stipendija Fondacije „Dr Milan Jelić“, dok je postdiplomske studije u Madridu nastavio uz finansijsku podršku Vlade Španije.

– Stipendiju španske Vlade dobijaju samo odlični student i ona je veliki izazov za sve. Ne samo za nas, koji dolazimo iz drugih, manje razvijenih sredina. Za tu stipendiju potrebne su prije svega ocjene sa osnovnih i master studija koje sam imao, istraživački rad gdje se vrednuje ne samo lični uspjeh, već i ocjena cijelog departmana u kome bi se doktorska teza radila, gleda se koliko naučnih radova i patenata imate. To je koncept u kome studenti rade usko vezano za probleme iz industrije – objašnjava ovaj mladić.

Novi izazovi

Energetska elektronika je oblast koja se izuzetno brzo razvija u eri tzv. četvrte industrijske revolucije, pa su nova naučna i tehnološka rješenja izuzetno važna.Dvadesetočlani tim, u kome je i Vladan Lazarević, svakodnevno se susreće s novim izazovima te dosta sarađuje s privrednicima.

– Tradicionalnim industrijskim pristupom nije moguće ostvariti neke zahtjeve, koji su iznad onoga što je uobičajeno. Konkretno u našem slučaju, to je energetska elektronika, gdje se stalno traže kompaktniji, efikasniji, manji pretvarači energije, da li iz jednosmjerne u naizmjeničnu struju ili obrnuto. Što se tiče energetske elektronike, danas je teško zamisliti bilo kakav uređaj u našem svakodnevnom životu, a da nema elemente energetske elektronike. Tu su i sistemi za pretvaranje za vučne sisteme, za avione, ali i vojne aplikacije. Široka je lepeza onoga čime se energetska elektronika bavi – pojašnjava Vladan.

Publikacije

On je prezadovoljan uslovima u kojim se bavi naučnim radom.

– Naš departman u Madridu, koji se bavi energetskom elektronikom, uz onaj u Cirihu je najpoznatiji u Evropi. Naše radove publikujemo po raznim naučnim časopisima, pojavljujemo se sa određenim brojem radova na konferencijama u SAD. To je dokaz da je naš rad cijenjen – kaže on.

Žao mu je što u Srbiji, gdje je završio osnovne studije, još ne postoji veća inicijativa industrije da podrži istraživački rad na fakultetima, ali smatra da Beograd po kvalitetu znanja može da se pridruži ovakvim centrima.

Raduje ga što se u Srbiji IT sektor razvija, a očekuje da se unaprijedi i oblast energetske elektronike.

Ponude za posao

U rodni Tobut kod Lopara Vladan dolazi tri do četiri puta godišnje. Nije, kaže, siguran, gdje će ga život dalje odvesti nakon što sljedeće godine odbrani doktorsku disertaciju.

Ponuda za zaposlenje već ima mnogo, kako na univerzitetima, tako i u privredi. Želio bi da ostane u Evropi, a ako bude imao mogućnosti za ozbiljnu naučnu ili poslovnu karijeru, najrađe bi živio u Republici Srpskoj ili u Srbiji.

(Srpskainfo)

Kategorije
Društvo

Završen projekat Doma zdravlja Lopare vrijedan 400.000 KM

U okviru Doma zdravlja Lopare završena je izgradnja objekta, površine 240 metara kvadratnih, u šta je uloženo 400.000 KM vlastitih sredstava ove zdravstene ustanove, rekao je Srni direktor Doma zdravlja Želimir Nešković.

Nešković je rekao da će u novi objekat biti smješteni Centar za bazičnu rehabilitaciju i stomatologija, a svečano otvaranje planirano je za 4. septembar, kada Dom zdravlja Lopare proslavlja krsnu slavu – Svetog mučenika Agatonika.

„Izgradnjom Centra za bazičnu rehabilitaciju završili smo jedan od najznačajnijih projekata od kako postoji Dom zdravlja u Loparama i naši zdravstveni osiguranici više neće morati da koriste ove usluge u drugim zdravstvenim ustanovama“, rekao je Nešković.

On je dodao da je u krugu Doma zdravlja uređeno i 800 metara kvadratnih parking prostora, te završeni radovi na fasadi.

„Završena je gradnja objekta u kome su smješteni garažni prostor za sanitetska vozila i mrtvačnica, privodimo kraju rekonstrukciju objekta u kojem je smješten arhiv i vešeraj, a vozni park je zanovljen nabavkom dva sanitetska vozila“, naveo je Nešković.

Prema njegovim riječima, u Domu zdravlja Lopare u funkciji je novi, savremeni ultrazvučni aparat za širi spektar specijalističkih pregleda koji je nabavljen u ovoj godini, čime su poboljšane zdrvastvene usluge građanima.

Dom zdravlja Lopare pruža usluge za 10.000 osiguranika, a zapošljava 67 radnika.

