Connect with us

Dešavanja

Savić: Saradnja sa zemljacima u dijaspori ubrzava razvoj opštine

Načelnik opštine Lopare Rado Savić večeras je svečano otvorio osme „Dane dijaspore“, ističući dobra iskustva saradnje opštine sa zemljacima u dijaspori i njihov doprinos razvoju lokalne zajednice.

„Važno je posvetiti pažnju dijaspori jer je upravo ona spremna da ulaže u svoj rodni kraj. Opština Lopare je to prepoznala i zato imamo brojne uspješne projekte koje zajednički realizujemo“, rekao je Savić na svečanosti koja je održana u Centru za kulturu i informisanje u Loparama.

Savić je naveo da se putem te saradnje godinama realizuju različiti projekti, a ove godine jedan od najvećih je otvaranje bazena čiji je investitor Majevičanin iz dijaspore.

On je rekao da se u Loparama njeguje saradnja sa dijasporom uz očekivanje da ulaganja u rodni kraj budu nastavljena.

Predsjednik Udruženja srpskih privrednika iz Švajcarske Stojan Stevanović, koji je rodom iz Lopara, rekao je novinarima da u svijetu živi 5.000 Majevičana, a najviše ih je u Švajcarskoj.

„Cilj umreževanja matice i dijaspore jeste ulaganje u zavičaj“, naveo je Stojanović i pohvalio opštinu Lopare koja ima i referenta za dijasporu u lokalnoj upravi.

Protejerej-stavrofor Stevo Jović poručio je svim Majevičanima u dijaspori da ne zaborave svoja sela, ognjišta i kolijevke.

„Neka Bog blagoslovi sve u očuvanju vjere, tradicije i kulture, u očuvanju imena i svega što je majevičko i da se stalno vraćate kolijevci iz koje ste otišli“, poručio je Jović.

Nakon izložbe slika sa Likovnog sabora „Majevica 2019“ održana je predstava „Namćor“ u izvođenju pozorišta „Duga“.

Drugog dana manifestacije biće održan Poslovni forum koji organizuje Privredni savjet opštine Lopare, a u nedjelju, 28. jula, „Sajam domaćih radinosti“ u porti Hrama Pokrova Presvete Bogorodice.

(Srna)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Facebook

Advertisement

More in Dešavanja