Connect with us

Dešavanja

Stevanović: Svaka opština u Srpskoj mora imati referenta za dijasporu

Udruženje dijaspore „Koreni“, čija je misija povezivanje matice i dijaspore, nakon osnivačke skupštine u Novom Sadu, osniva ogranak i u Republici Srpskoj.

– Posljednjih 20 godina odlaze najbolji među nama, a natalitet se smanjuje. Spajanje matice, dijaspore i Srba u regionu obezbijediće budućnost, ali i opstanak srpskog naroda sa obje strane Drine – istakao je predsjednik Udruženja “Koreni” Stojan Stevanović.

Ovaj uspješni loparski privrednik, koji je kapital stekao u Švajcarskoj, kaže da svaka opština u Srpskoj mora imati referenta za dijasporu, jer je jedino tako moguće učvrstiti veze, realizovati projekte i štititi nacionalni srpski interes.

– Dijaspora Majevičana u Švajcarskoj pomaže zavičaj. Obnavlja kuće, škole, crkve, infrastrukturu, obezbjeđuje pomoć socijalno-ugroženima u hrani, odjeći, obući, stočnom fondu, sjemenskim materijalima. Nastojimo da rodni kraj predstavimo na najbolji način i privučemo ulagače. To ipak nije dovoljno. Moramo povezati dijasporu i maticu čvršćim vezama – pojašnjava Stevanović.

Predsjednik Inicijativnog odbora „Koreni“ Milan Gutić kaže da su “Koreni” stvoreni da najbolja iskustva, ideje i vizije sprovedu na najbolji način kako bi ovaj prostor učinili prosperitetnijim.

– Nije nam bitan samo ekonomski aspekt, nego i svi ostali aspekti moraju da se integrišu. Samo tako možemo graditi budućnost srpskog naroda – kaže Gutić.Sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Stevanović, prisustvujući osnivačkoj skupštini “Korena” u Loparama, podsjetio je da je Republika Srbija prošle godine imala 2,3 milijarde evra deviznih doznaka.

– To su doznake koje članovi porodica, koji rade na Zapadu, šalju svojim članovima familija u zemlji. Mnogi od najboljih umova ove nacije se nalaze na najboljim svjetskim univerzitetima, kompanijama, sportskim timovima. To je naš neprocjenjiv potencijal – kaže Stevanović.

Načelnik ove majevičke opštine Rado Savić podsjeća da je dijaspora glavni oslonac za opstanak ove lokalne zajednice.

– Procjenjuje se da u Cirihu, Lucernu, Bazelu, ali gotovo i svim ostalim područjima Švajacarske živi oko 3.000 Srba, koji su se u proteklim decenijama u potrazi za boljim životom u ovu zemlju raselili sa Majevice. Podaci govore i da još oko 2.000 Loparčana živi i radi u Njemačkoj, Austriji, Italiji, pa čak i Americi i Kanadi. Sedam naših zemljaka investiralo je u proteklim decenijama više od 20 miliona maraka u privredu rodnog kraja, a u najavi imamo i nova ulaganja poput farme koza i fabrike za proizvodnju kozijeg sira. Imamo investitora koji namjerava da pravi hladnjaču i voće i povrće sa ovog područja izvozi u zemlje EU – naglasio je Savić.

Afirmisati resurse

Načelnik Lopara dodaje da ova opština ima odlične prirodne i klimatske preduslove, potencijale i resusre za proizvodnju zdrave hrane i razvoj turizma i treba iskoristiti i potencijale dijaspore da se oni afirmišu i dalje razvijaju.

Udruženje “Koreni” planiraju da do kraja godine osnuju i ogranak u Beču, gdje će prisustvovati proslavi 800 godina Srpske pravoslavne crkve.

(Srpskainfo)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Facebook

Advertisement

More in Dešavanja