Connect with us

Dešavanja

Obilježen Međunarodni dan demokratije

Promovisanje tolerancije, nenasilne komunikacije i dijaloga – osnovna je poruka i cilj današnjeg okruglog stola o temi „Dijalog Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju i mladih na putu ka EU“, koji je odražan u Loparama.

Okrugli sto je, povodom obilježavanja 15. septembra – Međunarodnog dana demokratije, u ovoj podmajevičkoj opštini organizovao Odbor za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske, u saradnji sa Misijom OEBS-a u BiH.

Predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Branislav Borenović istakao je na ovom skupu važnost suzbijanja govora mržnje i sprečavanja nasilja.

„Sve dok je komunikacija nenasilna, ona je demokratska, u kojoj ljudi agrumentima iznose svoje stavove. Najopasnije je kada govor mržnje prouzrokuje nasilnu komunikaciju, kada je riječ o vršnjačkom nasilju i kada, pogotovo na nacionalnoj osnovi, dolazi do nasilja. Moramo sprečavati nasilje“, rekao je Borenović.

On je napomenuo da Odbor za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske ima devet članova, od kojih su sedam poslanici u parlamentu Srpske, a predsjednik ovog odbora je iz reda opozicije, „što pokazuje da ovaj odbor nema vlasti i opozicije“, da svi imaju zajednički cilj – uređeno društvo i vrijednosni parametri jednaki za sve.

Borenović je podsjetio da je na prijedlog Odbora za evropske itegracije i regionalnu saradnju usvojena Deklaracija o osudi govora mržnje u Narodnoj skupštini Republike Srpske, parlamentu BiH, Parlamentu Federacije BiH.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je na ovom skupu da su Lopare multietnički kraj u kojem nema međunacionalnih problema, ni političkih previranja, da opština dobro sarađuje sa Misijom OEBS-a i sa susjednim lokalnim zajednicama.

Karl Jorsen iz Misije OEBS-a istakao je da je ovaj skup dobar primjer uspješne saradnje zakonodavne institucije i grupe udruženih građana.

On je napomenuo da povjerenje i stabilnost ostaju među najvažnijim ciljevima Misije OEBS-a, kao i podrška jačanju tolerancije i razumijevanja, a da je poštovanje različitosti najbolji način za postizanje tih ciljeva.

U radu okruglog stola učestvovali su i poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, predstavnici federalnog parlamenta, zatim opština Lopare, Ugljevik, Teočak, Čelić, grada Bijeljina, te predstavnici omladinskih organizacija.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Facebook

Advertisement

More in Dešavanja