U okviru ove zdravstvene ustanove radi sedam timova porodične medicine, Služba hitne pomoći, službe za laboratorijsku i biohemijsku dijagnostiku, radiološku dijagnostiku, Higijensko-epidemiološka služba, stomatologija i ambulante porodične medicine u Priboju, Mrtvici i Bobetinom Brdu.

(Srna)

Kategorije
Društvo

Salzburg donirao komunalno vozilo Loparama

Zamjenik gradonačelnika Salzburga Bernhard Auinger uručio je danas načelniku opštine Lopare Radi Saviću vozilo za odvoz otpada, koje je donacija grada Salzburga opštini Lopare.

Nakon predaje vozila Savić se zahvalio domaćinima i napomenuo da je ovo drugo vozilo koje je Salzburg donirao majevičkoj opštini.

„Vozilo će nam služiti za odvoz čvrstog otpada sa teritorije cijele opštine Lopare do regionalne deponije u Bijeljini“, naveo je on.

Savić se danas sastao i sa čelnicima grada Salzburga, s kojima je razgovarao o proširenju saradnje.

„Naša saradnja traje od 2004. i želimo da je unaprijedimo na još veći nivo“, istakao je Savić.

Auinger je izrazio zadovoljstvo posjetom načelnika Savića te najavio posjetu delegacije gradova Salzburga, Halajna i Matighofena opštini Lopare.

„Želimo da posjetimo Lopare i Republiku Srpsku, da se još bolje upoznamo sa ovom sredinom i da saradnju proširimo na druge privredne grane“, rekao je Auinger.

Savić se sastao i sa direktorom Кomunalnog preduzeća grada Salzburga Jirgenom Vulf Gegenbaurom.

Gegenbauer je rekao je novinarima da je kamion u odličnom stanju i da je nekoliko godina unazad bio u upotrebi.

„Zadovoljstvo nam je što možemo da doniramo vozilo koje će služiti opštini u Republici Srpskoj“, rekao je Gegenbaur i najavio da će i naredne godine donirati vozilo.

Majevičanin koji živi i radi u Salzburgu Zlatko Stojanović posredovao je u saradnji opštine Lopare sa Salzburgom. On je izrazio zadovoljstvo jer „može da bude od koristi svom zavičaju“.

Savić i predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić obišli su gradsko komunalno preduzeće i upoznali se s radom ovog privrednog subjekta koji se bavi odvozom otpada i čistoćom u Salzburgu.

(Srna)

Kategorije
Društvo

Novih 920 metara asfalta u Peljavama

U loparskom mjestu Peljave u toku je asfaltiranje 920 metara puta za šta je iz opštinskog budžeta izdvojeno 50.000 КM.

Načelnik Lopara Rado Savić posjetio je danas radilište u zaseoku Delići-Mirkovići i pohvalio mještane koji su sufinansirali radove.

„Opština Lopare finansirala je asfaltiranje 550 metara glavnog puta, za šta je iz budžeta izdvojeno 50.000 КM, dok su mještani pristupne puteve u dužini od 370 metara sami finansirali“, rekao je Savić novinarima.

On ja najavio da će do kraja godine u Loparama biti asfaltirano još pet kilometara puteva, posebno u ruralnim područjima Кonjikovića, Milinog Sela, Podgore i u drugim mjesnim zajednicama.

Mještanin Кrsta Mirković rekao je novinarima da im asfalt znači mnogo, s obzirom na to da su do sada koristili makadamski put.

„Pogotovo u zimskim uslovima dobro će nam doći novi asfalt jer se nalazimo na brdovitom terenu i lakše će biti čišćenje snijega, a time i olakšan život na selu“, rekao je Mirković.

Ostoja Mirković, koji živi i radi u Austriji, a trenutno je na odmoru u rodnim Peljavama, istakao je da uređenje infrastrukture utiče i na privlačenje ljudi iz dijaspore da se vraćaju svojim ognjištima.

(Srna)

Kategorije
Društvo

Novi asfalt u Brijestu kod Lopara

U selu Brijest kod Lopara danas je asfaltirano 900 metara asfaltnog puta za šta je izdvojeno 70.000 КM zajedničkih sredstava Vlade Republike Srpske, opštine Lopare i mještana.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić zajedno sa rukovodstvom ove majevičke opštine i narodnim poslanikom Socijalističke partije /SP/ Daliborom Stevićem obišao je radilište.

Savić je istakao da je ovaj put važan te da se novim asfaltom rješava jedan veliki uspon jer je riječ o brdovitom terenu.

-Najveću korist će imati oko 30 domaćinstava iz ovog dijela opštine ali i ljudi koje koriste svoja imanja- naveo je Savić.

Narodni poslanik SP iz Lopara Dalibor Stević rekao je da je Vlada Srpske u ovom projektu učestvovala sa 30.000 КM.

-Veoma bitno je da lokalne zajednice zajedno sa Vladom Republike Srpske rješavaju infrastrukturne probleme-naglasio je Stević.

(Srna)