Connect with us

Dešavanja

Obilježena slava hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Loparama

Brojni vjernici okupili su se danas u Loparama gdje je molitveno i svečano obilježena slava hrama koji je posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice.

„Kao što svaka majka u svome srcu ima mnogo mjesta za svoju djecu i za djecu svoje djece, tako i Presveta Bogorodica u svome srcu ima mjesta za sve istinske vjernike koji joj se obraćaju sa molitvama, kako za pomoć tako i za spasenje“, poručio je u besjedi protonamjesnik Ilija Jović.

Slavi hrama u Loparama prisustvovao je i načelnik opštine Rado Savić koji je rekao da će opredjeljenje lokalne vlasti ostati izgradnja hramova i vjere pravoslavne.

Prema njegovim riječima, za potrebe Srpske pravoslavne crkve u Loparama se iz opštinskog budžeta godišnje izdvaja 50.000 KM.

Savić je čestitao današnju slavu i izrazio zadovoljstvo što se veliki broj vjernika okupio u hramu čija je porta jedno od najljepših mjesta u Loparama.

U porti Hrama Pokrova Presvete Bogorodice nalazi se spomen-obilježje posvećeno žrtvama u Drugom svjetskom ratu kada su u aprilu 1944. godine pripadnici nacističko-ustaške divizije strijeljali 327 Srba u Loparama i okolnim selima Jablanice, Mačkovca, Kozjka, Lukavice, Pipera, Vakufa, Pirkovaca, Vukosavaca, Tobuta i Labucke.

Na mjestu na kome je spomenik podignut, uoči Vaskrsa 1944. godine obješeno je 77 uglednih Srba, domaćina ovoga kraja.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Facebook

Advertisement

More in Dešavanja